Hlavní obsah

Bylinkový rádce: Jak je zazimovat, aby přežily?

Foto: Gudrun Muenz, Shutterstock.com

Foto: Gudrun Muenz, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Celé léto voněly a teď se chystají pod zimní peřinu. Dopřejte bylinkám poslední péči v sezoně a upravte záhony, aby jim bylo dobře. Prozradíme vám, jak bylinky správně zazimovat, aby se dočkaly jara.

Článek

Zima dokáže choulostivé bylinky pěkně potrápit. Hlavně druhy pocházející ze středomoří potřebují zimní peřinu, jinak mohou omrzat. Většina bylinek zvládne náročné výkyvy počasí, co jim ale nesvědčí jsou holomrazy. Proto si k ruce připravte klest a mulčovací kůru.

Co s jednoletkami i trvalkami

S jednoletými bylinkami je to jednoduché – mají po sezoně, a tak je stačí vytrhat a vyčistit záhony. Z některých, třeba z měsíčku lékařského, si můžete schovat semínka na příští rok. Dvouletky a trvalky si pak alespoň pohledem rozdělte na otužilé a méně otužilé. K choulostivkám patří třeba bazalka, citronová tráva  nebo rozmarýn, ačkoli některé druhy zvládnou i prudší ochlazení.

Bylinky do květináče

Bylinky, které by mohly omrznout, přesaďte do květináče. Aby přečkaly uvnitř bytu nebo domu, potřebují světlo, teplotu mezi 10 až 20 °C a vodu. Nepřelévejte je, ale ujistěte se, že zemina v květináči zůstává pořád trochu vlhká. Stačí zalévat jednou za týden.

Pokud nemáte chladnou chodbu nebo sklep s okny, postavte bylinky na parapet za oknem. A také myslete na to, že čím vyšší teplota v bytě bude, tím víc budou rostliny pít.

Do květináče je skvělá třeba listová petržel, kadeřávek nebo pažitka. Světlo, teplo a zálivka udělají své a vy můžete mít v chřipkovém období přísun vitaminů (pořiďte si i rýmovník). Snadno si za pár dní naklíčíte také řeřichu, jejíž drobné lístky obsahují hodně céčka.

Foto: kazoka, Shutterstock.com

V květináči se bude dařit třeba petrželi, pažitce nebo kadeřávkuFoto: kazoka, Shutterstock.com

Podzimní péče o bylinkový záhon

Na bylinkovém záhonu můžete přes zimu s klidným srdcem nechat: šalvěj, tymián, oregano, mateřídoušku, levanduli, pažitku, mátu, petržel, estragon nebo meduňku.

Než se s nimi pro letošní rok definitivně rozloučíte, ostříhejte uschlé větévky. Možná že vzhledem k letošnímu teplému počasí narazíte na kvetoucí snítky levandule. Ostříhejte je a usušte. Prohlédněte i ostatní bylinky, jestli na nich ještě nevyrašily listy – také ty můžete ostříhat a zpracovat. V zimě se určitě bude hodit sušený tymián nebo zamrazená petrželová nať.

Záhon vyplejte, ať plevel nedělá neplechu. Zredukujte bylinky, pokud se vám rozrostly – expandovat umí hlavně máta nebo meduňka, které mohou v růstu omezovat jiné rostliny. Výrůstky můžete přesadit do květináčů a opatrovat přes zimu uvnitř nebo je ještě vysadit na jiná místa na zahradě.

Peřina pro zahradní bylinky

Méně náročné bylinky, třeba mátu a meduňku, nemusíte přikrývat. Stačí, když k nim přihrnete zeminu. Pokud ale máte chvojí dost, klidně je přes ně přehoďte. Vítaným pomocníkem je mulčovací kůra, kterou pokryjte místo kolem bylinek. Má to dvojí efekt: kůra drží vlhkost a zároveň chrání kořeny bylin před mrazy.

Zejména středomořské bylinky, k nimž patří levandule, tymián nebo oregano, mohou trpět holomrazy. Rozhodně je nestříhejte dohola, protože čím silnější a vzrostlejší budou, tím lépe. Přihrňte ke keříčkům zeminu, přidejte mulčovací kůru a přikryjte je chvojím.

Foto: Dervin Witmer, Shutterstock.com

Nejlepší je přikrýt na zimu bylinky mulčovací kůrouFoto: Dervin Witmer, Shutterstock.com

Přikrývat bylinky listím? 

Použít můžete i listí, kterého je na podzim na zahradě hojně. I to zadržuje vlhkost, ale má jednu nevýhodu – zahnívá. (Všechno vám zvadne? Tyhle kytky vydrží hodně!) Na vlhkost jsou přitom středomořské bylinky citlivé. Pokud se nedostanete do lesa pro chvojí, můžete použít i bílou netkanou textilii, kterou přes bylinky přehodíte. Propouští světlo a zároveň izoluje. S trochou fantazie bude připomínat sněhovou bílou peřinu.

Reklama

Související témata:

Načítám