Hlavní obsah

Obyčejný příběh jedné neobyčejné ženy: Oprah Winfrey je 65

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Oprah Winfrey patří mezi nejbohatší a nejvlivnější ženy světa a její televizní pořad patřil ve své době k nejsledovanějším. Silná osobnost a bojovnice za práva žen i menšin to neměla v životě jednoduché. Za 65 let života poznala, jaké to je být na úplném dně i na samém vrcholu.

Článek

Dokáže strhnout davy. Její doménou jsou silné a inspirativní proslovy, v nichž si rozhodně nebere servítky. Moderátorka, herečka, producentka, vydavatelka časopisu, filantropka, možná kandidátka na americkou prezidentku, bojovnice za práva menšin – tím vším je Afroameričanka Oprah Winfrey. Elán neztrácí, přestože má za sebou několik traumatických zážitků. Dnes slaví už 65. narozeniny.

Dětství v chudobě  

Životní příběh Oprah Winfrey rozhodně nepřipomíná pohádku o Popelce. Když už, tak její hodně emancipovanou verzi. Chudou dívku Oprah totiž nevytrhl z bídy žádný princ na bílém koni, ale kombinace ambicióznosti a tvrdé práce. Nic jí nespadlo do klína.

Narodila se ve státě Mississippi svobodné matce, která pracovala jako služka, otec tehdy působil v ozbrojených silách. V prvních šesti letech byla její spřízněnou duší babička. Starala se o ni, naučila ji číst a pravidelně ji s sebou brávala do kostela. Měla ovšem v oblibě tělesné tresty, takže se nezdráhala na vnučku vztáhnout ruku, respektive rákosku.

I přes chudobu, s níž se potýkala, přivedla matka Oprah na svět další tři děti. Druhá dcera zemřela v důsledku závislosti na kokainu, o další nevlastní sestře se slavná moderátorka dozvěděla až v roce 2010 – byla dána k adopci hned po narození. Jako poslední sourozenec se narodil chlapec, který v devětadvaceti letech zemřel na AIDS.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2014 moderátorku vyznamenal Barack Obama (57) Prezidentskou medailí svobodyFoto: Profimedia.cz

Sexuální obtěžování 

Tím ale útrapy dětství a dospívání ani zdaleka neskončily. Oprah se později svěřila, že byla od devíti do čtrnácti let sexuálně zneužívaná. Ohavností se na ní nejprve dopustil bratranec. „Potom mě vzal do cukrárny a koupil mi zmrzlinu. Po nohou mi tekla krev a řekl, že to bude naše tajemství,“ svěřila se moderátorka o mnoho let později.

Následně ji obtěžoval strýc a rodinný přítel, což vyústilo v útěk z domova a v těhotenství v pouhých 14 letech. Dítě se ovšem narodilo předčasně a krátce po porodu zemřelo. Další už moderátorka na svět nikdy nepřivedla. Nešťastné události a nedostatek lásky a péče ji totiž navždy poznamenaly.

Novinářská kariéra 

Později se Oprah dostala k otci. Velmi dbal o dceřino vzdělání a popostrčil ji správným směrem. Mladá žena vystudovala univerzitu a stala se novinářkou. Během studia byla dokonce vybrána na setkání s tehdejším americkým prezidentem Richardem Nixonem (†81). Kromě toho, že byla velice chytrá, byla i pohledná: v sedmnácti letech vyhrála titul Miss Black Tennessee.

Foto: Profimedia.cz

Mladá Oprah (vpravo) jako Miss TennesseeFoto: Profimedia.cz

V roce 1984 se stala moderátorkou ranního pořadu, kterému výrazně pozvedla sledovanost, a o dva roky později převzala show její jméno. „The Oprah Winfrey Show“ slavila nebývalý úspěch. Během 25 sezon na obrazovce otevírala témata, o kterých se do té doby moc často veřejně nemluvilo, včetně sexuálního obtěžování.

V jejím pořadu se objevily největší hvězdy, například Elizabeth Taylor (†79) či Michael Jackson (†50). Rekord za nejvíce účastí drží zpěvačka Céline Dion (50) – v show se objevila osmadvacetkrát.

Winfrey vstoupila i do hereckého světa, a to hodně úspěšně. Za roli Sofie ve filmu „Purpurová barva“ (1985) si vysloužila nominaci na Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Takhle v osmdesátých letech moderátorka začínalaFoto: Profimedia.cz

Životní láska

Co se týče milostného života, traumata z dětství dokázala překonat. Ve vztazích rozhodně není přelétavá. Od osmdesátých let je jejím partnerem byznysmen a pedagog Stedman Graham (67). S ním je od roku 1992 zasnoubená, ale veselka dosud neproběhla – a ani není v plánu.

Životní cestu odvážné Oprah skvěle vystihuje jeden z jejích citátů: „Myslím jako královna. Královna se nebojí pádů. Selhání je jen další odrazový můstek k velikosti.“

Foto: Profimedia.cz

Oprah Winfrey a Stedman Graham tvoří pár už více než třiatřicet letFoto: Profimedia.cz

Co říkáte na životní příběh slavné moderátorky?

Reklama

Načítám