Hlavní obsah

Rozkvetlý balkon během parného léta: Jaké rostliny vybrat?

Foto: iMarzi, Shutterstock.com

Foto: iMarzi, Shutterstock.com

Reklama

Neústupné sluneční paprsky, vysoké teploty a sucho jsou neodmyslitelnou součástí letních měsíců. Zatímco pro někoho představují nejhorší noční můru, jiní si v nich libují. A podobně jsou na tom i květiny. Které v takových podmínkách prospívají a budou milovat slunný balkon?

Článek

Letní parna a minimum srážek je pořádná fuška, zabrat dává nejen lidem, ale i přírodě. Ta se, na rozdíl od nás, nemůže skrýt do klimatizovaných interiérů. Pokud tedy toužíte po rozkvetlých oknech a kvetoucím balkonu, přestože na ně celý den praží slunce, musíte správně vybírat. Některé druhy sluneční paprsky přímo milují a poradí si i s větším suchem. Které to jsou?

1. Afrikány

Snad nejvhodnější rostlinkou na prosluněné balkony jsou afrikány neboli aksamitníky. Nevadí jim přímé slunce, teplo ani sucho, dobře se vypořádají i s přemokřením, a navíc odpuzují mšice. Nenáročné jsou také na půdu a celkovou péči. Abyste jim zajistili delší dobu květenství, odstraňte jim občas odkvetlé květy a jednou týdně je přihnojte.

Foto: SHOHANA ONE, Shutterstock.com

Afrikány přímé slunce a teplo přímo milují, a na jižní balkony jsou tak naprosto ideální.Foto: SHOHANA ONE, Shutterstock.com

2. Muškáty

Dalšími milovníky slunce a vysokých teplot jsou muškáty čili pelargonie. Přímé slunce prospívá jejich květenství a nedostatkem světla trpí. Pravidelně je zalévejte a před každou další zálivkou nechte půdu trochu proschnout. Díky listům umějí poměrně dobře hospodařit s vláhou, proto vám odpustí, když na ně občas zapomenete. Přihnojujte je jednou za týden, a to od konce jara do začátku podzimu. Zaléváte v horku každý den? Chyba!

3. Petúnie a surfinie

V suchu, teple a na sluníčku si libují petúnie. Jsou ale poměrně křehké a mají velmi jemné kvítky, chraňte je proto před větrem a deštěm. Také nesnášejí průvan. Aby měly sílu růst a kvést, pravidelně jim protrhávejte odkvetlá kvítka. Společně s nimi můžete vysadit jejich vzdálené příbuzné surfinie. Vyžadují pravidelnou a bohatou zálivku. Jednou týdně je přikrmujte hnojivem s vyšším obsahem železa a vápníku.

Foto: Helen Sushitskaya, Shutterstock.com

Petúnie sluníčko zbožňují, ale nerozumějí si s deštěm a větrem. Potřebují před nimi chránit.Foto: Helen Sushitskaya, Shutterstock.com

4. Vějířovka

Naproti tomu vějířovka je vůči větru a dešti odolná. Má dužnaté listy, které jí pomáhají přežít kratší chvíle sucha. Vyhovuje jí pravidelná zálivka měkkou vodou a mírně vlhká půda. Kromě přihnojování jednou týdně už žádnou další péči nepotřebuje, je totiž samočisticí a o odkvetlé květy se postará sama.

5. Růže

Na balkoně se dají pěstovat i růže, a to buďto v květináči, nebo kontejneru. Potřebují spoustu světla a dostatek zálivky, dejte si ale pozor na přelití, které jim ničí kořeny. Aby mohly vodu lépe vstřebávat, nasypte na povrch substrátu trochu štěrku nebo mulče. Hnojivo jim stačí na jaře, uprostřed května, koncem června a začátkem podzimu. A když bude potřeba, vyrobte si kopřivový postřik na mšice.

Foto: Shebeko, Shutterstock.com

Růžím i na balkoně dopřejte dostatek vody, ale ne příliš, jinak budou trpět jejich kořeny.Foto: Shebeko, Shutterstock.com

6. Kosmatec a šrucha

Kosmatec patří k opravdu nenáročným letničkám. Vystačí si s dostatkem sluníčka, mírnou zálivkou a milerád vám odpustí, když ho zapomenete zalít. Na rozdíl od většiny ostatních rostlin nevyžaduje přihnojování, které mu dokonce škodí. Jediné, co si bude přát, je ochrana před deštěm.

Podobně nenáročná je šrucha. Stejně jako kosmatec nesnáší přemokření. Ocení tedy, když jí do substrátu přidáte písek, vytvoříte drenážní vrstvu a hlavně odtokový otvor. Jednou za měsíc jí můžete pomocí hnojiva dodat živiny. Víte, že ze šruchy zelné je skvělý salát či špenát?

7. Teplomilné bylinky

Na balkony jsou ideální také teplomilné bylinky zvyklé na horké středomořské podnebí. Žár naprosto zbožňují a společně s ním místa, na která během dne praží slunce. Tyto podmínky svědčí hlavně levanduli. Ta spolehlivě odláká veškerý hmyz a díky schopnosti dobře hospodařit se zálivkou jí nepotřebuje velké množství. Dalšími vhodnými bylinkami jsou myrta, rozmarýn, tymián, oregano nebo šalvěj.

Foto: Ania K, Shutterstock.com

Na prosluněném balkoně si budou libovat středomořské bylinky, například levandule.Foto: Ania K, Shutterstock.com

8. Středomořské rostliny

Bylinky nejsou jediné středomořské rostliny, které můžete na balkoně pěstovat. Skvělou volbou jsou třeba citrusy. Vyžadují kyselý substrát a zálivku z dešťové vody. Od konce dubna do prvních mrazíků tu můžete třeba letnit oleandr. Chraňte ho před větrem a deštěm, dopřejte mu dostatek dešťové vody, živin a pravidelně odřezávejte odkvetlé květy.

K dalším rostlinám, které si užijí dovolenou na prosluněném balkoně, patří ibišky, palmy, vavřín, jasmín lékařský, cypřiš, agáve, kaktusy a sukulenty nebo juka. Co udělat, aby ibišek kvetl?

Jaké truhlíky na balkon a terasu vybrat, aby se v nich rostlinám dařilo nejlépe?

Reklama

Související témata:

Načítám