Hlavní obsah

Jak prodloužit život řezaných květin? Ostrý nůž je základ!

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Co dělat, abyste se z darovaných květin mohli těšit co nejdéle? Chce to nejen ostrý nůž a čerstvou vodu. Poradíme i pár dalších fíglů.

Článek

Kytice je jako dárek tutovka, která potěší. Co s ní udělat, aby květiny vydržely a dělaly radost nejen pár dní, ale minimálně týden? Prvním krokem je kupovat je tam, kde je mají čerstvé a dobře se o ně starají, ale hodně toho můžete udělat i vy sami doma.

Rozdrťte stonek kladívkem

Než dáte řezané květiny do vázy, měli byste je seříznout. Vezměte ostrý nůž a seřízněte stonek o dva až tři centimetry. Za dva až tři dny byste to měli opakovat, protože bakterie na řezu postupně omezí schopnost přijímat vodu.

Stonky seřízněte šikmým řezem, u cibulovin (tulipány, narcisy) raději rovným. Druhy s tvrdými stonky (hortenzie, šeřík), můžete naříznout do kříže nebo konec rozbít kladívkem či paličkou, abyste ho narušili a dali jim šanci přijímat vodu větší plochou. Rozbijte je asi do 3 centimetrů od konce.

Když už budete mít v ruce nůž, odstraňte všechny listy, které by ve váze mohly být pod vodou – ta by rychleji hnila, což by zkrátilo životnost květin.

Foto: Fusionstudio, Shutterstock.com

Před vložením do vázy květinám vždy seřízněte stonky, i při výměně vody!Foto: Fusionstudio, Shutterstock.com

Nemíchejte stáří květin

Aby květiny ve váze vydržely co nejdéle, ohlídejte si, aby ve vazbě nebyly narcisy. Ty ostatním druhům otravují vodu, takže rychle vadnou. Také nikdy nemíchejte nové a staré květiny, stonky těch starších už začínají hnít a to zkracuje život i novějším.

Vydezinfikujte vázu a měňte vodu

Kytici bystě měli dát do čisté, ideálně právě vymyté a vydezinfikované vázy. Můžete použít čisticí přípravky na dezinfekci domácnosti, ale pozor, pokud obsahují chlor, je třeba ho velmi dobře vymýt, většina květin je na něj citlivá.

Do vázy nalijte čistou vodu pokojové teploty, aby květiny neutrpěly teplotní šok. Výjimkou jsou tulipány, ty hodně studenou vodu milují.

Hladina by měla sahat maximálně do dvou třetin stonků, po pár hodinách, až se květiny dostatečně napijí, ji slijte tak, aby byla maximálně do poloviny stonků.

Výjimkou jsou opět tulipány, těm nedávejte víc než asi dva centimetry vody – čím jí mají víc, tím víc ženou do výšky a rychleji vadnou. Vodu vyměňujte alespoň jednou za dva dny, ideálně každý den. Při každé výměně vody stonky znovu seřízněte.

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Vodu měňte ideálně každý den, ale nepřehánějte to s jejím množstvímFoto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Co nasypat řezaným kytkám do vody

Pokud kytici vázal profík, jistě vám k ní poslal i sáček s výživou, která má i dezinfekční funkci. Než vložíte květiny do vody, rozmíchejte v ní asi polovinu sáčku, druhou půlku si schovejte na výměnu vody.

Babské rady místo této výživy doporučují používat cukr, aspirin, dřevěné uhlí, jedlou sodu, stroužek česneku nebo pár kapek alkoholu do vody.

Váze najděte správné místo

Životnost řezaných květin ovlivňuje i místo, kam je ve váze postavíte. Čím chladněji je v místnosti, tím déle vydrží. Naopak jim škodí přímé slunce nebo blízkost zdroje tepla – topení, kamen nebo trouby. Řezané květiny nemají rády ani průvan, takže je nedávejte před otevřené okno nebo před větrák.

Dohlédněte také na to, aby váza nestála u mísy s ovocem, protože některé druhy uvolňují etylen, který zrychluje nejen dozrávání ostatního ovoce, ale má vliv i na rychlejší vadnutí květin.

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Vázu nedávejte v zimě k topení a v létě k otevřenému oknuFoto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Jakou vázu vybrat?

Tvar nebo barva vázy životnost květin neovlivní, ale rozhodně může podpořit jejich krásu a vaši radost z nich. Můžete si pořídit nějaký originální designový kousek, ale není vůbec těžké si vázu doma i vyrobit, třeba něžně krajkovou. Ve vázu můžete proměnit i obyčejnou lahev od vína.

Hodně záleží i na tom, jak květiny do vázy naaranžujete – to pro případ, že si koupíte řezané květiny kusové, tedy nevázané. S aranžováním vám pak pomůže obyčejná síťka od brambor!

Reklama

Související témata: