Hlavní obsah

Na co nesmíte zapomenout při úklidu venkovních prostor?

Foto: Jo Ann Snover, Shutterstock.com

Foto: Jo Ann Snover, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

S koncem léta postupně osiří zahradní posezení, pergoly a venkovní terasy. Protože ale určitě chcete, aby vám sloužily i příští sezonu, měli byste je spolu s okolím domu připravit na „zimní spánek“.

Článek

Nedá se nic dělat, ale před zimou je nutné věnovat péči také venkovnímu sezení a prostorám kolem domu, jako jsou chodníky a příjezdová cesta. Je dobré k tomu využít jedny z posledních slunečných dnů. Ideální je si tuto činnosti naplánovat na víkend, vyhnete se tak zbytečnému stresu. Co totiž nestihnete v sobotu, v klidu pak doděláte v neděli. A na co byste přitom rozhodně neměli zapomenout?

Začněte truhlíky a květináči

Možná vám v truhlících ještě kvetou některé letničky, ale už jim pomalu vyhlédněte vhodné místo na přezimování, ideální jsou chladné chodby, sklepy či půdy. Rostliny trochu zastřihněte a postupně jim omezujte zálivku. Nádoby po jednoletkách důkladně očistěte, opláchněte vodou, nechte oschnout a uložte na suché místo, například do sklepa nebo do garáže.

Foto: ollirg, Shutterstock.com

Kytkám v truhlíku už vyhlédněte úkryt. Odstraňte uschlé listy a zvadlé květy a omezte jim zálivkuFoto: ollirg, Shutterstock.com

Vyčistěte polstry a polštáře

V poslední době se většina venkovního sezení neobejde bez různých polštářů a podsedáků. Nenechávejte je venku, zbytečně navlhnou. Pokud jste si z praktických důvodů pořídili ty se speciální úpravou proti vlhkosti a plísním, nepřipadá praní v úvahu. Můžete je ale otřít vlhkou houbičkou namočenou ve vodě s aviváží. Potom je nechte na teplém místě důkladně proschnout. Pak je složte do úložných vaků, ideálně prodyšných, vyrobených z textilie, aby se uvnitř netvořila plíseň. Dejte je na suché místo. 

Máte-li venku polstry z obyčejné látky, které se dají prát, dejte je do pračky na šetrný program, například určený pro vlnu či viskózu. Pro skladování pak platí stejná pravidla jako u těch předchozích.

Ukliďte nábytek

Ideální je, když máte zahradní domek či garáž, kde lze zahradní nábytek skladovat. Pokud tuto možnost nemáte, přikryjte ho alespoň plachtou. Předtím byste ho však měli umístit na vyvýšenou podložku, jako jsou cihly či dřeva, aby nestál na vlhké zemi. Týká se to samozřejmě především dřevěného nábytku, ale ani ostatním materiálům vlhké podloží příliš nesvědčí.

Před uložením nábytek (ať je z jakéhokoli materiálu) otřete hadříkem namočeném ve vlažné vodě s trochou tekutého mýdla. U dřevěného nábytku je dobré utáhnout kovové spoje, aby se do nich nedostala voda a nedošlo ke korozi. Dřevěný povrch namořte a ošetřete ochranným olejem.

Foto: Korovina Anastasia, Shutterstock.com

Stůl a židle byste měli umístit na suché místo. V opačném případě ho alespoň dobře zakryjteFoto: Korovina Anastasia, Shutterstock.com

Zameťte a umyjte podlahu

Je to stejné jako v kuchyni. Určitě jste strávili na terase či pod pergolou většinu letních dní a večerů, a možná jste tady i grilovali. Je tedy potřeba podlahu zamést a umýt. Je-li z cihel, kamene či keramické dlažby, stačí vám opravdu jen koště a proud vody z hadice. Mastná místa můžete případně vydrbat rýžákem s trochou saponátu. Podlahu z dřevoplastu můžete vytřít klasickým mopem. Více pozornosti vyžaduje opět dřevěná podlaha. Tu byste měli po umytí nechat pořádně vyschnout, a pak naimpregnovat speciálním přípravkem proti vlhkosti a plísním.

A ještě několik důležitých maličkostí

  1. Důkladně vyčistěte a uložte gril. -
  2. Slunečníky nechte pořádně proschnout a dejte je na suché místo. To samé platí pro markýzy, které zasuňte do základní polohy. -
  3. Zkontrolujte těsnění. Případně vyměňte i žárovky u venkovního osvětlení. -
  4. Zameťte všechny přístupové cesty a cestičky, aby nikdo neuklouzl po vlhkém, spadaném listí. -
  5. Schovejte všechny kovové a plechové dekorace, jinak vám přes zimu zkorodují. -

A co vy? Už jste připraveni na zimu?

Reklama

Načítám