Hlavní obsah

Co všechno musíte zažít (a pořádně si užít) o adventu? Nevynechejte svařák, romantiku ani sport

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzelný čas adventní je tady, tak si ho zkuste užít naplno. V rámci příprav na Vánoce, svátky klidu, rozjímání a radosti, se nestaňte otrokem úklidu, pečení cukroví po nocích a nekonečných nákupů, ale prožijte nezapomenutelné chvíle se svými blízkými. Máme pro vás tipy, jak si letošní advent vychutnat plnými doušky.

Článek

Předvánoční čas by se měl nést ve znamení pohody, na což dnes mnohdy zapomínáme a skutečný význam adventu nám tak trochu uniká. Nezapomínejte, že ty nejkrásnější okamžiky bývají obvykle ty obyčejné, bez zbytečných příkras. Tady je malá inspirace, co všechno si můžete právě nyní užít, nejlépe ve společnosti svých milovaných.

1. Pusťte si vánoční film

Domácí kino je vždycky sázkou na jistotu. Zachumlejte se do dek, uvařte konvici čaje nebo kakaa a pak už se jen nechte vtáhnout do děje. Osvědčených vánočních hitů máte na výběr nespočet, svátečně naladí bláznivé komedie Vánoční prázdniny, Přežít Vánoce, Grinch, Sám doma či rodinné filmy Vánoční skřítek, Rolničky, kam se podíváš a Karlík a továrna na čokoládu. Toužíte po romantice? Pak je jasnou volbou Láska nebeská nebo česko-slovenská komedie Šťastný nový rok. Pokud vznesou ratolesti požadavek na animák, nešlápnete vedle Ledovým královstvím či Polárním expresem.

2. Zajděte si na punč nebo svařáček

Vánočních trhů je u nás mnoho, takže určitě nějaký najdete i ve vašem okolí. Domluvte se s někým blízkým a vyrazte společně na kořeněný voňavý svařák nebo punč na zahřátí. Povinnosti počkají, a navíc můžete spojit příjemné s užitečným, možná cestou zvládnete pořídit nějaký ten dáreček. A pokud nestíháte napéct cukroví, na mnoha tržištích pořídíte krabičku poctivých domácích kousků. Nebo rovnou dvě.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Společné nákupy nebo horký punč na trhu s kamarádkou spolehlivě zvednou náladuFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

3. Prožijte večer při svíčkách

Jakási „černá hodinka“ podtrhne magickou atmosféru, která právě v prosinci panuje všude kolem. Sesedněte se s celou rodinou, u stolu nebo klidně na koberci (tak to máme rádi my), v pokoji rozsviťte pár svíček. Povídejte si, vyprávějte pohádky, přibližte dětem smysl a původ Vánoc, zavzpomínejte na vlastní dětství, prozraďte si navzájem, jak si každý představuje Ježíška a co by si přál, nebo ozdobte společnými silami stromeček…

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Povídejte si spolu při svíčkách, ozdobte společně stromeček…Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

4. Vydejte se za zvířátky

Víte, že v zimě mají zoologické zahrady zcela jiné kouzlo? Nebudete se mačkat v davu a užijete si zvířata v klidu, zblízka, bez front. A nemusíte se bát, zdaleka ne všechna zvířata uléhají k zimnímu spánku, jsou zábavná i nyní. V mnoha zoologických zahradách pořádají také večerní prohlídky po osvětlené zoo, vydat se na ně můžete například ve Zlíně, Jihlavě, Hluboké nad Vltavou nebo ve Dvoře Králové (od 16. 12.).

5. Rozjímejte v lese

Krásnou tradicí může být vánoční procházka za zvířátky, kterým donesete něco dobrého na zub. Vyzbrojeni jablíčky, bukvicemi, kaštany, žaludy, kukuřicí a mrkví se vydejte do lesa, klidně přímo na Štědrý den, může se z toho snadno stát vaše rodinná tradice. Buď najděte nejbližší krmelec, nebo můžete „nadílku“ rozdělit pod stromy. Kde jinde najít naprostý klid než uprostřed zimního lesa.

6. Hurá na brusle

Na zamrzlé rybníky se v poslední době spoléhat nemůžeme, pro všechny milovníky ledního bruslení ale máme dobrou zprávu. Míst, kde se můžete vyřádit, je celá řada. Téměř na všech kluzištích nechybí servis v podobě půjčovny bruslí a samozřejmě občerstvení. Zabruslit si můžete mnohde přímo na adventních trzích na náměstích, jako je tomu třeba v Českých Budějovicích, Brně i Ostravě. V Praze se bruslí mj. na Letné, v Grébovce nebo na Proseku či u nákupních center Chodov a Černý Most a na střeše Galerie Harfa.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Ruku na srdce, kdy naposledy jste si nazuli na nohy lední brusle? Napravte to, užijete si spoustu zábavyFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

7. Objevujte Vánoce na zámcích

O nadcházejících dvou adventních víkendech (9. a 10. 12. a 16. a 17. 12.) si můžete užít hrané prohlídky na zámku v Třeboni s tématem Poslední knížecí Vánoce. Děti bude bavit dětská prohlídka s názvem Vánoční návštěva u paní kněžny, kdy je zámkem provede právě samotná kněžna a poví jim spoustu zajímavostí o adventních tradicích.

Sváteční náladu posílí také návštěva Starých Hradů (až do 7. 1. 2024), kde vás čekají pohádkové prohlídky. Těmi provede čarodějnice, princezna nebo čertice. Vrátíte se zde do časů našich prababiček a dozvíte se, jak se slavily Vánoce kdysi dávno. Za nahlédnutí určitě stojí hradní sklepení, kde žije dračí rodinka.

8. Poznejte Příběh vánočního stromečku

Na zámku Loučeň můžete prožít všemi smysly Příběh vánočního stromečku, letos s podtitulem Abeceda Vánoc. Vánoční atmosféra i průvodci v kostýmech na vás budou čekat každý den až do 21. ledna 2024. Abeceda vánoc začíná na nádvoří Adamem, biblickým příběhem o vyhnání z ráje. V každé zámecké komnatě na vás čeká další písmeno, stromeček i vyprávění o vánočních zvycích. Kromě prohlídek si můžete vyrobit v dílničce vlastní ozdobu, na nádvoří zámku pak objevíte největší adventní věnec v Česku.

Načítám