Hlavní obsah

Podzimní věnce na dveře i do oken: Nejkrásnější jsou s eukalyptem i barevným listím!

Foto: kipgodi, Shutterstock.com

Foto: kipgodi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní příroda je pověstná svou barevnou paletou, která často inspiruje k výrobě krásných dekorací. Pojďte se podívat, jaké úchvatné věnce si můžete letos pověsit na vchodové dveře i ozdobit jimi stůl.

Článek

Máte-li šikovné ruce, určitě si podzimní věnec zvládnete vyrobit sami. Ovšem pokud si na to netroufáte, pak pro něj můžete vyrazit do zahradnictví či si ho objednat u floristek. Jaké jsou letošní trendy a co vám ve věnci vydrží klidně celý rok?

Podzimní dekorace

Podzimní věnce se vyrábějí z různých korpusů v mnoha velikostech a nejčastěji jsou zdobené zelenými neopadavými lístky nebo šípky, které jim dodají krásnou barvu. Některé rostliny jsou vhodné k sušení, například hortenzie, vřes či statice. Výhodou těchto věnců je, že postupem času sice uschnou, ale získají zlatavý nádech podzimu.

Přírodní věnce lze dozdobit i dalšími drobnými dekoracemi v podobě malých dýní, dřevěných srdíček a domečků nebo umělých zápichů ve tvaru ovoce. S přibývající zimou se do věnců začnou přidávat i větvičky z jehličí, které už budou pomalu přípravou na advent a vánoční období.

Trendy je eukalyptus

Možná vás to překvapí, ale i dekoračním věncům vládnou trendy. „Nyní jsou oblíbené hlavně ty s eukalyptem, který může být buď přírodní, tedy zelený, nebo barvený. In je barva bordó a oranžová,“ říká Jana Hantáková z e-shopu ZaPlotemVenkovskehoStaveni, která tvoří věnce na objednávku, a souhlasí s ní i Gabriela Prchlíková z Uherského Ostrohu, tu najdete na Instagramu jako Gábi plete věnce. „Na podzimních věncích hrají prim barvy, jako je hnědá, červená a oranžová, ale můžete zvolit i celoroční věnec, jemuž dominují odstíny světlé, doplněné především eukalyptem, který po uschnutí skvěle drží tvar i barvu.“

Kolik stojí podzimní věnce

Věnce si nyní můžete zakoupit ve většině zahradnictví a květinářství, nebo si je objednat u šikovných floristek či maminek na mateřské, které mají vití věnců jako hobby a zásobují některá květinářství nebo je prodávají přes Instagram. Ceny se pohybují většinou od 500 do 1500 Kč, ale záleží na použitém materiálu i velkosti korpusu. Někdo používá jen čistě přírodní materiály, jiný přidává i dřevěné či ručně šité doplňky.

Načítám