Hlavní obsah

Vztah bez sexu: Zůstat, nebo odejít?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Někteří jedinci s nízkým libidem si na nedostatek intimity nestěžují. Vždyť vztah není jenom o dovádění pod peřinou! Většina lidí a párů si však cení pravidelného milování, a proto se cítí nešťastně, pokud fyzická blízkost v partnerství schází. Kdy je to důvod k rozchodu?

Článek

Nemusíte mít sex každý den, ale aspoň jednou týdně byste se nejspíš rádi pomazlili. Kde jsou ty noci plné vášně? „Pokud nemáte sex, což vás tíží, je třeba učinit zásadní rozhodnutí. To, zda z partnerství odejít, závisí na tom, co se ve vztahu děje a jak moc je pro vás protějšek důležitý,“ popisuje britská sexpertka Tracey Cox, podle které záleží hlavně na původu sexuálního půstu.

Pokud jste před pár měsíci přivedli na svět nového člena rodiny, nebo vás či partnera postihla vážnější nemoc, panikaříte naprosto zbytečně. Jednou jste v životě nahoře, podruhé dole. To se prostě stává. Jisté situace a scénáře je však vhodné důkladně zvážit. Čím byste se rozhodně měli zabývat?

Na svého partnera nemáte chuť

Jednu věc považuje expertka za velmi nebezpečnou, co se dlouhodobého vztahu týče, a totiž hned na začátku podceňovat kvalitu partnerského sexu. „Často se stává, že se ženy vdají za člověka, na kterém jim imponuje laskavost, stabilita či emoční inteligence. Neříkám, že je to nerozumný krok, ale i na sexuální přitažlivosti záleží. Proto se rozhodněte, jestli s člověkem, jenž vás nepřitahuje, skutečně dokážete dlouhodobě žít,“ apeluje Tracey Cox.

Na druhou stranu ale, jestli je vám partner dobrým přítelem a brilantním otcem vašich dětí, neházejte ho hned přes palubu, možná jste typ, který si vystačí s fantazií. „Bohatý fantazijní život a masturbace některým ženám skutečně dokáže nahradit kvalitní sex, pokud jsou jiné složky ve vztahu dobré.“ Anebo si najdou milence. „V evropských zemích je poměrně běžné mít milence a uspokojovat si sexuální potřeby mimo manželství – bez ohrožení rodiny. Pochopitelně, že podobné řešení není pro každého. Za upřímnější cestu se považuje férovější jednání a odchod ze sexuálně vyčpělého vztahu.“

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Ani hračky pro dospělé nepomůžou tam, kde chybí vášeňFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Mazlení nahradila televize

Standardnější situace je ale postupné upadání vášně, která byla na začátku velká. Trvá teď váš sexuální půst už 4, 8, nebo dokonce 12 měsíců? Prvotně se zamyslete, jak vypadá váš vztah mimo ložnici. Je v pořádku? Chováte k sobě úctu, respektujete se a pořád k sobě cítíte náklonnost? Pak máte problém. Postavte se k němu čelem, rozhodně to neberte jako nějaké manželské selhání a požádejte o pomoc terapeuta. Když se milujete, můžete najít řešení. Třeba vás jen ohrožuje množství práce, psychické vypětí, nebo jste spolu zkrátka přestali mluvit. S tím se dá něco dělat!

V každém případě obecně u sexuální touhy platí, že partner s vyšším sexuálním apetitem by se měl přizpůsobit tomu druhému, ne obráceně. Ostatně, když půjdete na túru do hor, taky se nebudete řídit tempem rychlejší polovičky týmu. Určitě se vynasnažíte jít tak, aby to ušel i slabší. Je tu ale i něco, z čeho radost mít nebudete.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pokud oba souhlasí s návštěvou psychoterapeuta, je šance za zlepšení vysokáFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Váš partner odmítá sex s vámi

„Zjistíte-li, že vám partner i přes vaše mnohokrát neúspěšné sexuální pokusy naslouchá, a navíc je ochoten přijmout vaše výtky nebo návrhy, máte šanci na společnou budoucnost. Horší je to pochopitelně v případě, že se vás straní a vaše doteky jsou mu dlouhodobě nepříjemné,“ vysvětluje Tracey Cox s tím, že tento stav se dá nazvat manželským peklem. Protistrana, tedy ten, kdo odmítá, totiž obvykle i nadále předpokládá, že jí zůstane partner věrný. A pak se hodně diví.

„Situace vyústí v to, že si v takovém bezmocném vztahu najdete světlý bod – poměr, nebo z partnerství odejdete. Vztah zbavený intimity a fyzické blízkosti, ve kterém je jedna osoba nešťastná a ta druhá s tím nehodlá nic dělat, nemá mnoho šancí na štěstí,“ uzavírá britská sexpertka Tracey Cox.

Jste si jistí, že je vám partner věrný? Nebo vykazuje jeden ze šesti podezřelých signálů?

Reklama

Načítám