Hlavní obsah

Vykouzlete vánoční atmosféru pomocí světelných dekorací. Pomůže vám řetěz, malebná vesnička nebo projektor

Foto: Bonami

Foto: Bonami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční čas již klepe na dveře a s ním i kouzelná atmosféra, kterou teď více než kdy jindy tvoří plápolající svíčky a blikající či svítící světélka. V obchodech i na internetu naleznete nepřeberné množství různých světelných dekorací a řetězů jak do interiéru, tak na zahradu nebo balkon.

Článek

Pokud se již nemůžete dočkat Vánoc, je advent tou správnou dobou, kdy dát průchod své sváteční náladě a naplno se pustit do výzdoby. Zatímco stromek (především ten živý) bude muset ještě nějakou chvilku počkat, místnosti, okna i exteriér dovolí popustit uzdu vaší fantazii a kreativitě už teď. Nepostradatelnou součástí vánoční výzdoby jsou světélka, která prozáří dlouhé zimní večery. Z čeho všeho můžete nyní v obchodech vybírat?

Klasická světélka a řetězy

Světelné řetězy jsou vánoční stálicí a využijí je i minimalisté, kteří k vánoční výzdobě příliš netíhnou. Největší výhodou je jejich univerzálnost. Ozdobíte jimi téměř vše – okna, stromek, fasádu, zábradlí a cokoli dalšího, co potřebuje vdechnout trochu vánoční atmosféry. Navíc je řada z nich voděodolná, takže je můžete využít i na zahradě. Pokud toužíte po něčem trochu dekorativnějším, než je klasika, můžete sáhnout po řetězech z vloček, rampouchů, hvězd, stromků, lucerniček a po dalších tvarech s vánoční tematikou.

Hvězdy, kam se podíváš

Betlémská hvězda, která přivedla tři krále k Ježíškovi do Betléma, se stala snad nejoblíbenějším symbolem Vánoc. Můžete ji vidět zářit v nejrůznějších variantách – v podobě papírového lampionu, závěsného řetězu, svítící kovové konstrukce nebo třeba jako malé skleněné ozdoby na stromeček. Patří k Vánocům stejně neodmyslitelně jako dárky a vánoční stromeček.

Postavičky a domečky

V poslední době se staly velmi populární tzv. vánoční vesničky, které jsou sestavené z jednotlivých svítících domečků. Ty můžete nainstalovat třeba i do okna, aby se z nich mohli těšit i kolemjdoucí. Dalšími oblíbenci, které můžeme vidět hlavně v exteriéru, jsou velké svítící figurky a postavičky. Pokud nejste zrovna fanda Santy a jeho sobů, určitě najdete svého favorita mezi vtipnými sněhuláky, éterickými anděly nebo třeba roztomilými tučňáky.

Venkovní projektory

Pokud máte rodinný dům nebo velkou terasu, můžete fasádu ozdobit velmi rychle za pomoci světelných obrázků, které se na ni promítají. Tyto LED projektory mívají i časovač, takže jak je jednou umístíte na vhodné místo, nemusíte se o ně již dále starat. Můžete si vybrat podle svého vkusu a na svůj dům promítat barevné vánoční obrázky nebo třeba jen jemné sněhové vločky.

Lucerny a svícny

Existuje spousta elektrických luceren s vánoční tematikou, které jdou umístit jak dovnitř, tak třeba ke vstupu do domu, kde budou vítat návštěvy. Můžete využít i obyčejné dekorativní lucerny a svícny, stačí je dozdobit třeba mašlí a chvojím a máte novou vánoční dekoraci. Pokud se nechcete každý večer zatěžovat s rozsvěcením svíček, zkuste ty elektrické s časovačem. Do lucerny můžete také vložit světelný řetěz a vytvořit tak originální dekoraci.

Doma se s vánoční výzdobou možná držíte trochu při zemi, ale v Bílém domě se toho nebojí!

Načítám