Hlavní obsah

Manuál pro milovníky česneku: Kdy ho sklidit a jak ho ideálně skladovat

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česnek nejen skvěle ochutí jídlo, ale má pozitivní vliv na zdraví, zejména posiluje imunitu. Pokud jste jej zasadili a chystáte se sklízet, poradíme vám osvědčené postupy, aby vydržel co nejdéle.

Článek

Tajemství dlouhé trvanlivosti a síly česneku nespočívá jen v přípravě před výsadbou. Stejně důležitá je i sklizeň, a hlavně správné usušení a uchování. Když dodržíte pár jednoduchých zásad, klidně vydrží i rok, tedy až do příští úrody.

Správný termín napoví nať

Česnek byste měli sklízet v létě, přibližně od začátku června do poloviny srpna. Vždy s ohledem na daný druh, doba dozrávání se totiž může značně lišit. K nejranějším odrůdám patří Bjetin a Anton, které dozrávají za 16 týdnů, a nejdéle zraje Benátčan, který můžete vyndávat ze země až 36 týdnů po výsadbě. Pokud se sklizní zaváháte, začne se rozpadat a vydrží jen krátce.

„Nejlepší dobu sklizně odhadnete podle stopky. Nechte tedy na poli nebo záhonu pár neustřižených česnekových květů. Stopka, na níž se květ vyvíjí, je nejprve zakroucená a postupně se narovnává. Ideální doba sklizně nastává, když je stopka s květem přibližně v pozici 90 stupňů,“ radí Vít Brodský ze společnosti Český česnek z Českého ráje.

Opatrně, ale s vidlemi

Vytahování česneku ze země není žádná velká věda. Počkejte na sušší období, ale ani tehdy jej z měkké hlíny netahejte jen rukama. Můžete totiž česnek zbytečně poškodit, případně utrhnete nať. Pomocí vidlí a rýče dostanete hlavičky ven rychle a jednoduše, stačí trocha cviku. „S česnekem neházejte ani nebouchejte, všechny oděrky znamenají riziko, že v těchto místech začne hnít,“ upozorňuje Vít Brodský.

Foto: Michael Courtney, Shutterstock.com

V příznivých podmínkách se česnek pořádně usuší přibližně za měsícFoto: Michael Courtney, Shutterstock.com

Sušení hlavičkami dolů

Rozhodně nenechávejte česnekovou úrodu na poli, jak bývá běžné pro cibuli. „Sušení česneku na přímém slunci je velmi riskantní. Intenzivní záření může způsobit úžeh, a tím ho nevratně poškodí. Proto byste ho měli co nejrychleji po vytažení z hlíny dopravit do stínu,“ zdůrazňuje dlouholetý pěstitel česneku Jan Kozák.

Optimální postup je, že natě spletete do copů, případně jen svážete tak 10 až 20 kusů dohromady. Každopádně je následně zavěste hlavičkami dolů na zastíněné místo, kde proudí vzduch. Můžete je také rozložit v tenké vrstvě na dřevěnou či hliněnou podlahu na půdě, nebo ještě lépe na rošty, aby pod nimi mohl proudit vzduch. Pak vám nezbývá než zhruba měsíc počkat.

Šup s ním do pytle

Dobře sklizený a usušený česnek vydrží až do příští úrody, aniž by ztratil chuť, vůni, prostě sílu. Podmínkou ovšem je, že ho ještě správně uskladníte na dobře větraném místě, kde nemrzne. Klidně nechte česnek zavěšený, pokud jste jej tak sušili, nebo sestřihněte nať na zhruba pět centimetrů a hlavičky vložte do prodyšných obalů, třeba jutových váčků. Nezapomeňte také ostříhat zbývající kořínky.

Pamatujte na to, že česnek potřebuje sucho. Lednice tedy není vhodným prostředím. Můžete ho tedy skladovat na balkoně, třeba v dřevěné krabici vystlané novinami, které vytáhnou případné vlhko.

Zmrazit či prosolit

A jaké jsou další tipy pro uchování česneku? Můžete ho namačkat či nastrouhat, smíchat se solí v poměru 1 kg česneku a 250–500 gramu soli a napěchovat do uzavíratelných skleniček. Osvědčeným způsobem je, že oloupané stroužky naložíte do oleje, nebo neloupané pečlivě uzavřete v mikrotenových sáčcích nebo krabičkách a necháte zamrazit.

Čerstvé stroužky jsou pochopitelně v jídle znát. Letní vedra můžete překonat třeba tím, že si podle našeho receptu připravíte rychlý nudlový salát s okurkou a česnekem.

Znáte další tipy, jak zacházet s česnekem, aby si typické vlastnosti uchoval co nejdéle?

Reklama

Související témata:

Načítám