Hlavní obsah

Jak uskladnit dřevo, aby dělalo na zahradě parádu? Dejte do něj staré kolo, okno nebo polici

Foto: Mint Images - GettyImages.com

Foto: Mint Images - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je léto v plném proudu, měli byste již přemýšlet nad zimní topnou sezonou. Ať už máte krb, kamna, nebo kotel na dřevo, je nejvyšší čas zajistit si zásoby dřeva a spolehlivě je uskladnit. Aby zůstala kvalita dřeva zachována a vy tak měli po celou zimu čím topit, je třeba dodržet několik pravidel.

Článek

Malebné vesničky s kouřícími komíny z Ladových obrazů už jsou sice dávno minulostí, ale i dnes ještě stále spousta domácností využívá vytápění palivovým dřevem, nebo je alespoň používají v zahradním krbu. Nejvíce se vyplatí mít vlastní zdroj dřeva, což ale znamená spoustu dřiny s jeho zpracováním. Ovšem i pokud dříví kupujete již nasekané, práci se nevyhnete.

Udržujte dřevo v suchu

Aby dříví dobře a celé shořelo, musí obsahovat méně jak 20 % vody. Kromě špatného hoření a menšího výdeje tepla vlhké dřevo také hodně čmoudí, což je nepříjemné, především pokud máte krb nebo chcete dřevo použít ve venkovním krbu či ohništi. Nejlepší je dřevo několik let staré, případně to ze zasažených suchých stromů. Pokud máte čerstvé dřevo, skládejte ho vždy kůrou dolů, aby rychleji proschlo.

Nejideálnější je skladovat ho přímo v dřevníku, který má kromě střechy po stranách dostatek mezer na větrání a prosoušení, případně ho můžete mít naskládané pod převisem střechy u domu nebo zahradního domku. Pokud žádnou z těchto možností nemáte, je nutné dát na vršek naskládaného dřeva alespoň nepromokavou plachtu a jednou za čas zkontrolovat, zda pod ní dřevo dostatečně větrá a neplesniví. Pokud ho už máte suché a dobře proschlé, nijak mu nevadí občasný déšť – voda se totiž dostane jen do vnějších vrstev a rychle se odpaří.

Dřevo neskládejte na holou zem

Častou chybou je skládání dřeva na holou zem, na které část dřeva nejen navlhne, ale většinou i shnije a nedá se již použít. Vhodné je proto dřevo skládat na prodyšný kovový nebo dřevěný rošt, který je alespoň 20 cm nad zemí, případně ho dát alespoň na palety nebo cihly. V současnosti se také dřevníky různých velikostí a materiálů dají koupit už hotové, připravené ke smontování, což nám ušetří práci i čas.

Tip: chcete vědět, zda je dřevo již suché a vhodné na zatápění? Zkuste jedno z polínek přes noc zavřít do igelitového pytle. Pokud se neorosí, je dostatečně proschlé a připravené na otop.

Dřevník nemusí být nudný

Pokud plánujete uskladnění dřeva na zimu, ale rádi byste ho i nějak ozvláštnili, je několik možností, jak ze všední hromádky dříví udělat zajímavou a efektní součást zahrady, která bude působit dekorativně. Můžete využít například staré okno, kolo nebo polici a zabudovat je do dřeva při skládání. Další možností jsou různé okrasné mříže, které dřevo drží a zároveň plní i estetickou funkci.

Pokud máte starší dřevník, můžete ho natřít zajímavou barvou nebo pomalovat folklorními motivy – představivosti se meze nekladou. V poslední době je také velmi oblíbené při skládání dřeva pomocí jednotlivých polínek vytvářet různé obrazce. Stačí, abyste měli nasekané různě velké kulatiny či polínka, nebo aby měly různou barvu. Inspirujte se kreativními způsoby uložení dřeva v naší fotogalerii.

Načítám