Hlavní obsah

Říjen na zahradě: Sklízejte jablka, sázejte cibuloviny, hrabte listí a hlavně nezapomeňte zalévat!

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je letos počasí nadstandardně teplé a říjen zatím nevypadá jako typický podzimní měsíc, stejně byste během něj měli připravit zahrádku tak, aby vás pak nezaskočily přízemní mrazíky a běžné podzimní počasí. Co je dobré udělat?

Článek

Kdyby se dal říjen na zahradě nějak shrnout, pak to je úklid a příprava na zimní spánek. Ovšem cesta k tomu vede i přes poslední sklizeň nebo vysazování nových stromků a dalších rostlin. Jestli si nejste jisti, co všechno je třeba za říjen stihnout, máme pro vás nápovědu.

Podzimní údržba trávníku

Letos trávník kvůli suchému a horkému létu většinou strádal, takže možná ani nebude co sekat. Pokud ano, pak to udělejte právě v říjnu. Na zimu by měl být vysoký asi 4 cm. Vyhrabejte z něj co nejvíc spadaného listí – daří se v něm plísním a škůdcům. Jestli začne mrznout dřív, než se do toho pustíte, můžete listí klidně odklidit až na jaře.

Trávník můžete pohnojit, ovšem výhradně přípravkem určeným pro toto roční období: jeho úkolem není, aby trávník víc rostl, ale aby posílil a lépe odolal mrazům. Takové hnojivo má minimum dusíku (nebo žádný) a víc draslíku, někdy je doplněn ještě hořčíkem a železem. Hnojit můžete od října do listopadu.

Co s truhlíky na podzim

V říjnu už většinou přestávají být hezké květiny v truhlících, takže je i se zeminou vysypejte do kompostu. Pokud zazimujete muškáty, pak je vhodný čas je přenést do zimoviště, stejně jako třeba fuchsie.

Jestliže truhlíky sklízíte na zimu někam dovnitř, pak je vymyjte. Někdo ale jen ostříhá rostliny, zeminu ponechá a napíchá do ní na zimu na ozdobu třeba chvojí. Můžete ale také použít novou zeminu a osázet truhlíky rostlinami, které vydrží až do mrazů a někdy i přes zimu:

Pryč s listím a starými větvemi

Stejně jako z trávníku odstraňujte spadané listí i zpod stromů či ze záhonů. Pokud ho necháte ležet, může začít plesnivět a stát se zdrojem, odkud se pak šíří plísňové choroby a houby po celé zahradě. Ze stejného důvodu je dobré zlikvidovat i zbytky spadaného ovoce a také odstříhat všechny polámané a nezdravě vypadající větve (ty je lepší spálit). A pak shrabané listí proměňte na živiny.

Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Shrabané listí rozhodně nepalte! Můžete ho použít jako mulč i „potravu“ pro kompostFoto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Podzimní sestřih: růže i jahody

V říjnu se po zahradě projděte s nůžkami a nenechejte je zahálet. Pěstujete růže? Hlavní řez se provádí na jaře, ale i na podzim si růže zaslouží trochu upravit: u popínavých zastřihněte dvouleté výhony razantněji, klidně až na dvě očka, letošní jen trochu zkraťte. Klasické keříkové růže můžete zkrátit o třetinu. Po střihu růže zakryjte mulčem, chvojím nebo slámou, abyste je uchránili před mrazem. A než se pořádně ochladí, hodně je zalévejte.

Ostříhejte i odkvetlé a oschlé květy hortenzií. Jejich střih ale zahradníci často nechávají až na jaro a pak odstraňují jen části, které utrpěly mrazem. Klasické hortenzie totiž kvetou z odnoží na starém dřevě, takže se vyplatí počkat na jaro a stříhat, až se objeví pupeny. Zato hortenzie latnatné snesou i razantnější podzimní střih.

Musíte také věnovat podzimní péči jahodníkům: můžete je ostříhat a zazimovat. Většinou potřebují ochranu proti mrazu, takže mezi ně můžete dát slámu nebo je přihrnout zeminou.

Vysazujte cibuloviny

Říjen je dobrý čas pro výsadbu cibulovin na příští jaro, ale také na vysazení jehličnatých i listnatých stromů. Rozhodně jim připravte dostatečně velkou jámu s drenáží a kvalitní zeminou a nezapomeňte jim dát oporu, pokud ji potřebují: jinak by je mohl poškodit zimní vítr. Při vysazování rozhodně nepodceňujte dostatečnou zálivku!

Je také příhodná doba na vysazování keřů, tedy třeba borůvek, angreštu a podobně. Sázejte i růže, pivoňky nebo okrasné trávy. A nastává nejvyšší čas vysévat ozimou zeleninu:

Poslední sklizeň a úprava záhonů

Pěstujete zimní odrůdy jablek, pozdní hrušky nebo švestky? Pak je čas je sklidit a správně uskladnit. Je také čas dýní a mnohdy ještě natrháte i poslední rajčata.

Vyryjte ze záhonů kořenovou zeleninu a uložte ji do bedniček s pískem nebo ji zamrazte či jinak zpracujte. A potom záhony zryjte a pohnojte, aby byla příští rok bohatá úroda.

Foto: JACEK SKROK, Shutterstock.com

Je čas na sklizeň pozdních odrůd jablekFoto: JACEK SKROK, Shutterstock.com

Zahradu zalévejte i na podzim

Máte pocit, že zahrada na podzim nepotřebuje zálivku? Velmi se pletete. Jestliže dost neprší, je třeba vše nejen zasazené, ale i to stávající dobře prolévat vodou, abyste rostlinám umožnili udělat si zásoby vláhy na chladné a mrazivé dny. Naopak omezte hnojení: trvalky nehnojte vůbec, koniferám dopřejte hořkou sůl a jediné, co hnojivo potřebuje, jsou nově vysazené dřeviny.

Načítám