Hlavní obsah

Čas česneku: Kdo ho chce v létě sklízet, teď musí sázet

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než země zamrzne, vysaďte česnek, který sklidíte příští rok na sklonku léta. Pěstování česneku je už vyšší zahradnická, ale my pro vás máme osvědčené tipy, s nimiž si zajistíte parádní sklizeň.

Článek

Česnek je jednou z mála plodin, kterou je lepší vysazovat ještě na podzim, těsně před tím, než uhodí první velké mrazy. Alfou a omegou zahradnického úspěchu je dobrá sadba. Rozhlédněte se proto po zahradnictví a vyberte si zdravý sadbový česnek.

Ten český

Zvolit můžete mezi druhy řazenými k paličákům, jež vytváří květní stvol, nebo nepaličákům, které mají stroužky uspořádané do spirály. Mezi paličáky najdete odrůdy, jako je třeba Slavin nebo Bjetin. K nepaličákům patří Lukan či Anton. Druhů je ale spousta a liší se podle počtu stroužků, velikosti, barvy, chutě i doby sklizně. Některé budete ze země vytahovat už v červenci, jiné v srpnu nebo září. Hlavně si vyberte jednu z českých odrůd. Jsou považované za nejlepší na světě, protože mají ostrou chuť. K nim patří, kromě výše zmíněných, ještě například Anin, Blanin, Mirka nebo Havran. Na odrůdu „český paličák“ se v zahradnictví raději neptejte, jde jen o pojem zastřešující všechny české česneky.

Foto: Studio Dagdagaz, Shutterstock.com

Stroužky paličáku (na fotce) směřují ke středu, u nepaličáků jsou spíše ve spirále okolo středuFoto: Studio Dagdagaz, Shutterstock.com

Stroužky mořte

Česnek se vyplatí před výsadbou mořit, což ho ochrání před chorobami a plísní. Mořidlo funguje hlavně jako prevence před houbovými chorobami. Po moření v roztoku, který seženete v zahradnictví, se stroužky nechávají dvanáct hodin sušit, potom se uloží na větraném a suchém místě, než přijde čas vtlačit je do země.

Daří se mu na slunci a v kypré zemi

Velkou službu česneku prokážete, když mu vyberete správné místo na zahradě. Česneku se bude dařit na slunci, vysaďte ho proto na prosluněný a vyhřátý záhon. Přesvědčte se, že půda není jílovitá, ale je lehčí a propustná. Promíchat ji můžete s pískem. Česneku se nebude dařit v mokrých a těžkých zeminách.

Hnojení před výsadbou česneku se vyhněte. Vysadit ho můžete na záhony, jež jste pohnojili předchozí rok a pěstovali na nich třeba okurky nebo košťáloviny. Zeminu můžete obohatit kompostem. Před výsadbou ji pořádně „načechrejte“, například rycími vidlemi.

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Půdu můžete obohatit kompostem a před sadbou ji nakypřit vidlemi Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Společně s heřmánkem či koprem

Jestli jste si oblíbili společné pěstování více druhů zeleniny, bylin či květin, obohaťte česnekový záhon o některé další rostliny. Například heřmánek podpoří česnekovou chuť. Z dalších rostlin můžete do česnekového záhonu na jaře vysít třeba kopr. Z blízkosti česneku bude těžit špenát, kedluben nebo zelí, protože česnekové aroma odežene mušky. Neváhejte v česnekovém záhonu vysadit také afrikány nebo měsíčky, které jinak nudnou jednobarevnost zelených stvolů promění v hru barev.

Jestli jste už loni česnek pěstovali, nedávejte ho na ten samý záhon, vyčkejte nejlépe pět let. Během té doby tu můžete vysadit například jahody nebo listovou zeleninu.

Těstě před zmrznutím

Sázení česneku má jasné pravidlo: vysaďte ho těsně před tím, než zem zamrzne. To se těžko odhaduje. Proto se řiďte teploměrem. Počkejte si, až teplota půdy klesne pod 9 °C a ustálí se tak na několik dní. Česnekové stroužky budou mít pořád dost času, aby zakořenily, zároveň se snižuje riziko, že chytnou houbovou plíseň. Kdybyste naopak vysadili česnek moc brzy, mohl by začít klíčit a růst, což není žádoucí. Počkat si musí až do jara.

Do připraveného záhonu se vysazují namořené stroužky česneku. Pomůže vám sadbový kolík, s nímž si uděláte jamky hluboké asi 8 centimetrů. Na dno nasypte trochu písku, ochráníte tak česnek před uhníváním. Potom co do jamky vložíte česnek, přihrňte ho zeminou. Nezalévejte.

Až se na jaře zazelenají první výhonky česnekové natě, máte z poloviny vyhráno. Česnek zakořenil a roste. Jednou za čas ho okopejte, zalévat nemusíte – pouze v suchém létě sem tam zavlažte a počkejte si na letní sklizeň.

Už se těšíte na topinky s vlastním česnekem?

Reklama

Související témata:

Načítám