Hlavní obsah

Vyberte ideální ohniště pro vaši zahradu či terasu: hloubené, přenosné, z kamene nebo kovu

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaření pod širým nebem s praskáním dříví či uhlíků je v létě skvělou příležitostí, jak trávit teplé večery nejen s rodinou, ale i s přáteli venku dlouho do noci. Kromě grilu si můžete pořídit trochu levnější variantu, jíž je venkovní ohniště. A práci vám usnadní přenosné modely, které dnes pořídíte od 1 000 Kč.

Článek

Zkuste si založit venkovní ohniště, zahradní prvek, který vám dovede zpříjemnit letní kulinářské zážitky. Můžete na něm uvařit víkendový oběd, opéct si s dětmi buřty či marshmallow nebo na něm s přáteli udělejte španělskou paellu. Užijete si během léta táborákovou atmosféru, aniž byste vyrazili pod stan.

Vhodné místo

Venkovní ohniště mají oproti grilům velkou výhodu v tom, že jsou levnější, skladnější a jednoduše se obsluhují. Mohou si je dovolit všichni, kdo disponují domem či chalupou se zahradou, kde je dostatečný prostor. Jediné, co je potřeba, je počítat s místem navíc kolem ohniště, které bude vyhrazené na sezení. Prostor se také bude odvíjet od toho, zda budete ohniště kopat do země, nebo si pořídíte jednoduše přenosné. Ty nejlehčí pak můžete navíc vzít s sebou i do přírody a na místa, která jsou vyhrazená pro grilování.

Vlastnoručně vykopané

Chcete-li si vytvořit přírodní ohniště obložené dokola kameny, je potřeba ho zahloubit do země. Vykopejte díru a po jejím obvodu ještě kruh, který vyložte velkými kameny či cihlami tak, aby byly zarovnané se zemí a vytvořily obvod ohniště.

Pokud ho chcete dokonale kulaté, položte si na zem obruč či kruh vystřižený z kartonu a po jeho obvodu zapíchněte pár dřevěných kolíků. Menšími kameny vyložte celé ohniště a vysypejte jej také štěrkem.

Přenosné ohniště

Dokonalé ohniště bez práce budete mít, když si pořídíte hotový přenosný model, který může mít moderní designový vzhled. „Přenosná ohniště jsou stále oblíbenější alternativou k jejich klasické verzi zapuštěné v zemi. Nejenom že jsou mobilní, ale jídlu dodávají kouřovou chuť. A to bez nutnosti zasahovat do přírody kopáním nebo zakládáním nového místa pro oheň,“ uvádí Libor Valenta ze společnosti Bauhaus.

Jaký vybrat materiál?

Přenosná ohniště lze zakoupit v nejrůznějších podobách a velikostech, většinou jsou však vyrobená z oceli nebo železa. „Jejich velkou výhodou je kromě přemístění i snadná obsluha, bezpečnost a možnost využití velkých polen a následné rychlé čištění. Praktické je doplnit je o grilovací mřížku, díky které na nich opečete nejenom špekáček, ale také steak, ryby nebo zeleninu,“ dodává Valenta.

Mezi modernějšími modely najdete i designová ohniště, která mohou mít netradiční tvar kostky či koule nebo jsou z páleného kamene. Bývají sice těžší, ale jsou krásným celoročním prvkem v zahradě, a navíc fungují i jako osvětlení.

Co na podpal i úklid?

Při nákupu přenosného ohniště nezapomeňte také na materiál, který je potřeba na podpal. Podle typu zařízení je možné vybírat z paliva v podobě dřeva, dřevěného uhlí nebo briket. Nezapomeňte také na vidlice pro klasické opékání jako u táboráku a čisticí nářadí na ohniště, nejvíc se bude hodit klasický kartáč na gril.

A co s popelem? Popel patří všeobecně do směsného odpadu, ale zkušení grilovači už jistě dávno vědí, že studený popel je skvělým hojivem, ideálním na kompost či do záhonů.

Další možností je ho (opět až po vychladnutí) vyluxovat speciálními venkovními luxy na nepořádek kolem domu, v dílně, ale i z ohniště a grilu. Přístroje jsou vyrobené z odolných ohnivzdorných materiálů a nemají uvnitř klasický papírový sáček. „Typ filtrace má vliv na stabilitu sacího výkonu, ale také čistotu práce. Při vysávání popela je běžné, že se filtr ucpává. Jednodušší modely je potřeba ručně oklepávat a častěji vysypávat. Kvalitnější modely mají filtry s oklepem,“ vysvětluje Lukáš Rom, produktový manažer Kärcher.

Sezení kolem ohně

Důležité je také pohodlné sezení kolem ohně, které můžete vytvořit svépomocí, například s dřevěných palet, na které naskládáte prošívané matrace či polštáře (tenhle nábytek lze vyrobit z palet). Další levnou variantou jsou klasické nasekané špalky. Pohodlná křesílka i židličky, které mohou být rozkládací, aby se daly dobře uklidit, seženete v jakémkoli hobby marketu.

Načítám