Hlavní obsah

Skryjte se před zvědavými sousedy. Pomůže vhodné zastínění vaší terasy nebo plotu

Foto: Mariia Korneeva, Shutterstock.com

Foto: Mariia Korneeva, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto láká k posezení na zahradě, grilování, koupání, opalování nebo jen polehávání na dece či lehátku. Zahrada a terasa se pro mnohé stávají středobodem bydlení a nejeden zahrádkář tam tráví většinu volného času. Jak si zde vytvořit vlastní úkryt před světem?

Článek

Protože většina z nás nebydlí na samotě u lesa, musíme řešit, jak si (nejen) v létě mezi sousedy dopřát trochu soukromí a schovat se před zvědavýma očima kolemjdoucích. Jakými způsoby to jde udělat?

Stínicí textilie a sítě

Stínicí textilie a sítě se dodávají v různých velikostech a barvách, nejčastěji zelené a černé, a seženeme je v každém hobby marketu. Vybírat můžeme také z různých stupňů zastínění od 30 až do 100 %. Výhodou je, že kromě ochrany před sluncem a zvědavými pohledy omezují také prašnost a poryvy větru. Pokud máme rozlehlý pozemek, oceníme na nich především jednoduchost instalace (stačí připevnit vázacími pásky) a příznivou cenu. Naopak nevýhodou může být jejich ne zcela estetický vzhled a také to, že většinou nejsou úplně neprůhledné a tmavší barvy mohou po pár letech na sluníčku vyšisovat.

Dřevěné plotové zástěny

Velmi dekorativní a naprosto neprůhledné jsou dřevěné zástěny. Vyrábí se v mnoha barvách i dekorech, takže si vyberou jak ti, co upřednostňují přírodní zahrady, tak i minimalisté a milovníci moderního designu. Jelikož jsou velké a těžké, je nutné je připevnit na zakotvené plotové sloupky a jejich montáž tedy není zrovna snadná. Také cenově jsou náročnější - i u menší zahrady se náklady vyšplhají do desítek tisíc korun. Měli bychom myslet na to, že přestože bývají od výroby lazurované, musíme jim časem věnovat stejnou péči jako ostatním dřevěným prvkům na zahradě. Jejich životnost je ale při správné péči velmi dlouhá, a tak se nám investice vyplatí.

Foto: David Pereiras, Shutterstock.com

Dřevěná zástěna představuje přírodní bariéruFoto: David Pereiras, Shutterstock.com

Přírodní rohože

Pokud dáváme přednost přírodním materiálům, ale nechceme investovat do dřevěných plotových zástěn, můžeme sáhnout po přírodních stínicích rohožích. Nejčastěji najdeme v nabídce rákosové, proutěné a bambusové, ale existují například i rohože z kůry stromů nebo vřesu. Jejich ekologický dopad je minimální a dodají zahradě exotický šmrnc. Musíme si ale dávat pozor, kde je kupujeme – pokud totiž objednáváme rohož z internetu, ilustrační obrázky bývají často zavádějící a rohož není ve skutečnosti tak souměrná nebo hustá. Pokud se tedy rozhodneme pro tuto variantu zastínění, je nejlepší si ji vybrat přímo v zahradnictví nebo hobby marketu.

Umělý ratan a bambus

Trend posledních let nejen v zahradním nábytku představuje umělý ratan. Je téměř bezúdržbový a voděodolný, navíc je lehký a manipulace s ním je snadná. Není proto divu, že se zástěny z umělého ratanu a stínicí rohože z umělého bambusu staly hitem při zastínění teras. Spousta z nich skvěle imituje barvu i strukturu přírodních materiálů a na rozdíl od skutečného ratanu a bambusu jsou lehce omyvatelné. Navíc je díky jejich rozsáhlé barevné škále snadno sladíme se zahradním nábytkem nebo doplňky a jejich cena bývá srovnatelná s těmi přírodními.

Foto: Lapa Smile, Shutterstock.com

Zástěny mohou balkon nejen zastínit, ale i ozdobitFoto: Lapa Smile, Shutterstock.com

Přirozené zastínění – rostliny

Nejpřirozenějším zastíněním jsou samozřejmě rostliny. Nejčastěji vidíme jako strážce našeho soukromí túje, tis, buxus, ptačí zob nebo třeba habr. Z popínavek jsou to především břečťan a přísavník (tzv. psí víno), které svým rychlým růstem pomohou zastínit plot již za pár let od výsadby a krom občasného střihu nevyžadují žádnou speciální péči. Pokud zvolíme břečťan, bude naši zahradu spolehlivě skrývat i v zimě, zatímco psí víno poté, co naši zahradu na podzim ozdobí nádhernými pestrými listy, na zimu opadá. Pokud chceme opravdu hustý a vzhledný živý plot, musíme předem dobře promyslet rozestupy jednotlivých keřů nebo stromků a následně jim věnovat pravidelnou péči v podobě střihu a přihnojování.

Živé ploty tedy stojí spoustu úsilí i peněz, na druhou stranu nám ale kromě soukromí nabídnou tu nejlepší přírodní kulisu, která naši zahradu ochrání jak před zvědavci, tak i hlukem a prachem. Variantou pro terasy mohou být popínavé letničky jako hrachor, vilec nebo lichořeřišnice. V létě náš balkon nebo terasu zastíní a ozdobí svými květy, a jelikož nepřezimují, nemusíme se starat, kam je ukrýt před mrazem.

„Pokud chcete mít opravdu rychle vzrostlý živý plot, doporučujeme ozkoušet jilm sibiřský (Ulmus pumila) neboli zázračný keř. Je sice opadavý, ale v zimě na něm zůstanou uschlé hnědé listy, které vypadají krásně, když zapadají sněhem. V létě vytvoří velkou zelenou masu listů, jež zabrání nežádoucím pohledům sousedů či kolemjdoucích. Není náročný na stanoviště a má přírůstky až 1,5 m za rok! Dorůstá celkově do výšky 5 m, tudíž lze během dvou let docílit zcela plnohodnotného živého plotu, který plní svou funkci,“ radí zahradní architektka Michala Jínová ze společnosti Lopour zahrady.

Umělý živý plot

Pokud nemáme čas nebo prostor na vypěstování vlastních keříků či popínavek, ale přesto upřednostňujeme zelený, střapatý vzhled živého plotu, může být řešením umělý živý plot. V současnosti seženeme ploty imitující nepřeberné množství rostlin od buxusu až po psí víno a některé jsou na první pohled jen těžko rozeznatelné od své předlohy. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a také to, že dekorativní je jen jejich přední část – musíme je tedy dávat oboustranně nebo druhou stranu plotu či terasy zakrýt třeba textilní zástěnou.

Načítám