Hlavní obsah

Na podzim jako na jaře: Je čas vysévat saláty a ředkvičky

Foto: Jukov studio, Shutterstock.com

Foto: Jukov studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je po prázdninách a částečně i po sklizni. A na záhonech je místo. Vyhněte se nostalgii po létě a vysejte novou várku jarní zeleniny. Později na podzim ji sklidíte a budete mít čerstvou zásobu vitaminů.

Článek

Babí léto je za odměnu, protože sklízíte a sklízíte. Ze záhonů mizí mrkev, červená řepa a petržel, cibule a česnek už jsou dávno pod střechou. Dozrávají poslední rajčata a brzy budou i dýně. Na záhonech je opovážlivě prázdno a může z toho na vás padnout smutek. Proti tomu pomáhá práce. Nakypřete záhony a zasejte do nich jarní zeleninu. Podzimní klima jí svědčí a vy můžete za pár týdnů sklízet ředkvičky, špenát nebo saláty.

Podzimní ředkvičky

Ředkvičky potřebují málo. Stačí jim dobře připravená půda, trochu slunce a vody. Nesnesou moc velké horko, proto je těžké vypěstovat je v parném létě. Ale začátek září je pro ně ideální. Šance na úspěch zvýšíte, když si vyberete odrůdu určenou pro podzimní pěstování, třeba Granát, Duo nebo Kvarta. Se záhony nemusíte dělat nic speciálního. Vyplejte je, zbavte rostlinných zbytků a kořínků. Udělejte asi centimetr hluboké řádky, které od sebe budou nějakých patnáct centimetrů, a ředkvičky vysejte. Mezi semínky nechte zhruba pět centimetrů. Zalévejte. Jestli vám bude počasí přát, za tři týdny budete sklízet.

Foto: Nils Z, Shutterstock.com

I na podzim můžete mít ředkvičky stejně krásné jako na jařeFoto: Nils Z, Shutterstock.com

Druhá várka špenátu

Špenát je brzká jarní zelenina a můžete ji pěstovat i na podzim. Pro výsev na sklonku léta si vyberte odrůdy Matador, Winterriesen nebo Monores, které snesou i chladnější teploty. Špenát lze úhledně vysévat: do upravené zeminy udělejte asi centimetr hluboké řádky a nechte mezi nimi asi dvacet centimetrů. Nebo si můžete práci ulehčit a semínka jen tak rozhodit na záhony. Je-li začátek podzimu suchý, zalévejte, špenát potřebuje hodně vody. První lístky budete sklízet už za pět týdnů. Můžete je ulamovat nebo uštipovat a nechávat dorůst nové, dokud bude počasí. V chladnějších dnech lze špenát zakrýt bílou netkanou textilií.

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Špenát můžete sklízet ještě na konci podzimuFoto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Pozdní salát

S výsevem salátu neotálejte. Nejlepší je předpěstovat sazenice už v průběhu srpna, ale pokud bude dobré počasí, tedy slunce, salát vyroste i z výsevu na začátku září. Vyberte si odrůdy určené pro podzimní pěstování, jako je například Červánek, Deon nebo Major. Jestli chcete odrůdy, které na záhonu přezimují, hodí se například Humil nebo Altenburský. Semínka vysévejte rovnou na záhon do řádků hlubokých asi jeden centimetr s mezerou třicet centimetrů. Až rostlinky povyrostou, vyjednotíte je (protrháte) na zhruba pětadvacet centimetrů od sebe. Podle odrůdy a počasí budete sklízet za sedm až deset týdnů.

Vděčný polníček

Velmi dobrou a nenáročnou zeleninou je polníček, který se seje právě na podzim, ovšem na sklizeň si počkáte do jara. Pro přezimování se hodí například odrůda Larged Leaved. Vysévejte do řádků hlubokých asi jeden centimetr a vzdálených patnáct centimetrů. Ačkoli polníček dobře snáší mráz, můžete ho v holomrazech chránit netkanou bílou textilií.

Jestli máte na záhonech ještě místo, můžete vysévat také mangold, vodnici nebo pekingské zelí.

Reklama

Načítám