Hlavní obsah

Bydlení jako na zámku? Vsaďte na lesk!

Foto: Isifa

Proč se necítit jako na zámku, obklopena leskem a luxusem?Foto: Isifa

Reklama

Chcete si doma připadat jako na zámku? Pořiďte si nábytek s lakovanými povrchy a doplňte jej třpytivým křišťálovým lustrem, sedací soupravou z lesklé kůže, zrcadly, zlatými vázami a dalšími blýskavými předměty.

Článek

Lesklé povrchy, zlatá a stříbrná barva jsou odjakživa vnímány jako atributy přepychu a luxusního bydlení. Aby však vše dokonale vyniklo a interiér nepůsobil kýčovitým dojmem, je třeba umět s těmito symboly bohatství a elegance adekvátně zacházet. Ne každé prostředí totiž snese bez potíží tolik lesku najednou. A jestli chcete něco opravdu extra, podívejte se na zboží pro milionáře.

Všeho s mírou

V případě barev drahých kovů, které se uplatňují jak na elegantních doplňcích a svítidlech, ale naleznete je i na bytovém textilu, sedacích soupravách, kobercích i skříních, si je potřeba uvědomit, že všechny zlaté a stříbrné předměty na sebe budou v místnosti vždy strhávat pozornost. Buďte tedy opatrní, co se týče množství, a nezahlťte interiér příliš velkým množstvím takového zařízení.

Foto: archiv firem

Závěsný lustr Ginetta s průměrem 78 cm a výškou od 58 cm od italského výrobce Slamp, prodává Correct InteriorFoto: archiv firem

Obecně platí, že zlaté a stříbrné předměty vyniknou dokonale ve větším prostoru. Ale abyste docenili jejich kvalitu, potřebují být vsazeny do prostředí, které je samo o sobě decentní a zbytečně nehýří příliš mnoha odstíny nápadných barev. V opačném případě by vše dohromady mohlo působit lacině, chaoticky a nevkusně.

Foto: archiv firem

Zlato a sklo – stůl Blade s průměrem 120 cm od výrobce Cattelan Italia, prodává AbitareFoto: archiv firem

Lakované ve vysokém lesku

Dojem luxusu dokáže navodit i nábytek s leskle lakovanými povrchy, jenž se stále počítá mezi exkluzivní zařízení domácností. Vysoce lesklé povrchy jsou oblíbené nejen pro svůj elegantní vzhled, ale také proto, že opticky zvětšují prostor podobně jako například zrcadla. Nejčastěji se jimi pyšní skříně a komody, ale poslední léta ukazují, že lesk není cizí ani dvířkům skříněk kuchyňských linek. Módnímu trendu obliby vysokého lesku postupně podlehly také jídelní stoly, a to i například ty se skleněnou deskou, a nízké konferenční stolky, židle, čela postelí, některá interiérová svítidla, povrchy umyvadel a umyvadlových i sprchových baterií a samozřejmě také koupelnový nábytek.

Foto: Designo studio

Pokud zkombinujete lesklé povrchy a zlatou barvu s elegantní černou, vytvoříte luxusní interiér třeba i v ložniciFoto: Designo studio

„Od začátku roku převažuje obliba lakovaných a fóliovaných materiálů v unibarvách, přičemž někdy je samozřejmě výběr ovlivněn cenou. Dalším oblíbeným materiálem jsou kalená skla,“ vysvětluje majitel firmy Nábytek Říha, Miloslav Říha.

Foto: archiv firmy

Oboustranný lak s vysokým leskem je charakteristický pro kuchyňský nábytek řady Line, vyrábí Hanák nábytekFoto: archiv firmy

Kvalita na první pohled

Netradiční vzhled, který přitáhne vaši pozornost hned na první pohled, patří mezi devizy lakovaného nábytku. Aby byl nábytek kvalitní, nanáší se lak na dokonale vybroušený povrch, a to hned v několika vrstvách. V čase mezi aplikacemi jednotlivých vrstev se pak povrchy ještě znovu přebrušují, čímž výrobci docílí žádaného efektu vysokého lesku a nebo hlubokého matu, jak si račte přát. Právě tento poněkud náročnější způsob výroby má vliv na vyšší pořizovací cenu výrobků. Mezi další nevýhody pak patří i obava, že údržba takových ploch dá příliš mnoho práce.

Foto: Exx

Sestava Selecta - za posuvnými dvířky obývací stěny lakované ve vysokém lesku se ukrývá spousta úložných prostor i televizní obrazovkaFoto: Exx

Jak jej udržovat

Aby si nábytek uchoval co nejdelší dobu svůj dokonalý vzhled, vyžaduje pravidelnou údržbu, která však rozhodně není nikterak složitá. Povrchy stírejte nasucho měkkým hadříkem nebo takzvanou švédskou utěrkou (pozor! Jen tou speciální na sklo, jinak je moc abrazivní!), čímž jej zbavíte prachu. K důkladnějšímu ošetření ploch používejte vlažnou vodu, nebo některý ze speciálních přípravků či leštěnek, doporučených výrobcem nebo prodejcem na lesklé povrchy. Přípravky smyjí z nábytku špínu a mastné otisky prstů, ale povrch navíc ještě naimpregnují, aby na něm neulpívaly částice prachu. Zcela se však vyvarujte pískových čisticích prostředků, kterými byste mohli citlivý povrch vašeho domácího zařízení poškrábat. Ať již použijete pouze vodu nebo některé z doporučených čistidel, na závěr vždy všechny plochy otřete dosucha.

Foto: Abitare

Symbióza skla a netradičně tvarovaného zrcadla Diamond rozehraje v pokoji zajímavou hru s odleskyFoto: Abitare

„Lesklé povrchy, složené z několika vrstev odolného laku, jež navodí v interiéru odlehčený a vzdušný pocit. Propojíte-li je s přírodními materiály, jakými jsou dřevo či kámen, vytvoříte svěží, ale zároveň hřejivý interiér, v němž se budete cítit příjemně,“ radí Michaela Procházková, designérka společnosti Jitona.

Foto: Abitare

Fifty - dojmem dokonalé čistoty bude působit spojení bíle lakované obývací stěny a křesla s kovově lesklým povrchemFoto: Abitare

A co vy? Vrhnete se do změny interiéru se superlesklými povrchy, nebo zůstanete konzervativní a dáte přednost jednoduš ší údržbě?

Reklama

Související témata:

Načítám