Hlavní obsah

Balkon jako dokonalé místo pro relax? Povolejte světýlka, textilie a rostliny

Foto: fashioninmysoul, Shutterstock.com

Foto: fashioninmysoul, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte balkon, nebo dokonce terasu? Pak jste šťastlivec. Mít doma svůj vlastní prostor pro pobyt na čerstvém vzduchu je pro mnohé jen zbožné přání. Dejte mu proto péči a vytvořte z něj fantastické místo pro relax.

Článek

Nedělejte si z balkonu jen sušárnu prádla nebo odkladiště nepotřebného. Když si s ním dáte trochu práce, vznikne útočiště, kde budete možná trávit víc času, než vás kdy napadlo. Máme tipy, jak si ho jednoduše zútulnit.

Jako by to byl obývák

Nepřemýšlejte o balkonu jako podřadné součásti vašeho bydlení. Dle prostorových možností si ho předně vybavte sedacím nábytkem. Trendem je dnes exotické dřevo, které je odolné a uzpůsobené mimo jiné k vystavení vlhkosti. Navíc vypadá hodně dobře – vsaďte na týk, bambus nebo dřevo z akácie či eukalyptu. Hned máte nakročeno k terase jako z indonéské džungle. Levnější, ale stále dobrou odolnou variantou je pak umělý ratan, který dnes dosahuje takové kvality, že oko určitě neurazí.

Bytové textilie ven patří

Vybavte si terásku skutečně tak, jako by to byl pokojíček. A začněte hned od podlahy. Zrovna koberec totiž takové místo výborně zútulní. Exteriérové koberce bývají často vyrobeny z polypropylenu, který tolik nenasává vlhkost a snáze se udržuje v čistotě. K sehnání jsou ale také venkovní verze dekoračních polštářků, dek nebo polštářů na sezení. Vybírat samozřejmě můžete i z interiérových variant, ale je pak vhodné vyhradit si suché úložné místo, kam tyto textilie vždy uložíte.

Foto: swissdrone, Shutterstock.com

Polštářky místo dokonale zútulníFoto: swissdrone, Shutterstock.com

Rozsviťte

Balkon i terasa jsou skvělým místem, kde trávit dlouhé letní večery. Abyste jejich atmosféru dotáhli k dokonalosti, myslete i na zdánlivé detaily. Příjemné osvětlení totiž dokáže víc, než byste čekali. Obohaťte balkon o světýlka, tedy venkovní světelné řetězy, které dodají nejen příjemné světlo, ale zároveň celkově působí neskutečně romanticky. Vsaďte také na lucerničky nebo i svícny.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Také světýlka dodají balkonu kouzloFoto: New Africa, Shutterstock.com

Myslete i na stínění

Na balkoně samozřejmě nemusíte trávit čas jen tehdy, až slunce zapadne. Abyste zde mohli číst knížku po obědě nebo si klidně užít trochu příjemnější práci z domova, pak je potřeba jej dobře zastínit. Variant máte více, přičemž nejjednodušší je stále slunečník. Pokud vyberete kvalitní stabilní kousek, určitě budete spokojení. Mimo jiné i proto, že ho můžete snáze přesouvat. Drahé nejsou ani sluneční plachty, z nichž jednu část uchytíte na stěně, druhou třeba na zábradlí. Esteticky nejlepší ale zároveň nejdražší možností jsou markýzy, které je nejlepší nechat si vyrobit na míru.

Přidejte rostliny

Víte, že jen 20 minut denně strávených v zeleni je podle vědců pravděpodobně tím nejlepším antidepresivem vůbec? Proto doporučujeme v interiéru pracovat s pokojovými rostlinami, třeba jen s extra nenáročnými druhy. A to samé platí pro balkon. Můžete přidat závěsné rostliny, případně na stěnu dát kombinovanou polici na rostliny. Obzvlášť oblíbené jsou takzvané plantboxy, truhlíky přímo určené k vybudování venkovní živé stěny.

Načítám