Článek
Pečené vepřové, ale ani svatomartinská husa nebo kachna se neobejdou bez zelí. Ale jaké by mělo být? Každý má rád to svoje. Vyzkoušejte následující recept, tohle červené zelí by mohlo vyhovět chuti většiny lidí: díky koření a brusinkovému džemu je perfektně vyladěné.
Postup
01.
Zelí (potřebujete jednu menší hlávku nebo polovinu velké) rozdělte na čtvrtiny, odstaňte košťál a vnější poškozené lisy a nakrájejte nebo nakrouhejte na tenké nudličky, nejlépe vám to půjde na struhadle typu mandolína.
02.
Cibuli nakrájejte na kostičky. Jablka (použijte dvě menší nebo jeden a půl většího) omyjte, oloupejte, překrojte a odstraňte jádřince. Poté je nastrouhejte nahrubo.
Tip: Když budete dílky jablek strouhat řeznou stranou naplocho, slupka vám zůstane v ruce, a jablka tak není nutné loupat.
03.
Ve větším hlubším kastrolu rozpalte sádlo na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10). Přidejte nakrájenou cibuli, osolte a za občasného míchání ji smažte asi 10 minut, až změkne a začne velmi lehce zlátnout.
04.
Přidejte nastrouhaná jablka, zvyšte plamen a za stálého míchání nechte odpařit šťávu, kterou ovoce pustí. Pak přidejte brusinkový džem a rozmíchejte v základu. Vsypejte i cukr a nechte ho chvíli v horkém tuku lehce zkaramelizovat.
Do kastrolu vlijte červený vinný ocet (začněte na 70 ml, postupně můžete přidat, podle chuti a sladkosti jablek) a dobře promíchejte.
05.
Vsypejte nakrájené zelí, přidejte kmín a další koření a dobře promíchejte. Podlijte menším množstvím vody, přiklopte pokličkou, stáhněte plamen a za občasného míchání poduste zelí doměkka, potrvá to asi 35–45 minut. V průběhu dušení kontrolujte a případně přilijte ještě trochu vody, zelí by ale nemělo plavat.








