Hlavní obsah

Jak správně zazimovat chalupu? Zamkněte a buďte potichu!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Konec chatařské a chalupářské sezony pro většinu lidí končí s chladným a sychravým počasím podzimu. To, jak se zdá, právě nastalo, takže je na čase zazimovat chalupu. Na co přitom nezapomenout?

Článek

Chalupaření se stává opět oblíbenou aktivitou, spousta lidí si koupila svou první chalupu či chatu. Jestliže je tato sezona pro vás premiérovou nebo nemáte dostatek zkušeností s tím, o co je třeba se při jejím zazimování postarat, máme pro vás pár rad.

Zavřete okna i dveře

Nestačí jen zavřít okna, případně okenice, a zamknout dveře. Je potřeba projít vše a překontrolovat i okénka do sklepa, garáže nebo přístěnku, stejně jako světlíky. Zamčená by pak měla být i branka či brána. Jestliže to myslíte vážně s ochranou proti zlodějům, měli byste vědět, jakou mají vchodové dveře bezpečnostní třídu. „Ta určuje, do jaké míry jsou schopné odolávat soustředěné snaze o jejich překonání,“ říká Stanislav Obyt, obchodní ředitel společnosti VP trend. Pro běžnou rodinnou stavbu postačí třída RC2, kterou často doporučují i architekti a rády vidí pojišťovny.

Zámek v těchto dveřích by měl mít bezpečnostní třídu minimálně stejnou, lépe o třídu vyšší. „Vstup do objektu byste měli zloději co nejvíc ztížit. Čím delší čas bude muset strávit překonáváním kvalitního zámku, tím je pravděpodobněji svůj pokus vzdá – mluvíme o pravidlu pěti minut. Takovou ochranu poskytne zámek nebo cylindrická vložka s certifikací minimálně ve 3. třídě odolnosti,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Foto: Qvils, Shutterstock.com

Nestačí zavřít okna v domě, ale pamatovat i na ta u sklepa, garáže nebo přístěnkuFoto: Qvils, Shutterstock.com

Zavřete vodu i plyn

Protože stavba může přes zimu pořádně vymrznout, je nutno zavřít přívod vody a vypustit ji i z potrubí, aby nepopraskalo. Pro jistotu byste měli vypnout i přívod plynu a ze zásuvky vypojit všechny elektrické spotřebiče. Pokud můžete, vypněte i elektřinu a zazimujte spotřebiče. A rozhodně odvezte veškeré nápoje a jídlo, včetně trvanlivého, aby nelákalo hlodavce či moly.

Cennosti pod deku nebo do skříně

Chalupu byste měli také projít a ideálně odvézt nebo schovat vše, co by mohlo pohledem do okna lákat zloděje. Lákavé předměty schovejte do skříně, pokud místo nemáte, vyplatí se je překrýt dekou či ubrusem.

Na zahradě nenechávejte volně ani zahradní nábytek a nářadí, to by se zrovna mohlo hodit k vylamování okenic nebo dveří. „V okolí chaty by nemělo zůstat na očích nic cenného, a jestliže necháváte venku zahradní nábytek, tak ho připevněte k zemi nebo domu,“ radí Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny.

Foto: aRTI01, Shutterstock.com

Pokud necháváte na zahradě nábytek, raději ho pevně připevněte, aby ho zloději nemohli odnéstFoto: aRTI01, Shutterstock.com

Oslovte sousedy

Máte-li v okolí chaty či chalupy někoho, kdo tam žije nebo často dojíždí i přes zimu, domluvte se s ním, že se občas zajde podívat i k vám. Jestliže máte se sousedy opravdu dobré vztahy a věříte jim, pak je požádejte, aby občas vyvětrali. „Když je chalupa celou zimu zavřená bez větrání nebo topení, kumuluje se v ní vlhkost a celý objekt trpí. Důsledkem může být minimálně zatuchlý zápach, ale i plísně. Jestliže nemáte možnost přijet párkrát za zimu vyvětrat nebo zatopit, uvažujte o pořízení programovatelné větrací jednotky, která bude měnit vzduch,“ říká Martin Preclík ze společnosti Korado.

Neříkejte, že jste zazimovali

A zlaté pravidlo? Nechlubte se na sociálních sítích ani tím, co hezkého máte na chalupě, ani tím, že už máte zazimováno a že jste ji právě na dlouhé měsíce opustili – je to jako pozvání pro zloděje, že na svou práci budou mít klid!

I přes všechna opatření se může stát, že se do vaší chalupy někdo vloupá a vykrade ji. Pokud to odhalíte, pak nevstupujte dovnitř, ale zavolejte Policii ČR. Až místo činu policisté prohlédnou, zajistí stopy a pustí vás tam, tak pořiďte i svou fotodokumentaci a nahlaste škodu pojišťovně - poradí vám, jak máte postupovat při uplatnění její náhrady.

Reklama

Související témata:

Načítám