Hlavní obsah

Bylo by mu 61! Proč geniálního umělce vyškrtli ze Simpsonů?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nekorunovaný král popu by dnes oslavil 61. narozeniny. Prodal přes 750 milionů desek, vydělává i po smrti miliony dolarů a za svoji kariéru získal celkem 13 cen Grammy. O tom se ale letos v souvislosti s Michaelem Jacksonem asi mluvit nebude.

Článek

Michael Jackson (†50) je osobnost, která se do historie populární hudby zapsala jako žádná jiná. Jak byl jeho život fascinující a výjimečný, tak byl i složitý. Po jeho smrti zůstalo plno nezodpovězených otázek. Ale dosud byl respektovaným umělcem. To se tento rok změnilo.

Král popu je 10 let po smrti, dnes by slavil 61. narozeniny, ale místo uctívání památky se přestávají v rádiích hrát jeho písně a do trezoru zamířila epizoda seriálu Simpsonovi, kde daboval jednu z postav. Před několika měsíci totiž vyšel dokument Leaving Neverland, který umělce vykresluje jako manipulátora a pedofila opakovaně zneužívajícího mladé chlapce. Správci dědictví Michaela Jacksona na protest proti filmu zažalovali televizní společnost HBO.

Slavný Thriller

Přísní rodiče a úspěšná kariéra již v útlém věku ho do jisté míry připravili o dětství. Ve 24 letech vydal album Thriller (1982), nejprodávanější album všech dob, a bylo jasné, že jeho hvězda bude svítit jasněji než ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Videoklip k hitu Thriller byl vlastně krátký filmový muzikálFoto: Profimedia.cz

Michael Jackson se stal závislým na ovacích, kterých se mu dostávalo vrchovatě. Jeho život ale neustále osciloval mezi úspěchy a trápením. A osobnosti s podobným osudem sám zbožňoval (měl doma sochu Marylin Monroe, vzal si dceru Elvise Presleyho a zajímal se o evropský exil Charlieho Chaplina a jeho následný návrat do Hollywoodu).

Foto: Profimedia.cz

Mezi šílícími fanoušky se Michael Jackson cítil skvěleFoto: Profimedia.cz

Závislost na plastikách

Tak jak byl výrazný, byl i kontroverzní. Na jedné straně umělec s charakteristickým hlasem, který tančil jako nikdo jiný, jeho videoklipy byly revoluční a koncertní show velkolepá.

Na straně druhé tu byly změny vzhledu, některé způsobené onemocněním kůže (tzv. vitiligo, tedy postupně mizející pigment) a jiné plastickými operacemi. Veřejnost šokovaly i jiné věci, například dětinské chování na veřejnosti, dvě manželství, u nichž jen málokdo věřil, že jsou naplněná a z lásky, a tři děti, u kterých bylo zpochybňováno Jacksonovo otcovství. A pak dohady o jeho sexuální orientaci a první náznaky, že jeho vztah k malým dětem není tak úplně v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Vinou nemocí a úprav vzhledu se Jackson měnil ve vlastní karikaturuFoto: Profimedia.cz

První žaloby

Když byl v roce 1993 veřejně obviněn ze sexuálního obtěžování nezletilých, svět se rozdělil na dva tábory. Jeden razantně odmítal, že by se člověk, který byl oceňován za dlouhodobou charitativní činnost, mohl dopustit něčeho takového.

Druhý poukazoval na to, že Jackson se dětmi podezřele rád obklopuje a nevhodně s nimi dovádí a laškuje, což je přinejmenším divné. Na soud nakonec nedošlo a s žalující rodinou se Michael Jackson vyrovnal mimosoudně částkou 22 miliony dolarů.

Ale ani potom se nijak netajil tím, že s dětmi stále rád tráví čas a klidně je pozve i do své ložnice a sdílí s nimi lože. On na tom nic divného neviděl, a proto byl překvapen, když jej v roce 2003 obvinila další rodina.

Foto: Profimedia.cz

Obklopovat se malými kamarády mu připadalo přirozené, okolí pro to tolik pochopení neměloFoto: Profimedia.cz

Smrt krále popu

Následoval vleklý soud, na jehož konci stanul Jackson závislý na uklidňujících lécích a zproštěný viny ve všech bodech obžaloby. Tak jak se cítil zlomený a poškozený on, byla nenávratně poškozena i jeho reputace. Svoji Zemi Nezemi (Neverland) opustil 25. června 2009, kdy zemřel na předávkování léky, ale jeho příběh rozhodně neskončil, jen jej za něj píší jiní.

Foto: Profimedia.cz

Život Michaela Jacksona budí i deset let po jeho smrti spoustu emocí. Stále je milován i nenáviděnFoto: Profimedia.cz

Dokument Leaving Neverland

Kontroverzní dokument Dana Reeda (54) budil vášně ještě předtím, než byl letos v zimě uveden. Ústředními postavami jsou dnes již dospělí muži Wade Robson (36) a James Safechuck (41), jejichž příběhy se až strašidelně podobají – oba svorně tvrdí, že je v dětství Michael Jackson sexuálně zneužíval.

Přátelství s oběma chlapci navázal Jackson v době své největší slávy, v době, kdy byl mnohými považován za Boha. Žít v pohádkovém Neverlandu byl splněný sen a rodiny obou chlapců se nechaly pozváním do tohoto magického světa zaslepit. Nevnímaly manipulování ani více než podivné chování jejich idolu, a užívaly si blahobyt a drahé dárky.

Foto: Profimedia.cz

Pohádkový Neverland, kde bylo slyšet dětský smích, ale kde se měly dít i zvrácené věciFoto: Profimedia.cz

Kde je pravda?

Stejně jako kdysi i dnes jedni tvrdí, že se snímek opírá čistě o tvrzení obou mužů a jejich rodin. Že nebyl postaven na důkazech, byly objeveny faktické chyby, časové nesrovnalosti a rozdíly ve výpovědích pod přísahou.

Druzí jsou o jeho vině přesvědčeni. Vždyť ho celý svět sledoval v objetí mnoha dětí a copak je normální, aby se tak choval zdravý dospělý muž? Mají jasno v tom, že skutečně zneužil dětskou důvěru a dopouštěl se zvráceností.

Pravda je, že jen ony dnes už dospělé děti a Michael Jackson znají pravdu o tom, co se za dveřmi ložnice v Neverlandu odehrávalo. Jackson nám ale už svoji verzi nesdělí a mlčí i ti, kteří v minulosti na jeho obhajobu vystupovali.

Jen škoda, že to odnesla jeho tvorba, na jejíž genialitě se shodnou úplně všichni.

Co myslíte vy, měla by rádia dál hrát písně Michaela Jacksona, nebo je dobře, že jsou zakázané? A víte, který tyran formoval jeho osobnost nejvíc?

Reklama

Související témata:

Načítám