Hlavní obsah

Bydlení vs. slunce: Máte na oknech správné žaluzie?

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečných dní přibývá, a proto je nejvyšší čas pořídit si do oken kvalitní stínění. Nevíte, zda se k vám hodí spíše žaluzie, nebo rolety? Připravili jsme pro vás pár tipů, jak nejlépe vyberete to pravé.

Článek

Na žaluziích je příjemné, že jsou složeny z lamel, a tudíž je možné snadno regulovat množství denního světla dopadajícího do místnosti. Látkové rolety zase okno dokonale zatemní, a navíc z nich – na rozdíl od žaluzií – nemusíte složitě utírat prach. V obou případech platí, že mohou být navíc dekorativním doplňkem – žaluzie i rolety lze vybírat z bohaté škály barev i designů anebo je nechat vyrobit na míru či s vlastním potiskem. Kromě běžného manuálního ovládání si můžete pořídit i zastínění s elektromotorem – pak už jen stačí stisknout tlačítko.

Prověřená klasika: horizontální žaluzie

S horizontálními hliníkovými žaluziemi jste se už určitě mnohokrát setkali – u nás jsou asi nejrozšířenější. Jedná se o jednotlivé horizontální lamely, propojené provázky, lanky nebo plastovými řetízky. Jsou poměrně odolné a přitom cenově dostupné.

Foto: Sunsystem.cz

Moderní hliníkové žaluzie s horizontálními lamelami mají dlouhou životnost. Zhotovují se na míru podle velikosti oknaFoto: Sunsystem.cz

K přírodnímu stylu: dřevo nebo bambus

Hliník ale není jediná volba. Horizontální žaluzie mohou být i dřevěné či bambusové – takové lamely jsou velmi pevné a přitom pružné. Mají speciální povrchovou úpravu, takže jsou odolné proti slunečnímu záření a jen tak nevyblednou – bambusové žaluzie lze dokonce bez obav nainstalovat do vlhkých prostor, jako je koupelna nebo zimní zahrada. V každém případě jsou ideálním doplňkem interiérů zařízených v přírodním stylu.

Foto: Louver.cz

Přírodní materiál dřevěných žaluzií umocňuje příjemnou atmosféru interiéruFoto: Louver.cz

Foto: Louver.cz

Bambusové lamely mají speciální povrchovou úpravu, díky níž jsou odolné proti slunečnímu zářeníFoto: Louver.cz

Na velká okna: raději vertikální žaluzie

Jsou-li lamely vůči podlaze ve svislé poloze, jedná se o žaluzie vertikální. Hodí se k zastínění velkých ploch, a to nejen oken, ale například celoskleněných stěn, posuvných skleněných dveří na terasu či zasklených balkonů. Dají se roztahovat po požadované ploše a stahují se ke straně, nikoli nahoru, jako je to u ostatních typů žaluzií. Různým nastavením úhlu lamel se v místnosti reguluje denní světlo.

Vybírat můžete jak z bohaté barevné škály, tak z různě širokých lamel. Běžná je šíře 127 mm, ale k dostání jsou i lamely užší (89 či 63 mm), nebo naopak širší (250 mm). Existuje také speciální varianta, kdy jsou lamely nahrazeny provázky – interiér tak získá vzdušnější nádech. Chcete-li prostor zajímavě ozvláštnit, dodejte výrobci vlastní dekor a nechte si zhotovit žaluzie s originálním potiskem.

Foto: Bematech.eu

Vertikální žaluzie se dobře hodí k zastínění velkých plochFoto: Bematech.eu

Foto: Bematech.eu

Lamely vertikálních žaluzií mohou být nahrazeny provázkyFoto: Bematech.eu

Atraktivní a praktická dekorace: plisé

Plisé? Možná se vám vybavily plisované sukně. A stejně tak vypadá materiál, z něhož je vyrobená plisé žaluzie – jedná se vlastně o látkovou žaluzii se záhyby. Díky tomu se přizpůsobí kterémukoli oknu, a to nejen trojúhelníkovému, ale třeba i kulatému. Zajímavé je na ní i ovládání: jde to nezávisle shora i zdola, takže si podle potřeby zastíníte třeba jen část okna.

Foto: Blancheporte.cz

Plisé žaluzie se snadno naistaluje zacvaknutím do držáku na rám okna a lze ji nezávisle ovládat shora nebo zdola. Cena od 499 KčFoto: Blancheporte.cz

Foto: Velux

Zcela zatemňující roleta na střešní okna z kolekce Disney je určená do dětských pokojů. Cena od 2540 KčFoto: Velux

Látkové rolety: nepropustí ani paprsek

Rolety sice nejsou žádná novinka, ale stále jsou velmi účinným způsobem zastínění. Nejenže z nich nemusíte pracně utírat prach, ale můžete si vybírat ze zajímavých dekorů, barev i různých tkanin: existují propustné, polopropustné nebo zcela zatemňující.

U rolet je větší variabilita upevnění. Lze je nainstalovat před okenní otvor na stěnu, na strop, přímo do okenního otvoru nebo na křídlo okna. A bez problémů seženete i rolety na okna střešní.

Speciální variantou jsou duo rolety, na nichž se střídají průhledné a neprůhledné pruhy ve dvou vrstvách látky. Díky tomu lze poposunutím pruhů v jednotlivých vrstvách regulovat množství denního světla v interiéru podobně jako u žaluzií.

Foto: OBI

Roleta Easy Fix zajistí nejen kvalitní zastínění, ale v létě navíc odpuzuje teplo a v zimě chlad. Cena 499 Kč (45 × 150 cm)Foto: OBI

Foto: 4home.cz

Dvojitá černá roleta easyfix v sobě díky střídajícím se pásům hustě a řídce tkané látky spojuje vlastnosti rolety a žaluzie. Cena od 499 Kč Foto: 4home.cz

Vyzkoušeli jste žaluzie či rolety, nebo máte na oknech závěsy?

Reklama

Načítám