Hlavní obsah

Zahrada v listopadu: Skliďte, ukliďte a zazimujte

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny se krátí a na zahradě je i v listopadu tolik práce! Stihnout byste měli nejen shrabat listí, ale i zazimovat rostliny, sklidit zeleninu a zasadit česnek. Jak na to a na co si dát pozor?

Článek

Ani na začátku listopadu nejsou zahradnické práce zdaleka u konce. Doslova přes noc může ze stromů spadnout listí, které je třeba shrabat a zlikvidovat. Na zeleninové zahradě je ještě co sklízet, po sklizni se musí zrýt záhony a upravit půda. Choulostivým rostlinám je třeba dopřát pokrývku, abyste je ochránili před umrznutím.

Začněte úklidem zahrady

Rozfoukané listí v koutech, zbytky odumřelých stonků a květů, popadané větévky ze stromů… V listopadu může být na zahradě pěkná spoušť. Proto ji ze všeho nejdříve ukliďte. Listí a měkčí části rostlin nechte tlít v kompostu, kde se promění v zeminu. Tužší nebo větší části spalte nebo je odvezte do bioodpadu.

Půdu ze sklizených záhonů zbavte zbytků kořenů a oddenků. Vytrhejte uschlé rostliny. Nenechávejte to až na jaro. V listech nebo v odkvetlých květech se mohou skrývat zárodky nemocí a ty pak slouží k přezimování škůdcům. Pokud si všimnete, že má rostlina skvrny, plíseň  nebo vykazuje jiné známky chorob, neodvážejte ji na kompost, ale nejlépe ji spalte nebo ji odvezte do odpadu.

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Než začnete dělat cokoli jiného, zahradu ukliďteFoto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Skliďte poslední zeleninu

I v listopadu je co sklízet. Třeba zelí, mrkve, petržel nebo celer. Kořenovou zeleninu opatrně vyjměte z půdy, očistěte a uložte do písku do sklepa. Pokud nemáte sklep, můžete si zeleninu zamrazit.

Mrazuvzdornou zeleninu můžete na záhonech nechat – třeba růžičková kapusta, pórek nebo kadeřávek přežijí i mrazy. Pro jistotu je můžete překrýt bílou netkanou textilií. Na záhonech může zůstat také čínské zelí, ozimé druhy česneku, cibule, špenátu nebo salátu. I ty ale pro jistotu přikryjte.

Možná máte ve skleníku ještě poslední nedozrálá rajčata. Už je ale načase je sklidit. Dozrají vám zabalené po jednom v hedvábném papíru. Dojdou rychleji, pokud je uskladníte společně s jablky.

Foto: sergey kolesnikov, Shutterstock.com

Mrkev skliďte, naopak nechat v zemi můžete kapustu nebo pórekFoto: sergey kolesnikov, Shutterstock.com

Vysejte novou zeleninu

Záhony hned po sklizni upravte, zaryjte hnůj, přidejte kompostovanou zeminu – vše se přes zimu lépe rozloží a vy na jaře nebudete muset trávit přípravou půdy tolik času. Do části záhonů můžete rovnou i vysévat – třeba cibuli, kořenovou petržel nebo ranou mrkev. Pokud stihnou vyrašit, překryjte záhon bílou netkanou textilií, aby rostlinky lépe přezimovaly.

V listopadu je také čas vysazovat česnek. Jednotlivé stroužky česneku se vyplatí namořit, aby v půdě neuhnily. Dobře se jim bude dařit v písčité a vzdušné zemině – neváhejte do ní proto písek přimíchat. Česnek vysazený na podzim budete sklízet příští rok na sklonku léta.

Zazimujte choulostivky

Pozornost věnujte i bylinkové zahradě. Také zde můžete použít bílou netkanou textilii a zakrýt například levanduli, tymián nebo oregano. K bylinkám přihrňte zeminu (přidat můžete i vrstvu mulče), to jim pomůže zvládnout zimu. Kromě textilie můžete použít i tradiční chvojí.

Z bylinkového záhonu si můžete vzít i bylinky na doma – do květináče přesaďte třeba kadeřavou petržel, tymián, mátu nebo si odkopněte trs pažitky. I v zimě budete mít na parapetu čerstvé bylinky.

Načítám