Hlavní obsah

Zahrada Ivy Hüttnerové je pastva pro oči: Zdobí ji jezírka, bublající potůček i modré květináče

Foto: Archiv Ivy Hüttnerové

Foto: Archiv Ivy Hüttnerové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malířka, spisovatelka, moderátorka, herečka a především zahradnice a velká milovnice květin. Iva Hüttnerová má mnoho talentů i profesí, ale v létě se nejraději věnuje zahradě. Pojďte k ní na návštěvu. Zjistíte, jak vypadá skutečná oáza klidu a proč je tady většina květináčů modrých.

Článek

Zahrada Ivy Hüttnerové připomíná anglický park, ale i japonskou zahradu s bonsajemi. Když do ní vejdete, připadáte si jako v magickém ráji, který se tváří, že vznikl skoro náhodou, jak ho příroda stvořila. Ve skutečnosti je za ním velký kus práce!

Zahradu totiž herečka a výtvarnice buduje přes dvacet let a s láskou o ni pečuje každý den. A protože je místo opravdu fotogenické, ráda se pochlubí i veřejnosti. Pokud jste tedy zahradu Ivy Hüttnerové ještě neviděli, máte možnost se s ní v naší široké fotogalerii seznámit a inspirovat se.

Jehličnany, bonsaje i hortenzie

Zahrada je krásně členitá a najdete na ní spoustu stromů, keřů, jehličnanů, bonsají, sukulentů i kvetoucích rostlin. „Nyní zahradě vévodí krásně vybarvené hortenzie. Ty zbožňuju. Dokonce mají svůj slunečník – v horku ho vždy roztáhnu, aby vydržely kvést co nejdéle a nerezavěly. Nově jsem teď vysadila bílé voskovky, které pokvetou až do podzimu, namísto modrých lobelek, jež už odkvétaly,“ prozrazuje milovnice květin a dodává, že modré hortenzie kvetou hned vedle pergoly, kde si občas vypijí s mužem kávu a rádi se na ně přitom dívají.

Otázce, zda na zahradě hodně odpočívají, se však jen směje a vysvětluje, že slovo relax moc neznají, protože je tady stále nějaká práce, a jakmile prý spadne jeden lístek, hned ho s manželem sbírají. „Také stále něco přesazuju, a když zavítám do zahradnictví, nikdy neodolám té kráse a téměř vždy si nějakou rostlinu odnesu. Chodím tam snad každý týden a už si v zahradnictví dávám sraz i se synem Matoušem. Je teď stejný blázen jako já a buduje si vlastní zahradu, se kterou mu radím,“ vysvětluje Iva Hüttnerová, která prý za ta léta nasbírala spoustu zkušeností a v životě neutratila tolik peněz za oblečení jako za květiny.

Foto: Archiv Ivy Hüttnerové

O zahradu pečuje Iva Hüttnerová každý denFoto: Archiv Ivy Hüttnerové

Jezírka a bublající potůček

Členitá zahrada nabízí hned několik krásných zákoutí – třeba dvě zahradní jezírka s lekníny, která jsou domovem rybiček. „Nedávno jsem dostala od syna jesetera albína, který mi udělal velkou radost,“ vypráví Iva Hüttnerová a popisuje, že na jedno jezírko navazuje také malý potůček: je dlouhý zhruba šest metrů a voda je v něm poháněná čerpadlem. Bublající voda tak vytváří příjemnou atmosféru. „Lesní potůčky mě vždy bavily, vyhledávala jsem je a dojímala se, tak jsem si jeden prosadila také doma,“ směje se spokojená zahradnice.

Prolínání modrých prvků

Iva Hüttnerová miluje modrou barvu a je to patrné i na zahradě. Spousta květin je zasazená do modrých květníků, ale i kameninového nádobí, které se jí odjakživa líbilo a skupovala ho i po bazarech. Modrou barvou je natřené také jedno posezení – dominuje mu stoleček vytvořený ze starého šicího stroje.

A modré jsou i vchodové dveře. Dům vypadá, že je součástí zahrady a ne, že je zahrada u domu. Celý ho totiž obrůstá přísavník a zelená barva ze zahrady tak přirozeně pokračuje i na zdech domu. Na podzim se však zbarví a na zimu opadá. „Už ani pořádně nevím, kde se vzala moje láska k modré barvě, ale vím, že se mi vždy líbily modré dveře a okna v Provence, takže když jsem jednou odtamtud přijela, vrhla jsem se do obchodu s barvami a natřela pak dveře na modro,“ upřesňuje herečka.

Venkovní kuchyň

Vzhledem k tomu, že herečka se svým mužem tráví na zahradě hodně času a starají se tu čas od času také o 4,5letého vnoučka, nechybí pod pergolou šikovná venkovní kuchyň, která funguje od jara do podzimu. Najdete tady vše potřebné od ledničky, dřezu, kávovaru i rychlovarné konvice až po modré nádobí.

„Vždy s jarem sem přesouváme veškeré schůzky, návštěvy i posezení u kávy, když máme zrovna čas si ji vůbec vypít. Přes léto si odpočinu spíše na dovolené, kterou už máme s mužem za sebou. V červnu jsem byla také v Řecku s dcerou a vnoučkem. Ten si zahradu užívá nejvíc s námi i s naší fenkou Růženkou, kterou máme z útulku na Slovensku,“ uzavírá Iva Hüttnerová, jež nyní využívá každou volnou chvilku i deštivé dny na malování, protože v prosinci chystá velkou výstavu obrazů v Novoměstské radnici ke svým 75. narozeninám.

Načítám