Hlavní obsah

Časté postelové problémy, které ale zvládnete vyřešit sami

Foto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Foto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořád díkybohu nejsme jako jinde ve světě, kde je pomalu jakákoli terapie součástí životního stylu. Už ale naštěstí také víme, že někdy je opravdu dobré nechat si poradit od odborníka. Například s láskou či sexem. Kdy je ale cesta za sexuologem spíš zbytečná?

Článek

Když vás bolí stolička, jdete za zubařem. A když máte nějaké obtíže v ložnici, je možné zajít si pro pomoc k sexuologovi. Pravda, sex je intimní a odhodlat se, není snadné. Ale pozor, někdy je to také zbytečné. Tohle jsou podle britské expertky na vztahy a sex Tracey Cox nejčastější sexuální problémy, které nejspíš dokážete vyřešit sami.

Nedosáhnu orgasmu při masturbaci

Pro ženy bývá trochu složitější dosáhnout orgasmu, ale často se jim to podaří při masturbaci. V případě, že to nejde ani touto cestou, nezoufejte. „Zkuste si prostudovat nějaké knížky, články či internetové stránky, které se věnují ženskému tělu, jeho citlivým místům a technikám stimulace. Orgasmus je totiž určitý druh dovednosti, kterou je potřeba si osvojit,“ radí Tracey Cox.

V druhém kroku trénujte sama se sebou (Škola sexu: Jak mít svůj první orgasmus?), ale netlačte na pilu. Zbavte se pocitu, že když nemáte vyvrcholení, nejste stoprocentní žena. Nestačí totiž jen vědět, jak na to, ale musíte být i v psychické pohodě.

Třetím krokem je upřímný rozhovor s partnerem, kterému osvětlíte, čemu jste se při svém samostudiu naučila. „Až když tohle všechno nevyjde, je dobré požádat o pomoc odborníka,“ říká Tracey Cox.

Nedosahuji orgasmu při souloži

V případě, že jste nikdy nezažily vyvrcholení při sexu, ale pomocí vibrátoru a masturbace to jde, není problém fyzický. „Spíš se vám s partnerem nedaří dostatečně se uvolnit, nebo mu nedokážete ukázat, co vám dělá dobře,“ vysvětluje Tracey Cox. V tomto případě pomůže drobnost – s partnerem mluvit a ukázat mu, co se vám líbí.

Při klasické souloži (a bez stimulace klitorisu) je schopno vyvrcholit podle expertky jen 15 až 20 procent žen, proto na tom nehledejte nic špatně. Můžete ale samozřejmě zkusit zvýšit šance pomocí stimulace G bodu.

Foto: Lisa-S, Shutterstock.com

Postelové problémy trápí kdekoho, ale většinou řešení existujeFoto: Lisa-S, Shutterstock.com

Nemám chuť na sex, jsem na tebe naštvaná

Sex není jen fyzická záležitost, svou roli hraje i psychické rozpoložení. Takže je jasné, že když řešíte problémy s partnerem, nemáte na sex pomyšlení. Pokud tato partnerská nepohoda trvá dlouho, třeba rok, vyhledejte raději manželskou poradnu než sexuologa.

Pokud je to relativně krátká doba, popřemýšlejte, kdy se vaše nechuť k milování objevila poprvé. Možná to byla nějaká hádka, něco, čím vás partner ranil, ale vy jste si to nevyříkali, jen jste to zakopali pod postel. Až na to přijdete, zkuste se do té doby vrátit, zpětně si o tom promluvit a vyčistit vzduch.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Nechuť k sexu bývá mnohdy spíš důsledkem vztahových problémůFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Manželství bez sexu

V dlouhodobých vztazích se stává, že v důsledku nejrůznějších událostí (vážná nemoc, porod a péče o miminko, pracovní problémy, stres…) nastane období, kdy prostě není na sex dobrá konstelace. „Většina lidí si říká, že to brzy přejde, ale nakonec ti dva často uvíznou v manželství bez sexu,“ popisuje Tracey Cox.

V takovém případě je velmi nepravděpodobné, že se najednou na sebe podíváte a radostně zvoláte: „Jé, věřil bys tomu, že jsme pět let zapomněli mít sex? Pojďme na to teď skočit.“

Někdy absence sexu opravdu nemusí vadit. „Když třeba máte oba velmi nízké libido nebo jste ve věku, kdy vám stačí dát si pusu na dobrou noc,“ vysvětluje sexpertka.

Kdy už je čas na odborníka

Jakmile je však sexuální pauza delší než rok, musí se k tomu alespoň jeden z vás postavit čelem a pokusit se to změnit. „Jestli jste o tom doposud nemluvili, udělejte to teď. Bez obviňování a bez agrese řekněte svému protějšku, že se vám po intimitě stýská, chybí vám a zeptejte se, jak to vnímá on,“ radí Tracey Cox.

První reakce může být negativní a odmítavá, ale vytrvejte. Až když selžou všechny vaše pokusy o vyřešení problému, vyhledejte pomoc odborníka. Opět ale možná spíš vztahového.

Když vám to v posteli klape jako na drátkách, je to ideální. Ale někdy, třeba v průběhu společných let, se může objevit určitý nesoulad. Co když Máte chuť na sex, ale jindy než váš partner?

Reklama

Načítám