Hlavní obsah

Bydlení v podkroví: Jak chytře využít prostor pod střechou?

Foto: VELUX

Půdní byty jsou velmi atraktivní, ale poměrně složitě se vybavují. Inspirujte se v našem článkuFoto: VELUX

Reklama

Také sníte o bydlení v podkroví s výhledem na střechy okolních domů nebo na koruny stromů? Má to své výhody i nevýhody. Jednou z nich jsou šikminy. Inspirujte se, jak je vybavit.

Článek

Podkrovní byty mají své kouzlo a každý je neopakovatelným originálem, který vyžaduje zvláštní řešení. Výška půd se obvykle dá využít na dvě podlaží, nebo má alespoň podobu galerií a vestavěných pater či skvělých úložných míst. Vazné trámy nad podlahou zase vedou k atraktivnímu víceúrovňovému členění podlah interiéru.

Trámy – přiznat, nebo schovat?

„Jestliže majitelé bytu nechtějí mít v prostoru přiznané trámy, mohou je skrýt do sádrokartonu nebo do nábytku. I když jeho část nebude plně využita k ukládání, prostoru to prospěje,“ radí Jitka Litschmannová ze společnosti Ritzy – interiéry, kuchyně, s. r. o. „Návrh a vyřešení prostoru v podkroví bývají vždy zajímavé a náročné na dobré nápady, výsledný efekt však závisí z velké části na kvalitních truhlářích a montážnících,“ dodává odbornice.

Foto: Ritzy-interiéry, kuchyně

Trámy jsou pro půdní byty charakteristické, v prostoru ale zabírají spoustu místa a ovlivňují dispoziční řešení. Na tomto místě má být kuchyň, a tak je potřeba je schovatFoto: Ritzy-interiéry, kuchyně

Foto: Ritzy-interiéry, kuchyně

A takhle prostor vyřešila Jitka Lischmannová. Trámy jsou zapuštěny do skříněk. Vešel se sem i sorter na odpadky, takže je prostor využitFoto: Ritzy-interiéry, kuchyně

Foto: Ritzy-interiéry, kuchyně

Při takovém řešení je zapotřebí zkušených a zručných truhlářů. A výsledek stojí za to. Kuchyně je z lamina s aluminiovými hranami v barevné kombinaci modrá a dřevo javoruFoto: Ritzy-interiéry, kuchyně

Při stavbě půdních bytů i při jejich vybavování se vyplatí spolupracovat se zkušeným architektem a stavitelem, kteří si poradí se všemi problémy, včetně rozvodů sítí a odpadů i správného výběru a rozmístění oken pro dobré osvětlení a větrání bytu.

Půvabné výhledy – neudělejte chybu

Půdní bydlení je o to atraktivnější, když má prostor vedle střešních také okna vikýřová nebo francouzská. K dispozici jsou i střešní terasy a balkony. Optimální prosvětlení místností přirozeným světlem je dáno poměrem plochy okna k ploše podlahy. U obytných místností má prosklená plocha odpovídat minimálně 10 % podlahové plochy. Alespoň část podlahové plochy musí být dostatečně dlouho osvětlená během dne.

Foto: velux

Tam, kde je nízká výška stropů, otevřete střechu a vybudujte terasu. Kromě francouzských oken můžete zvolit okna terasováFoto: velux

Výška stropů – jak nenarazit při kolaudaci

Chcete využít prostor pro dvě patra? Takzvaná světlá výška (tam, kam dopadá denní světlo) nově budovaných obytných místností musí mít 2,6 metru. V místech se zkoseným stropem má být osvětleno minimálně 1,3 metru do výšky. Od tohoto „světlého bodu" se teprve počítá užitná plocha místnosti.

Foto: Apparel

Inspirace, jak využít volnou stěnu: Na galerii vzniklo místo pro pracovnu i odpočinekFoto: Apparel

Výška trámů ve stropě je stanovena na minimálně 2,1 metru. Máte větší plochu stěny s podchozí výškou menší, než je 2,1 metru? Tak otevřete střechu a postavte tady terasu.

Foto: solara

Střešní okna můžete mít také posuvnáFoto: solara

Vybavení nábytkem

Při zařizování interiéru je rovněž dobré poradit se s odborníkem, který dokáže využít každý centimetr místa pod šikmými stěnami a s pomocí nábytku rozdělit prostor tak, aby dispozice poskytovala soukromí.

Foto: apparel

Vzhledem k tomu, že prostorem procházel komín, navrhlo studio do šikmin zapustit nábytek. Je vyroben na míru z lamina s dekorativními funkčními úchyty. Pod oknem je místo pro pracovní stůlFoto: apparel

Chcete umístit postel pod šikmý strop? Výška čela postele sice bývá 80–100 centimetrů, ale mějte na paměti dva možné problémy – dýchání a vstávání. Pod nízkým stropem si brzy vydýcháte čerstvý vzduch a při vstávání by měla být výška ke stropu nejméně 180 centimetrů pro snadný pohyb bez úrazu.

Foto: abitare

Elegantní a chytré řešení prostoru pod schodištěm. Našla zde místo na míru zhotovená knihovnaFoto: abitare

„To se dá řešit nábytkem, vyrobeným na míru. Chybí vám 30 a více centimetrů pro pohodlné spaní i vstávání? Vyřešte to postelí s vysokým čelem a skrytým úložným prostorem, přístupným z boku,“ radí Zuzana Cremoninni ze společnosti Abitare. „Poslouží třeba jako knihovnička a velký ukládací prostor, třeba na lůžkoviny,“ dodává Zuzana Cremoninni.

Foto: Dombkova

Špatně přístupná místa pod šikmým stropem využila architektka Ivana Dombková k vestavění kuchyňských skříněk i spotřebičůFoto: Dombkova

Potřebujete více inspirace? Podívejte se do naší galerie. O dalších nástrahách, které číhají v podkroví, si přečtěte v tomto článku.

A jak byste si se zařizováním podkroví poradili vy?

Reklama

Načítám