Hlavní obsah

Co s listím a podzimním odpadem ze zahrady? Dejte ho do kompostu nebo použijte jako mulč

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Na podzim se na zahradě kupí listí a další rostlinné části. Zdánlivě jsou k ničemu, ale na kompostu se rozloží na zeminu plnou živin. Jenže ne vše na kompost může. Co si s podzimní nadílkou počít?

Článek

Podzim je bohatý nejen na sklizeň. Možná se i vám na zahradě hromadí shrabané listí, větévky, uvadlé květiny, nahnilá jablíčka a další plodiny nebo rostlinné části, které nečeká nic jiného než likvidace. Je lákavé zbavit se jich tím nejjednodušším způsobem – odvézt náklad do kontejneru na bioodpad. Byla by to však velká škoda!

Listí? Jedině do kompostu

Když zrovna svítí slunce, podzimní úklid zahrady se může proměnit v kouzelný odpočinek. Hrabání listí je příjemný a zdravý pohyb na čerstvém vzduchu. A navíc, téměř všechno spadané listí lze zkompostovat! Diskuse se mezi zahradníky vedou snad jen o listí z ořešáku. Pravda je, že se rozkládá o něco déle než jiné druhy, ale to je pravděpodobně jeho jediná nevýhoda.

Jak urychlit zrání kompostu

  • Rozklad listí je možné urychlit tím, že ho proženete drtičem.
  • Použít lze urychlovače kompostu, například dusíkaté hnojivo či chlévský hnůj. Listí uložte do kompostéru v 15-20cm vrstvách a proložte tenkými vrstvami materiálu bohatého na dusík. Listí můžete proložit i posečenou trávou.
  • Kompost zalévejte kávou či čajem nebo do něj přidávejte lógr. Podpoříte tak množení bakterií, které zajišťují rozklad půdy i kompostu.
  • Kompost jednou za čas prolijte vodou – vlhkost podporuje rozklad.
Foto: Stephen Farhall, Shutterstock.com

Shrabané listí je skvělá surovina do kompostu. A můžete dát i ořešák, pokud použijete urychlovačFoto: Stephen Farhall, Shutterstock.com

Větvičky prožeňte drtičem

Různé větévky nebo silnější části rostlin se však rozkládají dlouho a dělají potíže při přehazování kompostu. Proto použijte drtič. Vyjde z něj jemnější materiál, který můžete s klidným svědomím uložit na kompost nebo ho použít jako mulč na záhonech.

Pokud drtič nemáte (a soused vám ho nepůjčí), zkuste materiál nastříhat zahradnickými nůžkami na menší kousky. Jestli je ho však hodně, raději ho odvezte do bioodpadu. V profesionální kompostárně si s ním poradí.

Plevel na kompost patří

Také jste slyšeli, že se do kompostu nesmí dávat plevel? Je to pravda jen částečně. Jestli si z kompostu nechcete udělat množírnu plevele, raději do něho nedávejte rostliny, které se množí přes kořeny – ty totiž v měkkém podkladu snadno zakoření a znovu vyrostou. Týká se to třeba pampelišek nebo bodláků vytažených i s kořeny.

Naopak plazivý plevel, posečenou trávu nebo kopřivy do kompostu s klidným svědomím přidejte. Poměrně dobře se rozkládají a to, co je na záhonech pro zlost, protože vám přidává práci, najednou získává docela jiný – užitečný – rozměr.

Foto: Elena Elisseeva, Shutterstock.com

Odborníci se neshodnou: někdo tvrdí, že na podzim se listí hrabat nemáFoto: Elena Elisseeva, Shutterstock.com

Co ještě (ne)patří do kompostu

Kompost by se rozhodně neměl stát odpadkovým košem zahrady ani domácnosti. Kromě zmíněného do něho můžete přidávat odřezky zeleniny a ovoce i nahnilé ovoce a zeleninu (nejlépe pokrájené na menší kusy). Můžete sem vynášet i kávovou sedlinu nebo vylouhované zbytky čaje a papírové čajové sáčky. Přidat lze také nadrcené skořápky z vajec nebo ořechů, případně kousky dřeva, piliny, hobliny nebo kůru ze stromů.

  • Co nepatří do kompostu? Kosti, zbytky masa a kůže, tuky a oleje, vykvetlý plevel, rostliny napadené chorobami, chemicky ošetřené materiály, exkrementy masožravých zvířat.

Zdá se vám podzimní hrabání na zahradě úplně přirozené? Tak se podívejte, proč spadané listí nechat na zahradě přes zimu.

Reklama

Načítám