Hlavní obsah

Na čem grilovat? Klasici na uhlí, pohodlní na plynu, na balkon patří elektřina!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Grilovací fandové už sezonu dávno začali, ale plné obrátky nabere až ve chvíli, kdy začne teplo a nebude potřeba stát u grilu v pláštěnce. Že byste si letos rádi pořídili nový gril a zatím jste se nerozhodli? Pomůžeme vám vybrat!

Článek

Grilování je velmi oblíbená jarní a letní kratochvíle a každý, kdo má tu možnost, si ho jistě rád užije. Grilovači se dělí na klasiky – ti se neobejdou bez voňavého kouře z dřevěného uhlí - a na vyznavače pohodlného stylu bez dlouhé přípravy, kterou nabízejí plynové či elektrické přístroje. Stále se rozhodujete, jaká varianta je nejlepší právě pro vás? Mrkněte na náš stručný přehled, jenž vás může při rozhodování nasměrovat.

Gril na uhlí je klasika

Tohle je klasika! Co je pro grily na dřevěné uhlí typické? Především vůně a chuť, které jejich kouř dodá každému pokrmu. Tu žádné koření nenahradí!

Výhody grilu na uhlí

  • Je nejlevnější, co se týče pořizovací ceny. Nízké jsou i provozní náklady, pokud máte k dispozici dřevo na podpal. Kupované už je dražší: 2,5kg sáček dřevěného uhlí vyjde kolem 120 Kč a mohl by vystačit i na dvě grilování.
  • Můžete si vybrat tak skladný model, aby s vámi mohl na chalupu.

Nevýhody grilu na uhlí

  • Rozdělat a udržovat oheň nebaví každého a pro někoho to může být problém.
  • Není možné nastavit teplotu, takže pokrm musíte po celou dobu pečlivě hlídat.
  • Z grilu jde kouř, což je žádoucí pro aroma a chuť, ale sousedé to možná neocení.
  • Gril byste neměli používat nikde, kde může vypadlý žhavý uhlík způsobit škody, nebo dokonce něco zapálit.

Grily na uhlí najdete na trhu v různých provedeních a také ve značně rozdílných cenových hladinách: od pár stovek až po desítky tisíc v závislosti na materiálu a velikosti. „Základní otevřené grily tvoří jen topeniště, nad kterým je umístěn grilovací rošt. A je výhodnější, když lze rošt posunovat tak, aby měl různou vzdálenost od žhavého uhlí. Dá se tak regulovat intenzita grilování,“ říká Václav Opava, produktový specialista sítě prodejen Hecht.

Foto: Archiv firem

Zleva: Gril na dřevěné uhlí Fieldmann 1009, grilovací plocha 41 cm, prodává Planeo za 799 Kč. Keramický gril Ferno Black s funkcí pece a teploměrem ve víku, prodává Hecht za 18 990 Kč. Ohniště Eva Solo FireCone z nerezové a smaltové oceli, prodává Esklo za 12 200 Kč.Foto: Archiv firem

Plynový gril je rychlý a nastavitelný

Nechcete se dlouze věnovat zakládání ohně a žhavení dřevěného uhlí? Pak zkuste uvažovat o plynovém grilu – o vše se postará plyn z bomby nebo kartuše. „Nabízejí rychlý a pohodlný start, a tedy úsporu času a také snadné čištění. Za vyšší pořizovací cenu získáte komfort,“ říká Vladislav Líkař, specialista na grily Fieldmann.

Výhody grilu na plyn

  • Rozpálení je snadné a rychlé.
  • Teplotu lze regulovat podobně jako na plynovém sporáku.
  • Má-li víko, pak lze docílit teplot až kolem 350 °C, takže v grilu můžete klidně i péct.

Nevýhody grilu na plyn

  • Neposkytují pokrmu charakteristickou „chuť a vůni grilování“, někdo z nich naopak cítí stopy po hoření plynu.
  • Problém může představovat správné skladování plynové bomby, kdy je nutné dodržovat určitá pravidla bezpečnosti a mít vhodný prostor.
  • Dojde-li plyn v bombě, nemusíte mít třeba o víkendu po ruce místo, kde lze sehnat novou.
  • Vyšší cena jak přístroje, tak i bomby: pořizovací cena 5kg plynové lahve je kolem 1000 Kč, plnění stojí cca 300 Kč.
  • Společnou nevýhodou grilů na uhlí a plyn je, že šťáva i mastnota kape často do ohně, což je bráno jako zdravotní riziko.

Plynové grily mohou být různě velké – od cestovních modelů, jež dáte do větší tašky, až po obry, kteří zaplní půl venkovní kuchyně. A jsou rozhodně dražší než klasické.

Foto: Archiv firem

Zleva: Plynový gril Grillmeister, 3 hořáky a 2 varné zóny, prodává Lidl za 3899 Kč. Cestovní přenosný plynový gril Napoleon Travel TQ285, hmotnost 12 kg, prodává BestGrill za 8990 Kč. Campingaz gril 3 Series Woody LX, odkládací desky z akátového dřeva, prodává Grily Krby za 14 999 Kč.Foto: Archiv firem

Elektrické grily na balkon i stůl

Nechcete zamořit sousedy kouřem z uhlí anebo máte problém správně skladovat plynovou bombu? Pak je namístě uvažovat o grilu na elektřinu. Pokud vyberete stolní variantu, pak ho můžete používat i uvnitř. Existují také kontaktní grily, které vypadají trochu jako toustovače, ale liší se hlavně velikostí ploch, příkonem a možností lépe regulovat teplotu. Při výběru spotřebiče se podívejte i na příkon – bývá to zhruba 500 až 2200 W. Čím vyšší hodnota to je, tím rychleji se zahřeje. Měl by mít také teplotní pojistku pro bezpečnější provoz.

Výhody grilu na elektřinu

  • Rozehřátí je pohodlné a bezpracné – jen otočíte knoflíkem.
  • Teplota se dá skvěle regulovat.
  • Nečoudí, takže neobtěžují okolí.
  • Z hlediska ceny se jedná o „zlatý střed“. Nepotřebujete dokupovat uhlí ani plyn a spotřeba je srovnatelná se spotřebou pečicí trouby.

Nevýhody grilu na elektřinu

  • Potřebují elektřinu.
  • Nedávají pokrmům charakteristickou „ohňovou“ vůni a chuť.

Elektrický gril můžete vybírat podle toho, zda má stát na balkoně, nebo být použitelný i jako stolní, a také podle druhu grilovací desky. Nejde jen o materiál, kterým může být litina, terakota, keramika, teflon, hliník či přírodní kámen, ale i o to, zda bude deska hladká, nebo vroubkovaná. Rovná se hodí především pro grilování zeleniny, hub nebo drobnějších kousků masa, vroubkovaná je skvělá při přípravě steaků.

  • Pro snadnou údržbu se hodí, pokud lze desku vyndat a samostatně umýt. Gril by měl mít odkapávací nádobu nebo alespoň žlábek, kterým odtéká tuk a mastnota, aby se na desce nepřepalovaly.
Foto: Archiv firem

Zleva: Elektrický gril Severin PG 8541 s nastavitelnou výškou, 2000 W, prodává Bauhaus za 3499 Kč. Elektrický stolní gril Domo DO8311TP z bambusu, 2200 W, 1989 Kč. Kontaktní gril Sencor SBG 6650BK, 2000 W, prodává Mall za 3499 Kč.Foto: Archiv firem

Reklama

Související témata:
Stolní grily

Načítám