Hlavní obsah

Je čas rozpálit gril, sezona začíná! Nejlepší recepty i s přílohami

Foto: aleksandr talancev, Shutterstock.com

Foto: aleksandr talancev, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to, že nás konečně čeká teplý prosluněný víkend. A to je ten správný čas vytáhnout gril a užít si posezení s přáteli. Oheň a kouř dodají jídlu skvělou chuť, které se vám nepodaří dosáhnout žádným jiným způsobem. Jak na to krok za krokem a jak na nejlepší recepty?

Článek

Před prvním grilováním pořádně očistěte gril! Rošt není potřeba vycídit do vysokého lesku, ale nánosy zaschlé mastné špíny také nejsou ideální. Steven Raichlen, jeden z nejrespektovanějších autorů kuchařek a pořadů o grilování, ve své knize Jak grilovat (je právem považována za grilovací bibli) doporučuje zvolit zlatou střední cestu: před grilováním rošt rozžhavte na grilovací teplotu a pak ho vydrhněte suchým drátěným kartáčkem. Teplota uvolní připálené zbytky a sterilizuje rošt a kartáček odstraní nečistoty.

A co dál? Nepodceňte přípravu! U grilování bývá obvykle veselo: sejde se širší rodina či parta přátel a aby všechno klapalo a každý si pochutnal, vyžaduje to od mistra grilu zodpovědnou přípravu.

Den před grilováním

Větší kusy masa naložte do marinády a odložte je do chladu. Zkontrolujte gril a připravte přílohy a omáčky, kterým prospěje, když se rozleží: typickým příkladem je zelný salát Coleslaw, hanácký salát z červeného zelí, rychle nakládaná cibule, cibulová marmeláda, ale třeba i jednoduchý a lehký sladkokyselý bramborový salát.

Tip: U grilování se rozhodně neztratí ani miska domácí majonézy. V horkém počasí jsou ale syrová vejce trochu riskantní surovina, proto vám doporučuji alespoň jednou vyzkoušet domácí majonézu z nálevu ze sterilované cizrny. Říká se mu aquafaba a připravíte z něho opravdu luxusní, hustou a lahodnou veganskou majonézu. Ze „zbytku plechovky“ pak udělejte rychlý cizrnový salát a stůl s přílohami bude zase o něco bohatší a zdravější.

Ráno před grilováním

Naložte menší kusy masa, kterým stačí kratší doba marinování. Já ráno ještě obvykle zadělám těsto na domácí bulky na burgery a hotdogy. Jsou výrazně levnější a chutnější než kupované a používám je jako tajnou zbraň na oklamání nepřítele při velkém grilování s dětmi. Jakmile je přinesu, slétnou se všechny od nejmenších po puberťáky, obloží si je podle chuti a s plnými bříšky zase zmizí. Zbytek grilování pak probíhá ve větším klidu.

Hodinu před akcí

Připravte křehké saláty z čerstvé zeleniny a domácí limonády a můžete se pustit do grilování masa.

Vepřové maso na gril

Nebudu daleko od pravdy, když si tipnu, že nejčastěji grilovaným kusem masa u nás je šťavnatá vepřová krkovice. Zkuste ale někdy třeba trochu podceňovanou plec nebo libovější bůček na asijský způsob, věřím, že vám zachutnají možná ještě víc.

Kuřecí maso na grilu

Grilování kuřecího masa není snadné: abyste ho nevysušili, ale zároveň důkladně propekli i uvnitř, potřebujete trochu zkušeností nebo kuchyňský teploměr: podle Ministerstva zemědělství je bezpečná teplota uvnitř kuřete grilovaného v celku 82 °C, kuřecím prsům postačí 77 °C. Do masa nepíchejte vidličkou, k obracení používejte grilovací kleště a nakonec mu dopřejte chvilku odpočinku. Takhle grilované kuřecí bude hezky šťavnaté a můžete ho jíst bez obav.

Recepty z hovězího

Pořádný kus hovězího masa je ozdobou každého grilování: než ho položíte na mřížku, nechte ho dojít pokojové teploty a poté mu také dopřejte chvíli odpočinku, ať už zvolíte steak, nebo mleté hovězí na hamburger.

A nezapomeňte ani na ty, kdo se masu z jakýchkoliv důvodů vyhýbají. Grilování bez masa nabízí tolik chutných možností, že si určitě nabídnou všichni. A což takhle pizza na grilu jen ze 4 ingrediencí?

Reklama

Načítám