Hlavní obsah

Nejoblíbenější styl bydlení: Hlavní znaky skandinávského designu, který zvládnete i u sebe doma

Foto: Pinkystock, Shutterstock.com

Foto: Pinkystock, Shutterstock.com

Reklama

Na poli interiérového designu se severský, přesněji skandinávský styl už několik let drží na výsluní. Jednoduchý, čistý, ale zároveň hravý design založený na kvalitních přírodních materiálech a tlumených barvách má ale opravdu něco do sebe.

Článek

Když si u nás na Proženy.cz prohlížíte inspirativní proměny interiérů, jistě si všimnete, že skandinávský styl je nově zařízených českých domácnostech poměrně častá záležitost. Tak častá, že už to spíše vnímáme jako trend než specifický styl.

Přitom scandi design má svoji historii a charakteristické znaky. Rozvíjet se začal ve třicátých letech v pěti severských evropských zemích, tedy ve Finsku, Švédsku, Norsku, Dánsku a na Islandu. Termín „skandinávský design“ pak vzešel ze stejnojmenné výstavy, která cestovala po světě mezi lety 1954 až 1957.

Konec historického okénka. Jdeme do praxe. Tohle je pro tento styl typické!

Jednoduchý a funkční

Na severu se řídí heslem: méně je více. Jednoduché, jasné linie a hladké povrchy jsou naprosto klíčovým znakem skandinávského designu. Nábytek, okna i doplňky nejsou nijak komplikované, zdobné, honosné, naopak důležitá je čistota prostoru i jednotlivých prvků. S doplňky a dekoracemi se pracuje, ale jen velmi sporadicky. Neuvidíte poličky obskládané tucty nevhodných dárků, ale jen jednotky designových prvků, které působí tak, že na dané místo skutečně patří. Zásadní je pak také funkčnost. Více než s dekoracemi se pracuje s praktickými doplňky, jako jsou různé bytové textilie – například kusové koberce nebo třeba ovčí kůže.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Významnou roli hraje dřevo ve všech podobáchFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Síla dřeva

Nejoblíbenější jsou světlé druhy dřeva jako buk, jasan nebo borovice. Užívá se také dub. Naopak neuvidíte moc ořech, třešeň nebo barvené druhy dubu. Dřevo se typicky užívá na podlahu – ta je jen málokdy z jiného materiálu než právě dřeva, ale samozřejmě také na nábytku. Často jsou k vidění kousky v přírodní barvě dřeva v kombinaci s dřevěnými nábytkovými kousky v pastelových barvách.

Tlumené barvy

Když si v duchu představíte severský interiér, určitě vidíte čistý, světlý prostor. Těžiště barevné palety skandinávských interiéru je skutečně ve světlých, tlumených barvách, přičemž menší kousky nábytku a doplňky mohou být v jemných pastelových barvách. Černá, temně modrá a další tmavé barvy nejsou tabu, ale bývají spíš na detailech.

Foto: Lysikova Irina, Shutterstock.com

Tlumené světlé barvy a příroda, to jsou také znaky skandinávského styluFoto: Lysikova Irina, Shutterstock.com

Přirozené světlo

Severské domy i byty jsou často navržené s vysokými okny, jež někdy vedou i přes celou stěnu. Dostatek přirozeného denního světla interiér opticky zvětšuje a takový prostor působí i lépe na lidskou psychiku. Pokud si samozřejmě chcete v tomto stylu zařídit pořízený byt, s okny pravděpodobně nic neuděláte. Můžete však minimalizovat použití záclon a závěsů.

Zelené pokojovky

Bydlení bez pokojových rostlinek tak nějak není ono. Vždyť jen 20 minut denně strávených mezi zelení je možná tím nejlepším antidepresivem vůbec. Pro skandinávské interiéry je důležitý soulad s přírodou, což symbolizuje například časté použití dřeva, přírodních doplňků a právě také živých rostlin.

Reklama

Načítám