Hlavní obsah

Atypický byt tvoří dlouhá půda a obří schodiště

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Po neúspěšném hledání ideální nemovitosti v Praze se mladý pár rozhodl pro dost atypický prostor v rekonstruované historické budově. Věžovitý byt, jehož hlavní část tvoří dlouhá půda, zařídili architekti s nebývalým taktem.

Článek

Mladý pár po dlouhém a neúspěšném hledání a prohlížení bytů a domů nakonec sehnal atypický prostor ve zrekonstruovaném historickém komplexu. Jedná se o věžovitý třípodlažní celek, jehož jediným vybavením bylo dubové schodiště s ocelovou nosnou konstrukcí a zábradlím. Na architektce Ivaně Dombkové ze studia ID_arch bylo vytvořit v těchto ne úplně ideálních podmínkách pohodlné a stylové bydlení.

Problém jménem schodiště

A právě dubové schodiště představovalo jeden z největších problémů, s nímž se architektka musela popasovat. Ve dvou spodních patrech totiž zabíralo více než 50 procent podlahové plochy! Ve vstupním patře je tak jen malá předsíňka a začátek schodů. Veškeré vybavení vstupní šatny proto autorka nechala zabudovat pod dvě schodišťová ramena. Díky tomu získala cenný úložný prostor a zároveň docílila optického zvětšení a vizuálního uhlazení linií. Druhé a třetí schodišťové rameno jsou ze strany a zespod „obalené“ blokem skříní, do niky u vstupu pak nechali vsadit velké zrcadlo.

Ve druhém patře se pak do prostoru mezi schodišťovými rameny umístila podesta, která slouží jako pracovna. Naproti ní je vstup do původně jediné místnosti v tomto podlaží, která nově slouží jako pokoj pro návštěvy. Je zde velká postel a nad ní ještě palanda, kdyby dorazilo více hostů.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Ve druhém patře je nově umístěná podesta, která slouží jako pracovna

Dlouhá půda a šikmé stěny

Druhé schodišťové trojrameno vede do největší a zároveň také hlavní části atypického bytu. Jedná se o dlouhou půdní vestavbu s mnoha dřevěnými konstrukcemi, které nesou střechu, takže je pochopitelně nešlo odstranit. Zařízení prostoru pak zčásti komplikovaly i šikmé stěny.

Pomocí ocelových navařených profilů se podařilo protáhnout podlahovou plochu centrální části bytu až do prostoru schodiště. Vzniklo tak místo pro koupelnu s toaletou, umyvadlem a vanou, která má díky skleněným stěnám denní světlo ze strany schodiště.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Dlouhá půda představuje hlavní část bytu

Otevřené řešení

Naproti koupelně se nachází dlouhá linie šatních skříní, za ní je pak místnost s pračkou, sušičkou a úklidovými prostředky. Dále navazuje hlavní prostor se sedačkou, jídelním stolem, podélnou lavicí a kuchyní. Celý trakt ukončuje ložnice propojená s druhou koupelnou se sprchovým koutem. Předěl mezi těmito dvěma celky tvoří pouze nábytek a zelené rostliny. Majitelé upřednostňovali maximálně otevřené řešení, což bylo – vzhledem k atypičnosti prostoru – velké plus.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Druhá koupelna je za ložnicí a místo vany je zde sprchový kout

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz a nejzajímavější účastníky vám postupně představujeme na našich stránkách.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit na přelomu let 2020 a 2021. Vítězové byli vyhlášeni 21. září 2021 v pražském Centru současného umění DOX. Všechny výherce a nominované z letošního i předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

Podívejte se také na luxusní čtyřpatrovou vilu v Troji. I tento návrh se zúčastnil interiérové soutěže.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek