Hlavní obsah

Přivítejte podzim s pestrým podzimním truhlíkem! Těšit se z něj můžete až do zimy

Foto: Natalia Greeske, Shutterstock.com

Foto: Natalia Greeske, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud už vaše letní květinové aranžmá ztrácí sílu a lesk, je čas nahradit ho vlastnoručně vyrobenými podzimními truhlíky. Neozdobí jen okna, balkony a pergoly, ale také je můžete naaranžovat na ta zákoutí v zahradě, kde zůstala po odkvětu letniček nevzhledná místa.

Článek

Léto už se chýlí ke konci a v přírodě za chvíli převezme vládu podzim. Většina letniček odkvétá a krásné kaskády barevných květů se pomalu mění v ošuntělé nevzhledné roští. Truhlíková sezona ale nekončí! Právě teď je čas si naaranžovat krásné podzimní truhlíky, které vám budou i po opadání listů ze stromů a keřů vnášet do oken a zahrady barvy. A jak na to?

1. Vyberte vhodnou nádobu

Na podzimní aranžmá se samozřejmě skvěle hodí truhlíky, pokud ale chcete na zahradu vnést trochu originality, můžete osázet sud, necky nebo jiné staré nádoby, jako jsou smaltovaná umyvadla, lavory nebo kýble. Vždy si ale nejdříve pořádně rozmyslete, do jak velké nádoby budete sázet, a podle toho vyberte vhodný počet jednotlivých rostlin. Protože u podzimní výsadby nemůžete počítat s žádnými velkými přírůstky, sesazujte rostlinky blíže k sobě, než jste zvyklí u výsadby na jaře.

2. Nejlepší podzimní rostliny

Na podzimní výsadbu do truhlíků se nejlépe hodí rostliny, které jsou alespoň mírně mrazuvzdorné s dekorativním květem nebo listem. Při sesazování rostlin myslete nejen na vhodné sladění barev, ale také na požadavky konkrétních druhů. Především spolu nikdy nedávejte rostliny s rozdílnými nároky na vlhkost a půdu - místo krásného truhlíku, ze kterého byste se těšili celý podzim, byste skončili s dekorací vhodnou maximálně na Halloween.

Mezi kvetoucí stálice, které mají rády vlhkost a humózní půdu, patří vřesy, vřesovce a astry. Nakombinovat je můžete například s okrasnými travinami, jako jsou kostřavy a ostřice, zakrslými jehličnany nebo velmi oblíbeným stálezeleným rozrazilcem, známým také jako hebe. Vyniknou také v přítomnosti stříbrného krásnohlávku neboli drátovce, který díky svému tvaru i barvě krásně podtrhne pestrost ostatních rostlin ve výsadbě. A přestože upřednostňuje spíše sušší stanoviště, do podzimních truhlíků ho můžete bez obav použít. Velmi oblíbené je také okrasné zelí, které najdete v mnoha barvách od bílé po fialovou, a celou výsadbu spolehlivě ozvláštní. Krásné jsou především dvou- a vícebarevné kultivary.

Foto: islavicek, Shutterstock.com

Na podzimní aranžmá se dají použít také okrasné papričky a lilekFoto: islavicek, Shutterstock.com

Nejčastějšími a nejoblíbenějšími podzimními květinami jsou však bezesporu vřesy a chryzantémy, je ale třeba je sázet zvlášť. Chryzantémy mají neuvěřitelnou škálu barev, a tak je snadno zkombinujete s dalšími druhy nebo z nich samotných vytvoříte nádherně pestrý truhlík. Krásně se kombinují například s dlužichou, která má efektní barevné listy. Můžete přidat také přebytky ze zahrady, například rozchodník, brslen nebo břečťan.

Tip: „Pro podzimní výsadbu je možné použít i rozměrnější nádoby než klasické truhlíky do oken, díky čemuž poté můžete vybírat ze sortimentu větších rostlin. Ozdobou pozdně letních až podzimních truhlíků bude hortenzie. Na slunná stanoviště vysazujte hortenzii latnatou a do stinnějších partií můžete vybírat ze širší palety barev hortenzie velkolisté. Dle velikosti nádoby ji můžete ještě doplnit menšími rostlinami nebo podzimními plody. Suché květy z keřů hortenzie rozhodně neodstraňujte, protože budou dekorativním prvkem po celou zimu. Na zimu můžete hortenzii doplnit větvičkami z jehličnanů, které ji nejen dozdobí, ale hlavně ji pomohou ochránit před mrazy,“ radí Kateřina Sedláčková ze zahradnického studia Jami Gardens.

3. Dozdobte truhlík dekoracemi

Do již osázených truhlíků můžete dle svého vkusu přidat i několik dekorací, důležité ale je to se zdobením nepřehnat – pracně osázené truhlíky by se v záplavě ozdob ztrácely a celé aranžmá by působilo chaoticky. Na dozdobení jsou nejlepší přírodní dekorace, například populární okrasné dýně – jednoduše jich pár (podle velikosti nádoby) vložte přímo mezi rostliny.

Hodit se budou i šišky, ze kterých si můžete vyrobit například i zápichy, a podzimní atmosféru krásně dotvoří i mochyně, šípky a okrasná jablíčka, která do truhlíku umístíte i s větévkou. Dekorativně působí i mulčovací kůra, která navíc pomáhá udržet vláhu, což ocení především vlhkomilné druhy, jako jsou vřesy a vřesovce.

Načítám