Hlavní obsah

Bouřka, silný vítr a přívalový déšť? Venku se schovejte, v autě zavřete okna a zabezpečte zahradu!

Foto: Dudarev Mikhail, Shutterstock.com

Foto: Dudarev Mikhail, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době není nouze o opravdu silné bouřky, které přichází rychle a někdy i překvapivě. Jak se zachovat, pokud vás taková bouřka zastihne na výletě nebo v autě? A je nebezpečná, i když jste doma?

Článek

Bouřky, které jsou provázené přívalovým deštěm a silným nárazovým větrem, jsou nebezpečné a vyžadují ostražitost. Jak se zachovat, pokud jste v bouřce venku, a na co nezapomenout, i když jste doma?

Co dělat, pokud jste při bouřce venku?

  • Příchod bouřky může být opravdu rychlý a stává se, že i když ráno vypadá počasí jako malované, přes den se radikálně změní. Bouřka pak člověka zastihne venku, třeba na výletě zcela nepřipraveného. Jak na ni chytře zareagovat?
  • Schovejte se do jakékoli budovy nebo v hustém lese či háji. Vhodný je i nižší porost či úzké údolí. Vaším úkrytem by ale rozhodně neměl být osamělý strom, kraj lesa, převis nízké skály nebo nějaký polorozpadlý objekt, který by na vás mohl při zásahu bleskem ještě i spadnout. Odejtěte co nejdál od sloupů elektrického vedení i vodních ploch a potoků. Neopírejte se o zdi ani skálu.
  • Za bouřky nepřenášejte žádné kovové předměty. Mohou posloužit jako hromosvod. Odložte tedy rybářské pruty, golfové hole, ale i deštníky, pokud s nimi jste v otevřeném prostoru.
  • Pokud jste u vody, pak z ní vždycky při bouřce vylezte, nejezděte například na loďce nebo jiném vodním plavidle.
  • Za bouřky raději netelefonujte a nepoužívejte elektrické a plynové spotřebiče. Blesk způsobí takový elektrický výboj, že to může být nebezpečné.
Foto: victoras, Shutterstock.com

Bouřka přináší často i nárazový vítr, proto zabezpečte všechno, co by mohl povalit nebo odnéstFoto: victoras, Shutterstock.com

Zabezpečení zahrady

Pozor na silný vítr, který bouřku může doprovázet. Pamatujte na to, že může lámat nebo vyvrátit stromy, shodit tašky ze střechy, ale třeba i odnést trampolínu. Proto pokud o bouřce víte dopředu, všechny tyto věci zabezpečte. Zavřete okna, zajistěte i květináče nebo truhlíky na parapetu a schovejte nepřipevněné slunečníky. Pozornost věnujte i polstrům, které by mohl siný vítr odnést.

Na zahrádce například naplňte konve vodou, zajistěte okna skleníku, přivažte k opoře rostliny, které by mohl vítr zlámat. Úrodu můžete překrýt igelitem, který utlumí případné kroupy. Existují i sestavy, jež svou plochou zachrání například celý vinohrad nebo sad. Zkontrolujte, zda jsou dobře připevněné popínavky, a stromky s tenčím stonkem raději zpevněte podpěrou, kterou je nutné zapíchnout dostatečně hluboko do země. To samé platí i u rajčat.

Bouřka v autě

Jestliže začne bouřka ve chvíli, kdy jedete autem, jste před bleskem v bezpečí. Karoserie je vám dostatečnou ochranou. Jen nechejte zavřená okna i dveře. Dejte ale pozor na prudký déšť a nárazový vítr. Nejenže mohou shodit do cesty větve stromů, ale i zhorší viditelnost a vítr může ovlivnit i ovladatelnost vozu. Proto je vždy namístě přizpůsobit styl a rychlost jízdy počasí. Když z toho opravdu nemáte dobrý pocit, pak raději zajeďte k čerpací stanici, zaparkujte a počkejte, až se počasí vybere.

Riziková situace může nastat, pokud je bouřka už hodně blízko, pneumatiky a zem jsou ještě suché a vy chcete vystoupit z auta, abyste utekli dešti. Jakmile dáte nohy na zem, můžete se stát „uzemněním“, proto je paradoxně lepší vystupovat, až když bude vše kolem mokré.

Bouřka za oknem

Pokud jste doma nebo v budově, může vám bouřka připadat jako zcela bezpečná. I tak odborníci radí pobývat na suchém místě, tedy se například nenaložit do vany nebo se jít osprchovat. Také je lepší se po dobu bouřky držet dál od vodovodu, zásuvek a telefonu ani nepoužívat elektrospotřebiče. Lepší je zavřít okna a vytáhnout ze zásuvky ty přístroje, které mají obrazovku, tedy televizi, počítač…

Lépe chráněni jste v budovách, které mají hromosvod. Přesněji řečeno správně a funkčně vyrobenou soustavu s uzemněním, která alespoň jednou za pět let projde revizí. Pokud hromosvod máte, ale není v pořádku, je větším rizikem, než kdyby tam vůbec nebyl.

Vhodné je také pořízení přepěťové ochrany, která chrání spotřebiče před prudkým výkyvům napětí v síti - tedy i v případě, že by uhodil blesk.

Foto: Sundry Photography, Shutterstock.com

V bezpečí nejste před bouřkou na sto procent ani doma za oknem, vyplatí se proto vědět, co při ní nedělatFoto: Sundry Photography, Shutterstock.com

Kroupy

Někdy se během bouřky a silného deště objeví i kroupy. Obvykle mají do dvou centimetrů a nic kromě potlučené úrody nebo květin za oknem v truhlíku neutrpí. Větší však mohou poškozovat majetek a způsobit i poranění. Proto se před nimi schovejte pod střechou nebo v hustém porostu. Na autě mohou poškodit sklo i karoserii, proto na jejich ochranu můžete použít deku.

Související témata:
Přívalový déšť

Načítám