Hlavní obsah

Okrasná zahrada pro lenochy: nejhezčí rostliny, které nepotřebují péči a fungují i místo trávníku

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásná a udržovaná zahrada je chloubou každého zahrádkáře. Ovšem existují lidé (a není jich málo), kteří zahradu sice mají, ale na její údržbu nemají čas nebo chuť. I oni ale mohou mít krásnou zahradu – a to téměř bez starosti.

Článek

Zalévání, hnojení, plení, stříkání proti škůdcům, prostřihávání keřů, odstraňování odkvetlých a suchých částí rostlin nebo hrabání listí k životu zahrádkáře neodmyslitelně patří… Jestli to není váš koníček nebo na to všechno nemáte čas, a přesto stojíte o pěknou zahradu, spolehněte se na bezúdržbové zelené pomocníky. Že bez práce nejsou koláče, totiž u některých rostlin neplatí!

Bezúdržbová zahrada. Jak na to?

Opravdu „bezúdržbová“? Tento termín může být trochu zavádějící: každá zahrada nějakou údržbu potřebuje. Pokud ovšem již od začátku zvolíte správnou kombinaci rostlin, zahrada bude žít vlastním životem a přitom vypadat skvěle i s minimem úsilí.

Vyhnout se tak musíte zahradním prvkům náročnějším na údržbu, jako jsou jezírka, skalky, zeleninové záhony nebo letničková aranžmá. Volit budete tedy spíše dřeviny, u nichž se údržba zúží na sezonní přistřižení, a trvalky, zejména druhy, které nepotřebují pravidelné odstraňování květů po odkvětu. Na co se tedy můžete spolehnout?

1. Nenáročné dřeviny

U většiny dřevin se nevyhnete občasnému přistřižení, zato se můžete snadno vyhnout hrabání spousty listí. Stačí zvolit převážně stálezelené druhy, jako je například bobkovišeň lékařská (Prunus laurocerasus), hlohyně (Pyracantha), zimostráz (Buxus), brslen (Euonymus) nebo ptačí zob (Ligustrum).

Doplnit je pak můžete nenáročnými kvetoucími druhy, které v sezoně dodají zahradě pestrost, jako jsou šeříky (Syringa), ibišky (Hibiscus), kaliny (Viburnum), vajgélie (Weigela) nebo třeba oblíbená zlatice neboli zlatý déšť (Forsythia).

  • Když se už před výsadbou zamyslíte nad rychlostí růstu jednotlivých druhů keřů, vyhnete se následné údržbě i několik let. Jen musíte počítat s tím, že nebudou tak vzhledné a husté, jako kdybyste je pravidelně stříhali. Jak na řezání a stříhání dřevin?
Foto: Quang Ho, Shutterstock.com

Bezúdržbová zahrada má své kouzloFoto: Quang Ho, Shutterstock.com

2. Trvalky

I mezi trvalkami najdete množství nenáročných druhů, které navíc svými květy dodají zahradě letní atmosféru. Velmi oblíbené jsou liliovitě kvetoucí denivky (Hemerocallis), pestré třapatkovky (Echinacea), vytrvalá krásnoočka (Coreopsis), něžné dračíky (Penstemon) nebo suchomilné netřesky (Sempervivum). Chcete ozvláštnit stinná stanoviště? Hodit se vám budou dlužichy (Heuchera) s nádhernou kresbou listů nebo sesaďte několik bohyšek (Hosta) s rozdílnými barvami listů.

Foto: Sempervivum, Shutterstock.com

Netřesky v pařezu mohou být i zajímavý solitérFoto: Sempervivum, Shutterstock.com

3. Popínavky

Máte na zahradě větší, špatně dostupné nebo nevzhledné svislé plochy, například zídky nebo ploty? Pak je šikovné pomoct si popínavými druhy rostlin. Popínavky, jako jsou břečťan (Hedera) a psí víno neboli loubinec (Parthenocissus), dokážou v krátkém čase krásně ozelenit i rozsáhlé prostory.

Výhodou břečťanu je, že je stálezelený a neopadavý, jeho údržba je tedy naprosto minimální a porostlá místa zůstanou zakrytá i v zimě. Loubinec je naopak opadavý, ale díky tomu má na podzim nádherné pestré listy: prozáří místa, která porůstá, a tím často i celou zahradu.

  • Při sázení popínavek je důležité si uvědomit, že jejich úponky dokážou rychle využít každou prasklinku nebo výběžek a mohou snadno zničit novou fasádu nebo zídku. Popínavky: Chrání zdivo, nebo mu škodí?
Foto: bonilook, Shutterstock.com

Popínavky dokážou být krásně pestré, obklopí vás zelení a navíc zakryjí nevzhledná či prázdná místaFoto: bonilook, Shutterstock.com

Jak na trávník na bezúdržbové zahradě

Travnaté plochy potřebují kromě pravidelného sekání také občasné přihnojování, zalévání nebo provzdušňování. Chcete se tomu vyhnout nebo máte na zahradě místa, kde tráva ne a ne vyrůst? Lze to vyřešit půdopokryvnými rostlinami, jako je například fialově a bíle kvetoucí barvínek (Vinca) nebo některé druhy nízkých plamenek (Phlox).

Máte-li slunné stanoviště, můžete trávník nahradit i mateřídouškou (Thymus), která krásně kvete, a na velmi suchých místech se bude dařit rozchodníku (Sedum), jehož dužnaté listy zadržují vodu. „Na stinných stanovištích dobře poroste zběhovec plazivý (Ajuga reptans), pachysandra klasnatá (Pachysandra terminalis) či břečťan popínavý (Hedera helix),“ radí zahradní architektka Michala Jínová ze společnosti Lopour zahrady.

Načítám