Hlavní obsah

Je čas na výsadbu tulipánů. Pečlivě vybírejte cibulky, pozor na poškozené nebo plesnivé

Foto: Lifesummerlin, Shutterstock.com

Foto: Lifesummerlin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny jsou minulostí a pomalu se blíží čas podzimu. Zahrada je sice ještě v plném květu a jaro v nedohlednu, ale právě v září je ten správný čas na nákup cibulek tulipánů.

Článek

Tulipány jsou neodmyslitelnou součástí jara. Pokud se z nich ale chcete na zahradě těšit, musíte na ně myslet již v září. Přestože základní druhy jsou pouze dva – botanické a zahradní – v současnosti můžete vybírat z tisíců kultivarů všech druhů květenství i barev.

Nejoblíbenější druhy tulipánů

Oblíbené jsou například pivoňkovité odrůdy, které svými nádhernými plnými květy vnesou romantiku do každé zahrady, nebo papouškovité tulipány, jež mají efektní rozcuchané a vícebarevné květy. Nejkrásnějších záhonů docílíte vždy kombinací několika druhů tulipánů nebo k nim můžete přidat i další cibuloviny, jako jsou řebčíky či narcisy. „Pokud si nejste jistí barevnou kombinací, dají se koupit už hotová balení obsahující mix odstínů,“ radí zahrádkářka Lenka Matoušková.

Podle čeho vybírat cibulky

  1. Barva - aby byly záhony estetické, musíte se při vybírání druhů zamyslet nad tím, jak budou ve společném záhonu ladit. Častá chyba začínajících zahrádkářů je, že koupí jednu dvě cibulky od každé odrůdy, která jim padne do oka, a výsledkem bývá nepřehledná změť tvarů, velikostí a barev, která působí spíše rušivě než esteticky. Můžete samozřejmě toužit po pestrém různobarevném záhonu, ale i v takovém případě musíte promyslet, které barvy chcete nakombinovat a kam kterou cibulku zasadíte.
  2. Výška – vždy musíme uvážit, jakou výšku má daný kultivar. Nejvyšší tulipány zasaďte vždy dozadu a směrem dopředu výšku postupně snižujte. Malé botanické tulipány můžete využít i jako obrubu záhonů, zatímco ty vysoké budou na jaře zajímavou součástí smíšených záhonů.
  3. Doba kvetení – tulipány jsou rané (od března), středně rané (duben) a pozdní (květen). Kombinací těchto druhů snadno docílíte krásného záhonu po celé jaro. Vyberte si tu správnou odrůdu tulipánů.
  4. Zdraví cibulky - pokud si cibulky nekupujete online, ale raději je vybíráte přímo v zahradnictví, pořádně si prohlédněte, zda nejsou někde poškozené nebo plesnivé. Vybírejte vždy ty s ochrannou hnědou slupkou a nenaklíčené.
Foto: Natallia Ustsinava, Shutterstock.com

Cibulky se dají sázet také do řádkůFoto: Natallia Ustsinava, Shutterstock.com

Jak sázet tulipány

Tulipány, stejně jako ostatní jarní cibuloviny, sázejte od druhé poloviny září až do listopadu. Na stanoviště nejsou nijak náročné, stačí jim dostatek světla, a především vyšším druhům místo chráněné před větrem. Ideální je pro ně hlinitopísčitá půda, ne však čerstvě pohnojená. Pokud je těžší a zadržuje vodu, můžete ji promíchat s pískem, aby cibulky následně neuhnívaly.

Pokud chcete zahradu pouze zpestřit pár náhodně vysazenými cibulkami, vyhrabejte jednotlivé jamky, zatímco při hustěji osázených záhonech je pohodlnější vykopat celý záhon a po umístění všech cibulek ho znovu zasypat zeminou. Na ochranu před hraboši můžete použít speciální výsadbové košíky pro cibuloviny nebo pletivo.

Rozestupy mezi cibulkami

Hloubku určíte podle jednoduchého pravidla – cibulka by nad sebou měla mít vrstvu zeminy, která je trojnásobkem její výšky. Pokud máte v plánu cibulky po odkvětu a zatáhnutí listů vybrat, rozestupy nemusí být příliš velké (stačí pár cm). Chcete-li je na daném stanovišti ponechat, měly by mít mezi sebou alespoň 10 cm rozestupy.

Tulipány se rozmnožují dceřinými cibulkami, a když je chceme oddělit, nejlepší je vybrat je ze země v době zasychání rostliny. Malé cibulky poté zasadíte stejně jako ty mateřské, jen musíte počítat s tím, že prvních pár let nepokvetou.

Načítám