Hlavní obsah

Zazimujte sekačku na trávu. Benzinová potřebuje něco jiného než AKU nebo robotická

Foto: Nick Fedirko, Shutterstock.com

Foto: Nick Fedirko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona sekání trávy pro letošek skončila a můžete tedy s klidem zazimovat sekačku, která vám pomáhala. Jak to ale udělat, aby to pro ni byl klidný spánek a na jaře mohla zas bezchybně sloužit?

Článek

Sekačka na trávu patří do výbavy asi už na každé zahradě a udělá přes rok spoustu práce. Aby byla na jaře připravena opět bezproblémově fungovat, je třeba ji na zimu správně uložit. Zazimování se liší podle toho, jaký pohon sekačka má.

Co platí pro všechny typy sekaček

Bez ohledu na to, jestli jezdí vaše sekačka na benzin, elektřinu nebo používáte akumulátor, měli byste ji vždy před zimou dokonale vyčistit, odstranit nalepené zbytky trávy a podobně. „Nepoužívejte na to ale tlakovou myčku ani vodu - může se dostat do vnitřních částí sekačky. Kvůli tomu by mohly začít rezavět pohyblivé kovové díly,“ varuje Jan Hendrych ze servisu Fieldmann. Součástí čištění po každém sekání, ale hlavně před zimou, je vysypat a vyčistit sběrný koš. Hodí se i překontrolovat nůž, a pokud to potřebuje, nechat ho nabrousit.

Promažte také kovové pohyblivé součásti, hlavně pojezd. Další údržba a uskladnění by mělo být takové, jaké vyžaduje váš druh sekačky.

Jak zazimovat benzinovou sekačku

Benzinová sekačka je na údržbu asi nejnáročnější. Je třeba jí věnovat dostatečnou pozornost a postupovat v těchto krocích:

  • Kontrola a vyčištění filtru - čistý filtr znamená nižší spotřebu a snížení emisí.
  • Kontrola zapalovacích svíček - jestliže na nich najdete usazenou špínu, která nejde odstranit, popraskaný porcelán nebo spálené elektrody, pak je vyměňte za nové.
  • Palivo - benzin byste v nádrži sekačky ideálně nechávat neměli, ale pokud ho tam nechat chcete, přilijte do nádrže stabilizátor paliva. „Předchází tvorbě pryskyřičných usazenin v palivové soustavě nebo na důležitých částech karburátoru,“ radí Petr Tichý, specialista sítě prodejen Hecht.
  • Výměna oleje - ta se provádí jednou ročně, takže jestli jste to letos neudělali, je vhodná doba. Než se do ní pustíte, je zapotřebí odpojit z bezpečnostních důvodů svíčky.
Foto: Eduard Goricev, Shutterstock.com

Sekačku před zazimováním pořádně vyčistěte a můžete ji i promazatFoto: Eduard Goricev, Shutterstock.com

Benzinová sekačka se musí skladovat v suchu a v pracovní poloze. „Jen tak z ní nemohou unikat provozní náplně. Pokud musíte kvůli nedostatku místa stroj při uložení naklonit, měl by válec motoru směřovat nahoru. Vždy přitom dbejte na doporučení výrobce,“ uzavírá Petr Tichý.

Jak zazimovat robotickou sekačku

Před zazimováním robotické sekačky prostudujte doporučení výrobce, protože tam se dočtete, zda můžete nechat její nabíjecí stanici venku, nebo ji musíte schovat domů a také, jak nastavit automatický režim, aby se nevybíjela - některé mají stav zimního spánku. Pokud sekačka dokáže komunikovat prostřednictvím mobilu, je třeba upravit nastavení i v mobilu, aby se zastavilo zasílání dat mezi nimi.

I robotickou sekačku je nutné před zazimováním důkladně vyčistit, ale vždy dle návodu výrobce a tak, aby se voda nedostala dovnitř k elektronice! Robot, tedy samotná sekačka, by měla být v suchu a tam, kde teplota neklesne pod 5 °C. Měla by stát v poloze na 4 kolech. Dokovací neboli nabíjecí stanici můžete nechat venku překrytou třeba kbelíkem, pokud to výrobce doporučuje, jinak ji můžete dát tam, kde skladujete sekačku.

Jak zazimovat AKU sekačku

V prvním kroku vyndejte z AKU (akumulátorové) sekačky baterie, vyčistěte ji a promažte. Sekačku bez baterie můžete skladovat v jakékoli poloze, dobré je najít suché a bezprašné místo, lze ji zakrýt plachtou. Baterie se doporučuje skladovat při stálé pokojové teplotě. Lithiové akumulátory nabijte jen asi na ¾ kapacity, do jara by měly vydržet bez problémů.

Jak zazimovat elektrickou sekačku

Elektrickou sekačku je také zapotřebí vyčistit - samozřejmě u toho nesmí být pod proudem. V jejím případě je dobré sundat vrchní kryt a vyfoukat či vysát i prach a nečistoty, které se pod ním usadily. Pak namažte pohyblivé části. Můžete ji uložit v jakékoli pozici, ale vždy na suché místo, lépe bezprašné. Můžete ji i zakrýt plachtou.

Související témata:
Elektrický pohon
Benzín

Načítám