Hlavní obsah

Pro zahrádkáře: Podzim je ideální na založení kompostu. Jak na to a jak se o něj v zimě starat?

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompostování prospěje všem. V koši skončí méně odpadků, které využijete smysluplně, navíc si připravíte cenný materiál na záhony. Jestli kompost nemáte, založte si ho. A v zimě o něj správně pečujte.

Článek

Kompost vás nebude stát zase tolik času, jak se může na první pohled zdát. Stane se ale skvělým zdrojem živin pro vaše záhony. Pokud kompost ještě nemáte, založte si ho právě teď, na podzim, kdy se na zahradě hromadí listí, rostlinné zbytky z úrody a poslední posečená tráva.

Jak vytvořit kompost

Na konstrukci kompostu můžete použít prefabrikované díly, pořídit si už hotový plastový kompostér anebo využít to, co máte doma – třeba cihly, staré plotové dílce, vysloužilé trámy nebo prkna. Z těchto věcí na vyhození můžete vytvořit jednoduchý čtverec nebo obdélník, který postupně zaplníte materiálem.

Do kompostu patří různé rostlinné zbytky ze zahrady, jako je už zmíněná tráva nebo listí, použít můžete i najemno nadrcené větve nebo piliny. Přidávat pak můžete samozřejmě i kuchyňské odpadky, jako jsou slupky z brambor nebo odřezky a nať ze zeleniny. Větší části vždy pokrájejte na menší kousky, lépe se rozloží.

Přidávat můžete i chlévský hnůj, kompost bude výživnější. Aby byl kompost kyprý, použijte rašelinu. Jestli topíte dřevem, můžete do kompostu sypat i popel. Ten lze přidávat také přímo na záhony.

Základ kompostu by měly tvořit zelené části (třeba tráva nebo nať) a hnědé části (například listí, piliny, nadrcené větve). Všechno pak důkladně promíchejte. Horní vrstvu můžete zakrýt zeminou ze záhonu. Pokud je suché počasí, můžete kompost prolít vodou, protože aby v něm mohly probíhat všechny procesy, musí mít vlhkost kolem 50 až 60 procent.

Foto: JurateBuiviene, Shutterstock.com

Rozklad listí je možné urychlit třeba tím, že je proženete drtičemFoto: JurateBuiviene, Shutterstock.com

Jak živit kompost v zimě

Samozřejmě i během zimy můžete do kompostu přidávat další materiál. Lepší je, pokud dodržujete pravidlo míchání zelených a hnědých částí. Proto ke kuchyňským zbytkům, třeba právě nati ze zeleniny, přidávejte jednou za čas i odřezky větví nebo dřevní štěpku.

Pokaždé, když do kompostu přidáte čerstvý materiál, promíchejte ho s horní vrstvou. Nikdy ale nezahrabávejte přidaný materiál hluboko do kompostu, akorát by z něj uniklo teplo, které je nutné na podporu hnilobných procesů stejně jako vlhkost. I z toho důvodu není dobré kompost v zimě překopat, jen byste zničili mikroorganismy, které pracují tiše a skrytě ve spodních vrstvách.

Nicméně, mikroorganismy potřebují kyslík, takže je fajn kompost jednou za čas provzdušnit. Ideální je na to provzdušňovač kompostu, který je zatočený do spirály. Dobře vám ale poslouží i rycí vidle, jimiž můžete zkusit kompost místy propíchat.

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Kompost by měl dýchat, tedy je dobré, aby jeho v konstrukci byly mezeryFoto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Zateplení kompostu

Pokud kompost zapadá v zimě sněhem, nechte ho být. Sněhová čepice poslouží jako izolace a ochrání ho před silnými mrazy. Navíc, jak bude sníh tát, kompost dostane vláhu, a to mu také prospěje.

Pamatujte, že běžné zahradní komposty nejsou na promrznutí, které by zahubilo mikroorganismy, náchylné. Zaizolovat se ale vyplatí menší plastové kompostéry, které máte na balkoně nebo terase. Použít můžete třeba polystyrén, slámu nebo jutu.

Přeházení kompostovaného materiálu odložte až na jaro. Jestli máte kompost už pár let, dole najdete kyprou výživnou zeminu, kterou vaše záhony s radostí uvítají.

Související témata:
Kompostárny

Načítám