Hlavní obsah

Co dát na podzim do truhlíků za okna? Vsaďte na vřesy a chryzantémy!

Foto: Photographee.eu; Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letničkách zbyly jen prázdné nádoby a okna či zápraží vypadají nějak smutně. Osaďte truhlíky maceškami, vřesy, listopadkami, ale také třeba okrasnou kapustou nebo buxusem. Ještě není pozdě!

Článek

Dny se krátí, rána už bývají mrazivá, ale přes den ještě občas vysvitne sluníčko. Zkrátka podzim se vším všudy. To však neznamená, že byste se měli zříct truhlíků a vůbec hrnkových příkras balkonů, parapetů a zápraží. Vždyť v zahradnictvích najdete pestrou škálu stálezelených nebo pozdně kvetoucích rostlin, které se ideálně hodí právě do tohoto období.

Foto: Tatiana Mihaliova; Shutterstock.com

Než mít za oknem prázdné místo po pelargóniích, raději jen tak vedle sebe naskládejte listopadky, vřes, okrasnou kapustu a proložte malými dýněmiFoto: Tatiana Mihaliova; Shutterstock.com

Než se dostanete k samotným kytičkám, je třeba truhlíky připravit. S letničkami už je konec, ale pokud jste nevyhodili původní substrát, klidně ho použijte, případně kupte nový. Když se v nejbližší době dostanete do lesa, nasbírejte mech; hlínu krásně pokryje. Pokud zelené „obláčky“ nemáte, povrch zamulčujte a myslete na to, že rostliny se nerozrostou jako letničky, takže je třeba použít více kusů a dát je těsně vedle sebe. A jestli se vám vůbec nechce špinit si ruce při přesazování, zvlášť vřesy a bramboříky vám „poděkují“. Nebojte se jen tak je naskládat v květináči vedle sebe.

A teď na nákup… Máte-li jeden nebo dva truhlíky a málo času, pak vsaďte na jistotu. Vyberte vřesy, macešky nebo chryzantémy a k tomu zakrslou dřevinu, neopadavou trvalku a něco převislého, aby truhlík vypadal plnější.

Nejprve nekvetoucí

Foto: Andrea Wilhelm; Shutterstock.com

Rozchodníky nejrůznějších druhů doplněné paprikou, na které si bohužel moc nepochutnáte, zato úžasně vypadáFoto: Andrea Wilhelm; Shutterstock.com

Jako základ můžete použít hebe, cypřišek nebo zimostráz známý též jako buxus. Udělají „zelenou hmotu“, a pokud přežijí zimu, mohou na jaře krásně doplňovat letničky. Typicky podzimní rostlinou na záhony, ale i do květináčů, jsou rozchodníky. Zaujmou jakoby voskovaným povrchem listů a zajímavým květem. „Tradiční, kamčatské a nachové rozchodníky jsou základem našich nejoblíbenějších truhlíkových kombinací. Společně se žíhaným zběhovcem a cypřišem vytvoří stálezelenou dekoraci, ze které se můžete těšit až do jara. Žádná z rostlin neztratí barvu, ani ji neskosí mráz,“ uvádí Kateřina Endálová z e-shopu Truhlíkov.

Rozhodně nešlápnete vedle s krásnohlávkem zvaným přiléhavě drátovec, protože připomíná zmuchlanou hromádku stříbřitého drátu. Dlužicha s tmavě nachovými listy dodá kompozici hloubku. Zajímavým zpestřením mohou být i trávy, například ostřice v mnoha barevných varietách nebo kostřava se stříbrným nádechem. Pro svoji rozmanitost jsou oblíbené také neopadavé brsleny, zejména ve žlutě panašované variantě.

Jedlá zahrádka

Stále větší oblibu si získává okrasná kapusta. Stejně jako na talíři existuje v bílé nebo červeno-fialové variantě. Dalším zástupcem jedlých podzimních rostlin je jednoletá paprika. Ovšem pozor, abyste si ji nespletli s prudce jedovatým lilkem višňovým! Nevyhýbejte se ani bylinkám: tymián nebo šalvěj mají listy nejen léčivé, ale i zdobné.

Něco barev navíc

Foto: Sarycheva Olesia; Shutterstock.com

Kombinace sytě fialové a bílé rozzáří i ten nejsmutnější kout. Macešky ani zdaleka nejsou nudné hřbitovní kvítíFoto: Sarycheva Olesia; Shutterstock.com

Jednou z vděčných rostlinek poskytujících širokou barevnou škálu je maceška. Když tuto dvouletku zasadíte teď, bude vám sametovými květy dělat radost až do sněhu a na jaře vše začne nanovo. Existují už mrazuvzdorné odrůdy, které kvetou i v zimě.

Foto: Teresa Kasprzycka; Shutterstock.com

Vřes k podzimu prostě patří a báječně souzní s jeho zlatavými barvamiFoto: Teresa Kasprzycka; Shutterstock.com

Podobnou stálicí podzimu je vřes a vřesovec. Netušíte, jaký je mezi nimi rozdíl? Jiří Pokluda ze zahradního centra Chládek vám to vysvětlí: „Nejlépe se to pozná, když držíte obě rostliny vedle sebe. Vřes má malé chlupaté větvičky, zatímco vřesovec spíš zelené jehlice. Péče o oba druhy je v zásadě stejná, takže vybírejte podle barvy a vlastního vkusu.“

Foto: Daria Filimonova; Shutterstock.com

Chryzantémy – velké, malé, žluté, fialové… Vybere si určitě každýFoto: Daria Filimonova; Shutterstock.com

Zvláštní kategorií jsou chryzantémy. Vyskytují se v tolika barevných odstínech, až oči přecházejí. Sáhnete-li po tradičních podzimních barvách, pak rozehrají valéry okrové, žluté i oranžové. V modré pak působí jako zajímavý kontrapunkt. Listopadky nejsou náročné na pěstování a vydrží pět až šest týdnů v plné síle. Ovšem pod podmínkou dobré zálivky.

Pečovat znamená zalévat

Jako všechny květiny, i ty podzimní, potřebují vodu. Zálivku provádějte podle potřeby, když jsou teploty nad nulou. Noční mráz nevadí, rostliny si vodu berou stejně přes den. Jen pozor na přelití. Rašelina u vřesů by mohla příliš nasáknout a uhnívaly by jim pak kořínky. S hnojením si nemusíte lámat hlavu. Rostliny moc nepovyrostou a to nezbytné si vezmou z hlíny.

Snad už víte, co si přinést ze zahradnictví a jak se o podzimní truhlíky starat. Určitě se vám odvděčí v následujících dvou měsících. Velkou službu vám udělají i jedlé truhlíky  nebo se můžete pustit do luxusních dekorací z dýní.

Načítám