Hlavní obsah

Z paneláku do moderního domu s tmavými prvky, masivním dřevem a psí koupelnou

Foto: Qualibau

Foto: Qualibau

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům mladého muže je moderní, elegantní, ale zároveň útulný. Perfektního výsledku dosáhli díky skvělé přípravě a energii architektky, která se podílela i na exteriéru a zpracovala zároveň návrh zahrady.

Článek

Z pronajatého panelákového bytu velkého 55 metrů čtverečních do krásného domu s podlahovou plochou 200 metrů. Taková byla cesta mladého manažera Michala za vysněným bydlením. Pořídil si ho na Brněnsku, na klidném místě v blízkosti přírody, odkud se otevírá nádherný výhled na hrad Veveří.

Od exteriéru přes interiér po zahradu

Dvoupodlažní dům měl už připravený projekt, klient s ním ale nebyl spokojen, a proto ho ještě zkonzultoval s architektkou Kristýnou Potůčkovou. „Řešili jsme pojednání fasád, rozvržení oken i hmotové členění domu. Přidali jsme například obloukovou stěnu u vstupu nebo velkou terasu, jež propojuje obytné místnosti ve druhém patře a využívá krásný výhled, který parcela nabízí,“ popisuje architektka.

Ta ve finále zpracovala i kompletní návrh interiérů včetně nábytku na míru a také rozvržení zahrady. Možnost pracovat na domě jako celku vnímá Kristýna Potůčková jako velkou přednost: „Díky takto rozsáhlému zadání bylo možné pojmout dům komplexně a zároveň si vyhrát s detaily.“

Foto: Qualibau

Spodní část domu má lehce industriální ráz, kuchyň je tmavá s dýhou v ořechovém mořeníFoto: Qualibau

Poznat potřeby klienta

Na úvod poslala majiteli dotazník s otázkami a referenčními obrázky, aby ho podpořila v ujasnění představy o materiálech, stylu a barevnosti. Jen tak pro něj mohla vytvořit domov na míru, ve kterém se bude cítit uvolněně a příjemně. „Tento postup se mi osvědčil, pomáhá mi naladit se na klientova přání, porozumět jeho představě a získat jasný směr, kam se má návrh ubírat. Výsledek pak není jen o mé vizi, ale především o lidech, kteří v domě budou žít,“ dodává.

A že to je správná cesta, potvrzuje i majitel: „Měl jsem představu o industriálním stylu v přízemí a exteriéru a trochu teplejším a útulnějším stylu v poschodí. Paní architektka to ale skvěle doladila právě i na základě zaslaného dotazníku.“

Moderní bydlení s elegancí

Klient si přál vytvořit moderní elegantní domov s kvalitními materiály, jako je dřevo nebo beton, který zároveň bude odrážet jeho životní styl a koníčky, například jachting. Ten se promítl třeba na autorskou tapetu v přízemí.

V zadání byla zemitá neutrální barevnost v šedých a hnědých tónech s využitím černých akcentů. „Investor se sám zajímá o design a byl ochoten zkusit i něco nového, takže jsme se mohli pustit i do méně obvyklých řešení, která interiéru dodala na jedinečnosti,“ doplňuje architektka.

Když je v rodině truhlář

Další velkou výhodou projektu byl fakt, že klientův tatínek je mimořádně šikovný truhlář. Poradil si s převýšenými interiérovými dveřmi, nábytkem na míru i atypickým schodištěm s lanky taženými přes dvě podlaží. Díky tomu mohli celý interiér propojit dýhou v ořechovém moření, které truhlář zároveň perfektně doladil k dekoru vinylové podlahy v ložnicovém patře.

„Dveře vysoké až po strop jsou něčím, co mě ještě stále dokáže každý den okouzlit,“ doplňuje spokojený majitel.

Pánská, dámská i psí koupelna

Koupelny jsou tu dvě, proto se rozhodli řešit jednu jako pánskou v tmavém zemitém pojetí a druhou jako dámskou v jemných světlých tónech. Vzájemně pak obě propojuje ořechové dřevo a jednotný styl zařizovacích předmětů. Pod stěrkou ve stěnách jsou ukryté topné rohože, které vysoušejí ručníky na háčcích namísto topných žebříků, které se investorovi nelíbí.

A protože tu s ním žije i pes, dopřál si ještě jednu koupelnovou vychytávku – v technické místnosti se vstupem ze zahrady je ukrytá psí sprcha. Do obytného prostoru tak přichází zvíře z procházky už umyté.

Vizitka architektky

Ing. arch. Kristýna Potůčková je architektka, kterou fascinuje proces hledání krásného a zároveň dokonale funkčního řešení. Udržitelnost a respekt k životnímu prostředí i lidskému zdraví jsou pro ni klíčové. Zpracovává kompletní architektonické studie, návrhy interiérů a nábytku na míru včetně veškeré potřebné výkresové dokumentace. Vede také facebookovou skupinu Architekt do kapsy, kde sdílí tipy a inspiraci. Více na www.kristynapotuckova.cz.

Načítám