Hlavní obsah

Vymazlené bydlení floristy z Atelieru Můj Domov: V zahradě nechybí jezírko s kapry ani vířivka!

Foto: archiv Atelier Můj Domov

Foto: archiv Atelier Můj Domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled na jejich útulné bydlení s krásnou zahradou opravdu potěší a pohladí oko i duši. Florista a influencer Pavel Černý si se svým přítelem vybudovali skutečnou oázu klidu. Žijí tady s pejsky i zlatými kapry a tvoří zde dekorace v Atelieru Můj Domov. Pojďte na návštěvu!

Článek

Ve Staré Huti u Dobříše začínali úplně od píky a dnes za svůj vysněný zrekonstruovaný dům z 30. let sklízejí obdiv od přátel i fanoušků. Bydlení floristy a influencera Pavla Černého a jeho přítele Roberta, který se živí jako kadeřník, je totiž nejen jejich domov, ale zároveň i umělecká dílna a obchůdek s dekoracemi, jež sami tvoří. A proto toto krásné místo pojmenovali Atelier Můj Domov.

Osobitý styl a cit pro detail

Na první pohled vypadá jejich bydlení jako z katalogu. Není se čemu divit – cit pro styl a detail je tady cítit v každém koutě! Navíc provozují e-shop s drobným nábytkem, bytovými doplňky, potřebami do kuchyně i na zahradu a v nabídce najdete množství věcí, které mají sami ve své domácnosti.

„Hodně nábytku i dekorací pořizujeme také v antikvariátech a vetešnictvích, což máme moc rádi. Proto tady najdete od každého stylu tak trochu něco. Řekl bych, že styl se nedá přesně určit, ale řád a osobitost jsou zde patrné,“ vysvětluje florista Pavel, jehož ateliér můžete také sledovat na instagramu: Najdete tam užitečné rady a nápady ohledně zahradničení a také třeba tipy, jak vyrobit dekorace či betonový květináč.

Interiér ve dřevě i ratanu

Pár bydlí v domě již sedmým rokem a čtyři léta trvala kompletní rekonstrukce původní stavby z 30. let minulého století. V dolním patře dvoupatrového domu se nachází obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. Základem jsou bílé stěny a přírodní materiály, jako je dřevo a ratan, pro který má Pavel slabost. V podkroví, jež je přestavěné teprve dva roky, je pracovna a ložnice. Obě patra mají i svou koupelnu.

„Horní patro je navíc připravené na případný předěl, aby tam mohly vzniknout dvě místnosti, teď se nám to ale líbí celé otevřené,“ vysvětluje Pavel Černý s tím, že prý rád často něco mění. Dříve tak byl například vysazený pouze na bílé doplňky, teď se nebojí natřít skříň klidně načerno.

Terasa i zimní zahrada

Venkovní prostor se renovoval také postupně. Vedle domu stojí předělaná stará kůlna na dřevo a uhlí s nově protaženou střechou, která slouží jako prodejna i místo pro výrobu dekorací a dárků. Majitelé Atelieru Můj Domov totiž vyrábějí například vánoční dekorace a prý začínají už v říjnu, protože poptávka po jejich vánočních věncích je rok od roku větší. Proto přistavěli k domu i zimní zahradu, kde vznikl další prostor pro tvorbu.

Zatím posledním velkým projektem byla loni venkovní terasa s posezením, která nabízí útulné místo na ranní snídaně i odpolední kávu. Když se však majitelů zeptáte, jak často tady odpočívají, zjistíte, že relaxovat příliš neumějí a jsou hodně zaneprázdnění.

Zahrada s jezírkem

Co by to bylo za floristu, kdyby neměl „vytuněnou“ zahradu? A opravdu! Při pohledu do zahrady u domu se neubráníte okouzlení. Venkovní prostor je skutečnou oázou, která skýtá mnohá zákoutí s odpočinkovými zónami k sezení. Je tu ohniště a venkovní vířivka, zahradní jezírko se zlatavými koi kapry nebo skleník se zeleninou. „Uvnitř domu trávíme čas hlavně v zimě, ale na jaře a v létě jsme neustále venku. Kapry krmíme každý den a oni nás zbožňují stejně jako my je, už nám zobou z ruky,“ směje se Pavel Černý.

Zahrada je hodně členitá a kromě krásně udržovaného zeleného trávníku ji zdobí vysázené jehličnany, pivoňky, které právě odkvétají, na vyvýšených záhonech jsou čínské karafiáty, plnokvětý ibišek, ale i mnoho dalších rostlin včetně sukulentů a bylinek – ty jsou často vysázené v samostatných truhlících a květináčích. Mezi záhony a kamennými zídkami se občas mihne i nějaká dekorace, lucerna a okrasná socha.

Skleník s vlastní zeleninou

Zeleninu si majitelé pěstují ve skleníku, který zároveň slouží i jako úložný prostor na květináče a zahradní potřeby. „Pěstujeme rajčata, salát, ale letos poprvé za sedm let nám vyrostly také ředkvičky,“ chlubí se Pavel Černý a dodává, že zahradničení je jeho vášeň i nemoc. Nedokáže prý projít kolem zahradnictví, aniž by si něco nekoupil. Proto i jejich zahrada představuje živý organismus, který se neustále mění.

Načítám