Hlavní obsah

Grilování nebo ranní cigaretka na balkoně? Jde o společný prostor domu, pozor na sousedy!

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Berete balkon či terasu jako své výsostné území, kde si můžete dělat, co chcete? Pozor, abyste nenarazili. Sousedům se nemusí líbit, že tady grilujete nebo že k nim od vás jde cigaretový kouř. Mají právo vám něco vytýkat?

Článek

Mít byt s balkonem je velká výhoda. Když je dobré počasí, je příjemné se tam trochu vyvětrat, vypít si ráno kávičku nebo večer skleničku. Lze tam ale v pohodě také grilovat nebo kouřit?

Grilování jen se souhlasem

Lidé balkony milují! „O to větší pro ně ale může být překvapení, že je nemohou využívat tak, jak původně zamýšleli. Balkon totiž patří mezi společné prostory domu, a vztahují se na něj proto ustanovení a pravidla pro užívání těchto prostor,“ upozorňuje Lucie Starovičová ze společnosti Bezrealitky.

Než si tedy koupíte gril a naložíte maso na balkonovou grilovačku, měli byste se podívat do stanov, které bytový dům má – ať už jde o společenství vlastníků, nebo družstvo. Společné prostory jsou totiž přesně to místo, které musíte užívat jen v souladu s domluvou všech. A rozhodně není výjimkou, že se ve společných prostorách nesmí kouřit a mnohdy je tam i zákaz používání grilu, otevřeného ohně a podobně.

Foto: JGA, Shutterstock.com

Vám vaše pečínka krásně voní a už se vám na ni sbíhají sliny. Ale sousedé na to možná mají jiný názor, zvlášť když je zápachem a hlučnou zábavou obtěžujete často.Foto: JGA, Shutterstock.com

Co říká zákon: Je můj balkon opravdu můj?

Jste přesvědčeni, že balkon patří k vašemu bytu a je jen váš? Možná ano. Ale jak to zjistit? Obecně to je tak, že v domech, ve kterých byl první byt prodán po 1. lednu 2014, jsou podle nového občanského zákoníku lodžie, balkony a terasy společnými částmi, jak již bylo řečeno výše. A platí to, i když mají jediný vchod z jednoho konkrétního bytu a využívají ho jen jeho vlastníci.

U starších domů to ovšem bývá někdy jinak. „Zákon totiž připouští, že balkony a terasy mohou být ve výlučném vlastnictví konkrétního vlastníka jednotky, a to jako takzvaná součást či příslušenství této jednotky. Rozhodující je proto stav uvedený v prohlášení vlastníka budovy. Tam by měly být jednotlivé jednotky i společné části přesně vymezeny,“ upozorňuje Lucie Starovičová.

Samotné grilování na balkoně není zákonem zakázáno a nemusí na to pamatovat ani domovní řád, přesto byste si to měli rozmyslet: občanský zákoník totiž říká, že je zakázáno sousedy obtěžovat nad míru běžného provozu domu, bytu, pozemku a třeba i balkonu.

Pozor i na balkoně, který je váš!

Zjistili jste, že balkon patří skutečně vám a není součástí společných prostor? Ani to neznamená, že nemusíte brát ohled na okolí! Na společné soužití pamatuje občanský zákoník, který vám ukládá, abyste na území souseda „nepouštěli“ vodu, odpad, ale ani kouř, prach, světlo, stín, hluk, otřesy… Prostě cokoli, co by nebylo přiměřené místním poměrům a podstatně by omezilo obvyklé užívání sousedova pozemku, v tomto případě balkonu a bytu.

Znamená to, že okolí nesmíte obtěžovat kouřem z grilu nebo cigaret. A argument, že si mají obyvatelé okolních bytů prostě zavřít okna, neobstojí. „Balkony zpravidla nejsou uzpůsobené tak, aby případný kouř nevnikal do sousedních bytů, a městská zástavba není k těmto aktivitám uzpůsobena,“ komentuje Lucie Starovičová. Takže stížnosti sousedů jsou oprávněné a právo je na jejich straně, pokud trvají na tom, ať s takovou činností skončíte.

Foto: Sjale, Shutterstock.com

Klidné pokouřeníčko na balkoně patří mezí tiché radosti, ale myslete přitom na své okolí. Cigarety páchnou a dnes už je mnozí nehodlají tolerovat. Pasivní kouření navíc poškozuje zdraví.Foto: Sjale, Shutterstock.com

Kde si stěžovat na sousedův zápach?

Jste naopak vy ten, kdo musí neustále řešit kouř nebo hluk z vedlejšího balkonu? Pokud tím soused porušuje domovní řád, může ho čekat výstraha od společenství vlastníků nebo družstva. V případě družstva hrozí při opakovaném porušování pravidel až možnost vyloučení, čímž zaniká právo byt používat. Ale společenství vlastníků by se s tímto požadavkem muselo obrátit na soud.

Dohoda se sousedem se stále nedaří? Nezbude vám než se obrátit k soudu s takzvanou zdržovací žalobou – jde vám o to, aby se soused zdržel protiprávního zasahování do vašeho vlastnického práva. Kdy je to vhodné? Když vás imisemi (a to je, jak jsme již uvedli, nejen kouř, ale i hluk nebo prach) obtěžuje nad míru místních poměrů. „Nebojte se nákladů na soudní spor, zpravidla musí být úspěšné straně proplaceny poraženým. Policii má smysl volat zejména ve chvíli, kdy soused ruší noční klid nebo jinak porušuje veřejné právo,“ radí Jaroslav Švehla z dTestu.

Pozor na bezpečnost!

Argumentem proti grilování, ale i kouření na balkoně nejsou jen vztahy se sousedy, ale i bezpečnostní hledisko. Otevřený oheň na balkon bytového domu nepatří: stačí uhlík nebo jiskra, která zapadne o patro níž sousedům do prádla na sušáku, a může z toho být velký průšvih!

Malý balkon je problematický také proto, že kolem rozpáleného grilu by mělo být minimálně 150 centimetrů volného prostoru, kde není nic, co by mohla vysoká teplota poškodit nebo by se to mohlo vznítit: například bambusové rohože jako zastínění… A to nemluvíme o riziku, že když se kolem grilu budete protahovat, můžete se spálit.

Reklama

Načítám