Hlavní obsah

Odhalené betonové sloupy v obývacím pokoji i extravagantní kuchyň: proměna bytu 2+1 na 2+kk

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Byt v holešovickém domě ze 70. let prošel kompletní rekonstrukcí. Díky změně dispozice z 2+1 na 2+kk vznikl vzdušný prostor, který nechal vyniknout charakteru stavby i uměleckým dekoracím majitelů.

Článek

Holešovický byt s plochou 73 m² potřeboval kompletní rekonstrukci. A aby působil vzdušněji a otevřeněji, bylo třeba upravit dispozici. Majitelé si přáli interiér v neutrálních barvách, který bude elegantní a nechá vyniknout jejich sbírce umění. To bylo úkol pro architektky Kateřinu Průchovou a Petru Ciencialovou ze studia Plus One Architects.

Obnažili pás oken i sloupy

Byt v dolních Holešovicích se nachází v domě ze 70. let. Na první pohled stavba kolemjdoucího upoutá řadami pásových oken a brutalistním architektonickým stylem, který je dílem významného českého architekta Karla Filsaka (1917–2000). Právě tato pásová okna byla jedním z důvodů, proč se majitelé spolu s autorkami rozhodli pobourat některé příčky a prostor více otevřít.

Dispozice se z původní 2+1 proměnila na 2+kk. Odkryl se tak zmíněný pás oken, který probíhá skrze obývací pokoj a ložnici. V obývacím pokoji a koupelně autorky také odkryly betonové sloupy tvořící nosnou část konstrukce domu. V bytě tak jasně vynikl charakter zajímavé stavby.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Probourali příčky tak, aby vynikl pás oken, kterým holešovický dům vyniká

Vzdušný byt s velkou koupelnou

Dispoziční řešení bytu se dá rozdělit na obytnou část, která je otevřená a s dostatkem denního světla. Průchod světla a celkovou vzdušnost prostoru zajišťuje vstup podél fasády mezi ložnicí a obývacím pokojem a skleněné světlíky nad všemi dveřmi, které přivádějí denní světlo i do koupelny a na toaletu.

Majitelé si také přáli větší koupelnu, než byla původně, což znamenalo další zásah do dispozice. Koupelnu autorky rozšířily na úkor technické místnosti, respektive šatny, kterou nahradily sadou vestavných skříní v chodbě. Průchod chodbou byl navíc zbytečně široký, tím pádem se sem skříně krásně vešly.

Dřevo, stěrka a neutrální barvy

Byt je záměrně laděn v neutrálních barvách, aby umožnil vyniknout umění, které visí na stěnách. Majitelé jsou totiž vášniví sběratelé obrazů a dalších artefaktů. Koupelna s toaletou jsou v tlumených, temnějších odstínech a podporují intimitu těchto prostor.

Co se podlah týká, autorky zkombinovaly dubovou podlahu a betonovou stěrku. Přechod dřeva a stěrky probíhá pod kuchyňským ostrůvkem a odděluje tak obývací sektor od technické a komunikační části bytu.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Z původního 2+1 vzniklo otevřené 2+kk

Kuchyně se zalitými kameny

Nejvýraznější částí interiéru je nepochybně kuchyně, která umocňuje jádro celého bytu. Kuchyňská linka je v dubové dýze, kterou doplňuje betonová deska s vloženými, zalitými kameny v tmavších, hnědých odstínech. Ve stejném provedení je i kuchyňský ostrůvek.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku hlásit do 28. února 2022. Vítězné interiéry byly oceněny 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek