Hlavní obsah

Co vás v září čeká na zahradě? Je čas sklidit, posekat a zasadit!

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se s námi už pomalu loučí, je tedy načase začít se připravovat na nadcházející podzim a zimu. A to i na zahradě, kde vás čeká během září nejvíc práce. Co všechno byste měli udělat?

Článek

Zahrada dostává během léta, hlavně pokud bylo tak teplé jako to letošní, opravdu zabrat. Právě proto si po letních parnech a poté, co vám dala spoustu úrody, zaslouží vaši péči. Abyste jí pomohli připravit se na zimu co nejlépe, čeká vás poměrně dost práce. Na zazimování máte ještě čas, pokud jste ale některé pokojovky dali na léto ven, je ideální čas je vrátit zpátky do domácího tepla. Zvažte také pořízení netkané ochranné textilie, jíž můžete v případě prvních mrazíků ochránit venkovní rostliny. Na co dalšího byste rozhodně neměli zapomenout?

Jak pečovat o ovoce v září

Dozrávání některých druhů ovoce je v plném proudu. Nachystejte košíky a vydejte se pro úrodu. Sesbírejte pozdní broskve, beztrnné ostružiny, vinnou révu a pozdní druhy jablek, hrušek, švestek či pološvestek. Začervenají se dvakrát plodící jahody, padají a vylupují se lískové a vlašské ořechy. Na sběr jsou připravené také léčivé plody keřové růže, jeřábu a rakytníku. Při výběru ovoce ke skladování se zbavte natlučených kousků nebo těch napadených hmyzem či hnilobou. Bezvadné uložte na chladné tmavé místo, které jste předem důkladně vyčistili, popřípadě vysířili. Nezapomínejte na pravidelné větrání, v září nejlépe v noci. Přebytek úrody klidně zavařte či naložte.

Odřežte staré větve angreštu a rybízu, naočkujte broskvoně. Nové záhony jahod založte do poloviny září. Stávající keříky důkladně okopejte, přihnojte hnojivem bohatým na draslík a podle potřeby jim dopřejte i trochu vláhy. Začínají také padat ze stromu vlašské ořechy. Ty posbírejte, nechejte oschnout, sloupněte zbytek zelených slupek a uskladněte buď ve skořápkách, nebo vyloupané.

Foto: mythja, Shutterstock.com

Při sběru ovoce pro delší skladování vybírejte zásadně zdravé a ničím nepoškozené kouskyFoto: mythja, Shutterstock.com

Prázdné záhony pořádně vyplejte

Na zeleninové zahrádce dozrávají dýně, těšit se můžete na sklizeň řapíkatého celeru i pozdní kořenové a košťálové zeleniny. Skliďte česnek a jeho dobře vyvinuté velké stroužky v listopadu zasaďte. Po sklizni zeleniny záhony zryjte a důkladně se zbavte plevele, čímž si ušetříte dost práce na jaře.

Vysadit můžete zelené hnojení (hořčici, vikev nebo jetel), které pak na jaře zaryjete do půdy. Do pozdního podzimu a někdy i přes zimu může na záhonech zůstat pozdní růžičková kapusta, zelená petrželka, pažitka a některé odolné odrůdy špenátu.

Září je správnou dobou pro výsev podzimních druhů zeleniny. Vysévejte je do fóliovníku, pařeniště nebo na krytý záhon, rostlinkám prospěje překrytí netkanou bílou textilií. Kandidátem pro výsev je špenát, kořenová zelenina a polníček.

Kdy vysazovat cibuloviny

Na okrasné zahradě skliďte semínka z letniček a trvalek a okrasné rostliny zbavte odkvetlých květů. Na výsadbu si připravte cibuloviny, které vám připraví krásně rozkvetlé jaro. Narcisy vysazujte nejpozději začátkem září do ještě teplé země. Ostatní cibuloviny (například krokusy, tulipány, bledule nebo sněženky) vysaďte až v druhé půli měsíce. Před výsadbou záhony zryjte a nakypřete a přidejte do nich kompost. Každé cibulovině vyhovuje jiná hloubka zasazení. Obecně ale platí, že menším cibulkám stačí přibližně 7 cm pod zemí, větší potřebují dvojnásobek. Obdobně je to s rozestupy jednotlivých cibulek, menší dávejte 5 cm od sebe, ty větší cca 10 cm.

Nasbírejte si semínka květin - letničektrvalek. Nechejte je uschnout a dejte třeba do papírového sáčku, který si popíšete druhem rostliny. V suchu a ve tmě vám vydrží do příštího roku, kdy je můžete znovu vysadit. Odstraňujte odkvetlé růže a stále hlídejte, aby je nenapadly choroby. Pokud něco takového objevíte, hned zasáhněte!

Kdy přesazovat květiny

Je také čas na dělení trsů trvalek, ale i na přesazení květin, které jste si během léta koupili a nechali v kontejneru nebo květináči. Můžete zastřihnout letničky, tedy hlavně muškáty v truhlících. Hlídejte počasí kvůli fuchsiím, které nesnesou chladná rána, jež už koncem září mohou přijít. Pokud podle předpovědi hrozí, raději je schovejte dovnitř. Zasadit můžete jehličnany, dopřejte jim pravidelné a dostatečné zalévání. Ovocné stromky a okrasné dřeviny se sázejí až v říjnu. Aby se jim lépe dařilo, připravte jim jámu už nyní. Získá dostatek času na zvětrání.

Foto: TanaCh, Shutterstock.com

Cibuloviny vysazujte do zrytých a nakypřených záhonů v dostatečné hloubce a rozestupechFoto: TanaCh, Shutterstock.com

Co s trávníkem na konci léta

V průběhu září trávník posekejte a všechnu trávu pečlivě odkliďte, aby přes zimu nehnila. Zalévejte jen v případě opravdu velkého sucha, hnojení už také není nutné. Chcete mu přece jen dodat živiny navíc? Použijte speciální podzimní hnojivo na trávník. Pokud máte možnost, odvzdušněte ho koncem září vertikutací. Díky tomu se před zimou dostane ke kořínkům trávy dostatek vzduchu, vody a živin. Projevilo se horké léto natolik, že máte na trávníku holá vyschlá místa? Dosejte je! Na jaře vás mile překvapí krásně zelený povrch.

Reklama

Načítám