Hlavní obsah

Nejkrásnější letničky na balkony i záhony, které vydrží i perné letní dny

Foto: encierro, Shutterstock.com

Foto: encierro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letničky jsou nejoblíbenější ozdobou balkónů a parapetů, ale i na záhonech vytvoří tu pravou letní atmosféru. Které vydrží i přímé slunce?

Článek

Když se řekne letnička, většině z nás se vybaví pestrobarevné truhlíky a závěsné květináče s působivými kaskádami barevných květů. I na záhonech vytvoří krásná zákoutí. A spousta z nich zvládne i perné letní slunce po celý den! „Důležitým aspektem při pěstování letniček nejen na přímém slunci je bezesporu kvalitní substrát,“ připomíná Jan Diviš, majitel zahradnictví v Radonicích. „Substrát slouží jako médium pro tvorbu kořenové soustavy a zadržování živin a vláhy, proto nekvalitní substrát může zbrzdit růst, vývin a v nejhorším případě způsobit úhyn rostliny,“ vysvětluje.

Petúnie a surfínie

Petúnie a surfínie dokážou vytvořit vodopády barevných květů tak, jako žádná jiná letnička. A jaký je vlastně mezi nimi rozdíl? V podstatě se dá říci, že surfínie je převislým poddruhem petúnie – jejich nároky na pěstování jsou tedy velmi podobné. Vyžadují bohatou zálivku i hnojení a zaštipování odkvetlých kvítků i se stopkou. Jsou citlivé na plísňová onemocnění, proto je obtížnější (i když možné) jejich přezimování i vysévání. Ideální jsou pro ně samozavlažovací truhlíky, které zajistí dostatečný přísun vody a přitom zamezí přemokření a uhnití kořínků. Nejčastěji je najdeme v odstínech růžové, fialové, červené a bílé a zahradnictví nabízejí i spousty plnokvětých nebo dvoubarevných kultivarů.

Pelargonie

Pelargonie neboli muškáty jsou snad nejoblíbenějšími truhlíkovými rostlinami. Získají si vás svou nenáročností a širokým výběrem barev a druhů. Najdeme mezi nimi odrůdy vzpřímené, převislé i polopřevislé a jejich květy mají barvy od bílé až po fialovou. Existují i nádherné plnokvěté kultivary nebo druhy s dvoubarevnými květy nebo vonnými listy. Muškáty dobře zvládají i přestávky v zálivce, v substrátu pro pelargonie nevyžadují časté hnojení a lze je celkem snadno množit řízkováním – jsou tedy ideální pro začátečníky. Pokud doma máte světlé, ale chladné stanoviště, mohou pelargonie přezimovat a dělat vám radost i příští rok.

Foto: aniana, Shutterstock.com

Mezi muškáty si oblíbenou barvu vybere každý Foto: aniana, Shutterstock.com

Afrikán

Již naše babičky znaly úžasné schopnosti aksamitníku neboli afrikánu. Tyto květinky v ohnivých barvách sázely nejen do truhlíků, ale i do zeleninových zahrádek, aby přilákaly opylovače a naopak odradily škodlivý hmyz, jako jsou komáři a háďátka. V dnešní době jsou bohužel afrikány stále častěji opomíjené, především pro svou výraznou barvu i vůni, což je vzhledem k jejich nenáročnosti velká škoda. Nevyžadují přílišnou zálivku ani hnojivo a vysévat je lze i přímo do půdy, bez nutnosti předpěstování. Navíc zvládnou kvést dokonce až do prvních mrazíků! Velmi zajímavé jsou například kultivary aksamitníku vzpřímeného, které na první pohled připomínají chryzantémy a můžeme je díky jejich výšce a velikosti stříhat i do vázy.

Kosmatec

Kosmatec je netradiční sukulentní letnička, jejíž květy připomínají svým tvarem sedmikrásky. Je vhodná i na velmi suchá stanoviště a nevyžaduje žádné hnojení. Vhodná je pro něj tedy písčitá, dobře propustná půda a jen občasná zálivka. Pokud nemáte zkušenosti s předpěstováním letniček, je vhodné raději koupit sadbu kosmatce v zahradnictví a nesnažit se ani o výsev přímo do záhonu. Odměnou vám pak celé léto bude záplava květů hrající barvami červené, růžové, žluté i fialové.

Nejoblíbenější letničky si prohlédněte v galerii:

Šrucha velkokvětá

Také šrucha patří mezi sukulentní rostliny, což oceníme především na velmi teplých a suchých stanovištích. Jejich květy připomínající malé růžičky mají nádherné syté barvy v mnoha odstínech. Můžeme ji vysadit jak na suché zídky nebo skalky, tak do truhlíků a díky nízkému vzrůstu a sklonu k plazení nezastíní ostatní rostliny ani na záhonech. Množí se výhradně semeny, a pokud ji máme v plánu umístit na záhon nebo skalku, můžeme zvolit i metodu přímého výsevu. Za deštivých dnů se květy zavírají, ale znovu se rozvijí do plné krásy s prvními slunečními paprsky.

„Velmi zajímavá je například nová odrůda kompaktní petunie - Petunie DEKKO (Petunia hybrida Dekko). Tento kultivar byl vyšlechtěn především za účelem takového wow efektu, kdy za málo peněz dostaneme spoustu muziky. Jejími vlastnostmi jsou vysoká odolnost vůči rozmarům počasí, krásný kompaktní vzhled a bohaté květenství přes celou sezonu,“ doplňuje Jan Diviš.

Načítám