Hlavní obsah

Seznamte se s ženskou prostatou: Kde je a co umí?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O mužské prostatě se mluví často – především ve chvíli, kdy začne stávkovat. Nebo v souvislosti s obávanou rakovinou. Věděli jste ale, že i ženské tělo je podobným orgánem vybaveno? A může přinést hodně radosti i starostí.

Článek

Termín „ženská prostata“ není samozřejmě nijak přesný – podle medicínské terminologie se jedná o Skeneho nebo též periuretrální žlázy. Nacházejí se v horní části vulvy a vyúsťují v těsné blízkosti močové trubice, jejíž stěnou procházejí. Uvnitř ve vagině mohou vést žlázky nejcitlivějším místem, pověstným bodem G.

V moci estrogenu

Periuretrální žlázy jsou významně ovlivňovány estrogenem. A ten, jak známo, dokáže ženy hodně potrápit – jeho hladiny kolísají jak vlivem menstruačního cyklu, tak věkem. Zejména s příchodem menopauzy trápí mnoho žen únik moči, vaginální suchost nebo větší náchylnost k infekčním onemocněním. Existují teorie, že by za mnoha potížemi v oblasti močopohlavního ústrojí mohla stát právě ženská prostata – podobně jako je tomu u mužů. Výzkumy jsou teprve na začátku, ozývají se ale hlasy, že větší odborné zaměření na ženskou prostatu by mohlo nahradit v současnosti nutná farmaceutická nebo operativní řešení těchto problémů.

Nečekaný viník infekcí

Úkolem Skeneho žlázek je vyměšovat do pochvy lehce alkalickou tekutinu, která pomáhá udržovat správné poševní prostředí. To je přirozeně kyselé díky laktobacilům a nesmí přesáhnout pH 4,8, pak by mohlo dojít k růstu choroboplodných zárodků.

Žlázky jsou však současně samy osídleny různými mikroorganismy, které tak mají bezprostřední přístup do močové trubice i do pochvy. Proto mohou některé ženy pociťovat příznaky zánětu i při nepřítomnosti bakterií v moči – běžné vyšetření tak může být matoucí a je třeba provést důkladnější odběr.

Foto: Martina Osmy, Shutterstock.com

Máte pocity zánětu v močových cestách? Pomůže vám čaj ze zlatobýluFoto: Martina Osmy, Shutterstock.com

Neznámý typ rakoviny?

S prostatou bohužel souvisejí i vážnější nemoci než jen infekce. Při preventivních krevních vyšetřeních se u mužů sleduje prostatický specifický antigen PSA – jeho hodnoty jsou při nádorovém onemocnění zvýšené. Protože má ženská prostata podobnou strukturu jako ta mužská a také vylučuje zmíněný antigen i další shodné enzymy, někteří odborníci se domnívají, že může trpět stejnou škálou onemocnění – tedy i rakovinou. Jde ale o velmi vzácné případy, třebaže se ozývají i názory, že ve skutečnosti by byl počet diagnóz vyšší, kdyby nebyly zaměňovány s rakovinou močové trubice či jinými nádory v urogenitální oblasti.

Tajemství mokrého orgasmu 

Skeneho žlázy vylučují při sexuálním vzrušení bezbarvou či mléčně bělavou tekutinu. Její množství je u každé ženy specifické – několik kapek zřejmě ani nezpozorujete, může jít ale až o půl šálku, což již vaší ani partnerově pozornosti neunikne. Množství tekutiny ovlivňuje podle odborníků velikost žlázky – čím větší, tím více tekutiny pojme.

Tekutina slouží mimo jiné k zvlhčení během sexuálního styku (na tom se podílejí také sousedící Bartholiniho žlázy). Je-li jí nedostatek, může to dřít, bolet, žena se nedokáže uvolnit a jen těžko dosahuje orgasmu. Opačný efekt, kdy se tekutiny uvolňuje nezvyklé množství, se nazývá ženská ejakulace nebo mokrý orgasmus. A nejde o moč, jak se řada lidí mylně domnívá: tekutina nepochází z močové trubice a složením se spíše podobá mužskému ejakulátu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Skeneho žlázy mohou za bezbarvou tekutinu podobnou ejakulátu, kterou ženy vylučují během souložeFoto: fizkes, Shutterstock.com

Seznamte se s bodem U 

Ovšem lubrikační schopnosti nejsou to jediné, čím ženská prostata přispívá k rozkoši. Pro některé ženy je orální stimulace v okolí močové trubice a zejména Skeneho žláz mimořádně příjemná a vzrušující, a dokonce vede i k orgasmu. Proto jsou žlázky často zmiňovány v sexuálním kontextu a této lokalitě se někdy přezdívá bod U.

Co myslíte, existuje bod U? Nebo jste ho dokonce našli?

Reklama

Související témata:

Načítám