Hlavní obsah

Chystáte se vymalovat byt? Barvy v interiéru zásadně ovlivňují, jak se doma cítíte, myslete na to!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod jara v mnohých evokuje i chuť ke změnám a zkrášlení domova. Jako první většinu lidí nejčastěji napadne vymalovat, ale než vyberete odstín, přemýšlejte. Barvy nás totiž ovlivňují víc, než si obvykle připouštíme.

Článek

Nevěříte a nad podobnými teoriemi jen máváte rukou? Tak zavřete oči. A představte si, že sedíte v pokoji, jehož stěny jsou temně zelené. Jak se cítíte? Klidně, nebo spíše stísněně? A teď si ten samý prostor představte v jemně žluté. Jiné, že?

To, jak na nás barvy působí, není výmysl architektů, kteří se nám snaží vnutit své představy o ideálním interiéru, ale prostý fakt.

Barvy a emoce

Ostatně potvrdila to i studie provedená ve 30 zemích výzkumníky z univerzity v Lausanne na 4 598 účastnících. A ačkoli zjistila drobné kulturní rozdíly, potvrdila, že vnímání barev je bez ohledu na to, kde a jak lidé žijí, vlastně podobné. Světlé a jemné tóny nás spíše uklidňují, syté a výrazné mohou rozrušovat či komplikovat soustředění a ovlivňují například i chuť k jídlu. Zajímavé je, že podle výsledků studie si většinu barev lidé spojují spíše s pozitivnímu emocemi, výjimku tvoří jen tmavé tóny šedé, hnědé a černá. Tyhle barvy nejčastěji, byť podprahově, evokují smutek či negaci.

Největší potíž je s červenou. Ta některým lidem symbolizuje vášeň, lásku a touhu, u dalších ale vyvolává hněv, pocit nebezpečí, nebo dokonce nenávist. S plány na červený pokoj tedy opatrně, zejména výbušné povahy by na červenou v interiéru měly raději zapomenout úplně.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

S červenou barvou zacházejte v interiéru opatrně. Je symbolem vášně, ale také hněvu a agreseFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jaké barvy do interiéru vybrat?

Obecně lze říci, že nikdy nic nezkazíte světlejšími pastelovými tóny béžové, žluté, meruňkové nebo okrové. Opticky zvětšují a zároveň zútulňují prostor. Při výběru barev je ale také nutné dbát na účel místnosti a orientaci na světovou stranu. Například ložnice s okny na jih potřebuje spíše chladivé tóny, naopak obývací pokoj na sever či východ si zaslouží „prohřát“ teplým odstínem - třeba broskvovou nebo smetanově zlatavou.

Jak působí barvy a co symbolizují?

  • Červená: Vášeň, vzrušení, láska
  • Růžová: Jemnost, něha, zdrženlivost
  • Fialová: Tajemství, vznešenost, vědění
  • Modrá: Moudrost, klid, smířlivost
  • Zelená: Svěžest, růst, naděje
  • Žlutá: Optimismus, radost, nebezpečí
  • Oranžová: Teplo, laskavost, pohodlí
  • Bílá: Pravda, lhostejnost, čistota
  • Černá: Vznešenost, smutek, chlad

Podcenit byste neměli ani to, jak na vás jednotlivé barvy působí. Jak upozorňuje psycholožka Rachel Goldman, která se vlivu barev na lidskou psychiku věnuje, na každého působí barvy a odstíny trošku odlišně. Při rozhodování, jakými barvami se v interiéru obklopit, přemýšlejte i o svém oblečení a o tom, jak se cítíte, když si oblečete šaty určité barvy. A vnímejte, jak se vaše nálada změní, když se převléknete do jiné. „Mnohokrát jsou to drobnosti, ale mohou mít i zásadní dopad,“ upozorňuje Goldman.

Psychologie barev

Obecně lze barvy rozdělit do dvou základních kategorií. Ty z oblasti červeného spektra jsou známé jako teplé barvy a zahrnují červenou, oranžovou a žlutou a všechny jejich odstíny. Vyvolávají vesměs pozitivní emoce – od pocitů hřejivého tepla až po pohodlí a útulnost, ale také mohou vzbuzovat i pocity hněvu a nepřátelství.

Na druhé straně barevného spektra jsou studené barvy, které zahrnují modrou, fialovou a zelenou. A znovu celou škálu jejich odstínů. Tyto barvy jsou často vnímány jako klidné, ale také mohou vyvolávat pocity smutku nebo lhostejnosti.

Načítám