Hlavní obsah

Netradiční květináče aneb Pěstovat rostliny můžete v kabelce i botách!

Foto: Profimedia

Proč zůstávat u nudných květináčů, když můžete projít šatník a experimentovat?Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi netradiční dekorace, kolem kterých nikdo nepřejde bez povšimnutí? Tak to by vám neměly ujít naše dnešní hrátky při hledání vhodných „květináčů“.

Článek

Jasně, že v našich „nádobách“ nevypěstujete úrodu rajčat nebo velký stromek. Ideální jsou pro rostliny, které nepotřebují hodně místa pro kořeny, nemají velké nároky na objem zeminy a ani moc vydatnou zálivku. Takže ideální jsou skalničky, ale i některé letničky a bylinky. Však se podívejte sami.

Lodičky

Nevyhazujte pár starých bot jen proto, že už je nebudete nosit. V dámských lodičkách vypadají sukulenty opravdu moc pěkně. Bylinkám a vyšším rostlinám to zase sluší v pánských botaskách, roztomile vypadají i v dětských botičkách. Pokud se chcete „rozjet“, osázejte například holínky nebo staré lyžařské boty.

Foto: archiv redakce

Nechcete přece vyhazovat tak krásné „květináče" jen proto, že mají ošlapanou podrážku a podrápané podpatky? Vyplňte je zeminou a osázejteFoto: archiv redakce

Kabelka

Objemnější, ale i ty do divadla… Všechny kabelky se mohou velmi snadno proměnit v zahrádku – dokonce i přenosnou. Čím větší kabelka, tím větší množství květin nebo bylin může hostit. Z té naší jsme udělali truhlík na jahody.

Foto: archiv redakce

Kabelku stačí vyplnit zeminou a osadit. Můžete ji pak postavit, ale i zavěsit na plotFoto: archiv redakce

Kravata

Skvělá dekorace do pokoje neformálního puberťáka, který by nějakou „zeleninu v květináči“ nesnesl. Co ale může mít proti tomu, že osázíte část pánského šatníku? Vůbec nic, takže směle do toho. Skalničkám nebude vadit, když je ubytujete i do takto maličkého prostoru.

Foto: archiv redakce

Kravata bývá podšitá, takže stačí mezi obě látky vložit květináček nebo sáček se zeminou, vystřihnutým otvorem pak prostrčit kořeny rostliny a upevnit do zeminyFoto: archiv redakce

Kniha

Zneuctít knížku a udělat z ní květináč? Knihomolové se pokřižují. Ostatní, kterým doma léta leží již neaktuální autoatlas, sborník čehosi politického nebo podobně kvalitní záležitost, možná budou shovívavější. Pokud má taková kniha dostatečný počet stran, a je tedy dost vysoká, aby se do ní vešla zemina, stává se ideální pro výrobu.

Foto: archiv redakce

Do knížky vyřízněte nožem na koberce otvor, do kterého vložte igelitový sáček a jeho kraje přiklopte pevnou stránkou obalu. Pak osázejte. Zalévejte velmi opatrně, aby se stránky nepokroutilyFoto: archiv redakce

Obraz

Výroba vertikálního truhlíku je z dnešních tipů na výrobu nejpracnější. Potřebujete rámeček na obraz, lehkou zeminu, mech, jutovou látku, dřevěnou lať a desku.

Na rub rámečku udělejte zvýšený okraj z latě a vložte jutu tak, aby vyplnila celou plochu. Na ni naskládejte mech, dejte vrstvu zeminy a zase mech. Nakonec připevněte desku, která bude tvořit dno. Obrázek otočte na líc. Otvory v jutě jdou podle potřeby zvětšit tak, abyste do nich mohli vysázet rostlinky tak, aby jejich kořeny byly ve vrstvě zeminy. Po osázení nechejte pár dní ležet, aby rostliny mohly zakořenit. Pak můžete dno opatřit háčkem a pověsit na zeď.

Foto: archiv redakce

Pokud si netroufnete rámeček na osázení vyrobit, kupte si závěsný box například na motýly nebo jiné sbírky a máte ulehčenou práciFoto: archiv redakce

Tak co, troufnete si na opravdu netradiční květináče? Napište nám!

Načítám