Hlavní obsah

Harmonická zahrada podle feng-šuej: Musí mít pět elementů a řídit se světovými stranami

Foto: Nadezda Verbenko, Shutterstock.com

Foto: Nadezda Verbenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Feng-šuej, v překladu vítr a voda, je čínské učení o proudění energie. Populární je především v bydlení a zahradní architektuře. Pracuje s pěti základními elementy: voda, země, dřevo, oheň, kov a dvěma formami energie - jin a jang. Cílem je správné umístění a harmonie všech těchto prvků, díky kterým docílíme nerušeného plynutí energie čchi (něco jako prvotní vesmírná síla). Naše dnešní kroky k harmonizaci domova povedou do zahrady.

Článek

Zahrada by měla podle čínského učení působit oválným nebo kruhovým dojmem, což snadno docílíme správným rozvržením výsadby. Důležité je, aby byla vzdušná a nepřeplácaná a všechny rostliny měly dostatek místa. Pokud zahradu teprve plánujeme, je nejlepší pozvat si zahradního architekta, který se na feng-šuej specializuje, a společně vypracovat podrobný projekt.

Feng-šuej na zahradě

Pokud již máme svou zahradu, ale chceme do ní zanést prvky feng-šuej, je vhodné začít prořezáním a protrháním stávajících rostlin, právě kvůli vzdušnosti. Prostředek zahrady je pro volné proudění energie čchi zásadní, proto by měl zůstat úplně volný, bez jakýchkoli prvků – ideálně zde necháme pouze krátký udržovaný trávník.

Při plánování jednotlivých prvků je nutné vycházet z přírody a jejích přirozených linií a tvarů, které jsou málokdy rovné a souměrné. Pokud tedy chceme do zahrady zakomponovat třeba potůček nebo cestičku, budou se vinout v různých záhybech. Velmi důležité je zahradu nejen vidět, ale také slyšet a cítit. Proto nesmíme zapomenout ani na bylinky, vonné květiny, zurčící potůčky nebo třeba krmítkapítka, která přilákají ptáčky.

Jin a jang

Protikladné síly jin a jang jsou základem celé filozofie feng-šuej a díky jejich vyvážení dosáhneme rovnováhy. Jin je energie vnímaná jako ženská, intuitivní, pasivní a poskytuje tichou duchovní sílu (vyzkoušet můžete zklidňující jin jógu).

Na rozdíl od síly jang, která je mužská, aktivní, dynamická a temperamentní. Chceme-li tedy dosáhnout harmonie, měla by naše zahrada obsahovat jak světlá, tak stinná místa a zóny klidu, jako například lehátka, by měly být vyvážené zónami aktivnějšími, jako je letní kuchyně nebo stůl s posezením a osvětlením. Právě světlo lehce vnese na zahradu kromě prvku dřeva také temperament jangu.

Voda

Důležitou roli u zahrad řídících se zásadami feng-šuej hraje voda, která symbolizuje znovuzrození, očistu, klid a sílu. Její forma a správné umístění jsou tedy klíčové. Ideální je voda čistá a živá – tedy v pohybu, takže pokud máme například jezírko, můžeme do něj přidat vodotrysk, fontánku nebo kaskádu. Nemáme-li na vodní prvky dostatek prostoru, můžeme alespoň na zahradu umístit pítko pro ptáčky.

Foto: Alexander Denisenko, Shutterstock.com

Vodní prvky podporují proudění energie čchiFoto: Alexander Denisenko, Shutterstock.com

Dřevo

Dřevo je na zahradě reprezentováno veškerými rostlinami. Musíme dbát na to, aby měly kolem sebe dostatek prostoru a nepůsobily chaoticky. Stromy jsou ve feng-šuej nositelé energie, a to bez rozdílu druhu nebo velikosti. Snažíme se je pravidelně prostříhávat, aby nepůsobily příliš mohutně a zahradu tolik nestínily. Dále sem samozřejmě patří stavby ze dřeva jako pergoly nebo altány a také dekorace, jako třeba lavičky, nábytek nebo okrasné výrobky ze dřeva.

Země

Element země nám bude v zahradě reprezentovat především kámen. Můžeme ho do zahrady přenést například pomocí skalky, chodníčku nebo zděného krbu. Pokud chceme přidat nějaký umělecký prvek, můžeme si pořídit sochu nebo do zahrady přivézt jeden nebo více zajímavých oblých balvanů. Také odkrytá zem na zeleninových záhonech posílí tento element, stejně jako kameninové a hliněné květníky.

Foto: Jamie Hooper, Shutterstock.com

Prvek ohně zajistí v zahradě například krb nebo grilFoto: Jamie Hooper, Shutterstock.com

Oheň

Energie ohně je velmi silná a neměli bychom to s ní v zahradě přehánět. Kromě ohniště, svíček, světýlek a grilu ji reprezentují také všechny rostliny s trny nebo špičatými listy a také ty, co kvetou oranžovými a rudými květy, ale také třeba světýlka a doplňky v trojúhelníkovém tvaru. Barvami ohně jsou totiž červená a oranžová.

Kov

Kovové prvky v zahradě nalezneme především u zahradního nábytku, luceren, altánků, nebo třeba různých ozdobných zápichů. Stejně tak můžeme využít hliníkové obaly na květníky a truhlíky. Můžeme si také vytvořit oblíbenou dekoraci v podobě starého jízdního kola, ověšeného květinami. Podpořit element kovu umí také oblé tvary.

Foto: Jurgita Kunigiskyte, Shutterstock.com

Prvek kovu vnesete do své zahrady i díky kovovému zahradnímu nábytkuFoto: Jurgita Kunigiskyte, Shutterstock.com

Umístění podle světových stran

Sever značí naši životní cestu a kombinujeme zde především kámen a zemi. Vhodné je zde například jezírko obklopené kameny. Dekorace a květníky kolem něj volíme nejlépe bílé a modré.

Jih je místem ovlivňujícím úspěch a jeho klíčovými prvky jsou dřevo a oheň. Proto je ideální umístit právě tady ohniště a doplnit je například dřevěným posezením nebo pergolou. Květináče by zde měly být ve výrazných červených a oranžových barvách.

Východ se zaměřuje na energii zdraví a dlouhověkosti. Vyhýbat se zde musíme především kovu, naopak žádoucí je dřevo. Pokud například potřebujeme uskladnit palivové dřevo na zimu, bude východ vhodným místem. Vyhýbat se zde budeme zvonkohrám, špičatým rostlinám, ohništím a v žádném případě zde nezakládáme kompost nebo nestavíme popelnice! Pokud zde máme květináče a dekorace, zvolíme zelenou nebo modrou. Vhodné je na tuto stranu zasadit například bylinky.

Západ je zónou potěšení a koníčků, proto je ideálním místem pro dětské pískoviště, bazén nebo hřiště. Dominovat by tu měla bílá, zlatá, stříbrná nebo modrá barva a můžeme přidat i kovové prvky.

Související témata:

Načítám