Hlavní obsah

Čekáte zoufale na jaro? Zkuste si je přivolat dekoracemi ze živých květin!

Foto: HTeam, shutterstock.com

Už se nemůžete dočkat jara? Přivolejte ho aranží plnou živých květinFoto: HTeam, shutterstock.com

Reklama

Letos si na nedostatek zimy nemohou stěžovat snad ani její největší milovníci. Co ale vy, kteří už hypnotizujete kalendář a vyhlížíte jaro? Vyzkoušejte si ho přivolat dekorací s živými květinami!

Článek

Do jara to ještě nějakou chvíli musíte vydržet, ale aby vám to rychleji utíkalo, můžete si ho pomalu dávkovat alespoň u sebe doma.

Jak na to? Poradíme vám, jak udělat zajímavou dekoraci z hrnkové květiny či svazku růží a tulipánů, které levně nakoupíte v obchodním domě. Všechny postupy jsou velmi snadné a levné.

Ptačí budka

Mini květináč s kalanchoe dejte do skleničky od zavařeniny, kterou tavnou pistolí oblepíte špachtlemi do krku – koupíte je ve zdravotnických potřebách. Špachtle můžete nahradit dřívky od nanuků – sice to bude trvat déle a bude to dražší, ale proč ne.

Na dřívka naneste tavnou pistolí klikaté čáry, které jim dodají plastičnost. Tavnou pistolí také vytvořte kolečko, které bude po vybarvení vypadat jako otvor do budky. Samozřejmostí je i bidélko, na které se hodí ptáček – můžete ho koupit v květinářství, ale stačí, když ho namalujete a vystřihnete z tvrdého papíru.

Foto: Tomáš Rubín

Dřívka můžete obarvit či nastříkat, ale zajímavě vypadá i to, když na ně načmáráte šmouhy křídami a následně je rozmažete – výsledek vidíte na fotografiiFoto: Tomáš Rubín

Hyacint v mechu

Hyacint je jasným symbolem jara. Jestli máte doma zbytek zeminy, můžete ho zasadit do misky a dozdobit mechem a motýlky na drátkách. Jestli ale zeminu nemáte, vyndejte ho z květináče a zeminu i s kořínky propíchejte špejlemi, které položte na okraje misky – nebo do oušek, jako v tomto případě. Místo zeminy nalijte do misky tolik vody, aby si mohly kořínky brát. Špejle pak zakryjte mechem.

Foto: Tomáš Rubín

Motýlky můžete koupit v květinářství nebo si je vystříhat z barevné čtvrtkyFoto: Tomáš Rubín

Petrklíč v ledu

Jako by kvítky petrklíče vykukovaly z ledu a sněhu, tak má působit tato dekorace. Zužitkujete na ni krabičku z průhledného plastu a kousek mycí houbičky nebo krajky, kterou krabičku prostě ovinete a převážete stužkou či drátkem v barvě květů.

Foto: Tomáš Rubín

Na fotografii vidíte „sníh“ z mycí houby, která vypadá jako velká plastová drátěnka. Stačí z ní jen odstřihnout závěsný provázek a rozmotá se na velmi dlouhý tunel, který vystačí i na velký květináčFoto: Tomáš Rubín

Kornout tulipánů

Proč by květiny měly jen stát ve váze, když jim to bude stejně dobře slušet položeným na stole či komodě? Místo vázy si z tvrdého barevného papíru udělejte kornout, který dozdobte dalšími pruhy papíru – v místě, kde je kornout slepený, dejte ozdobu, která spoj skryje. Další dekorace už je samozřejmě na vašem vkusu a tom, co máte zrovna po ruce.

Foto: Tomáš Rubín

Jak to vyřešit s vodou pro tulipány? Odpovědí jsou ampule, které naplníte vodou a navléknete na každý stonek. Ampule se dají koupit v zahradnictví a mnohdy vám je v květinářství dají i zadarmoFoto: Tomáš Rubín

Květina v krajkovém hnízdě

Sklenička na nožce, květináč s petrklíčem, polystyrenový základ věnce a háčkovaná dečka. To je všechno, co potřebujete k vytvoření „hnízda“, ve kterém budou jarní květy ve středu pozornosti. Dečku omotejte kolem věnce tak, aby v jeho středu zbylo právě tolik místa, kolik potřebujete květináč. Pak vše postavte do skleničky, aby bylo kam lít vodu pro květinu.

Růže ve skle

Svazek drobnějších růží můžete naaranžovat do vázy, ale třeba i do nevyužitého popelníku z ušlechtilého skla. Ve váze stojí tenká vysoká lahvička s hrdlem tak pro tři drobné růže, kterou můžete zasypat drobnými kamínky, korálky nebo jiným materiálem. Poslední vrstvu udělejte například z mechu – a do něj můžete „zasadit“ po každé straně hrdla lahvičky malou nádobu, třeba sklenku – „panáka“ naplněného aranžovací hmotou.

Foto: Tomáš Rubín

Jako zajímavý detail můžete kolem vázy nalepit barevnou stužku či krajku, která se barevně hodí do interiéruFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Popelník vyplňte aranžovací hmotou, napíchejte do něj růže a zakryjte jejich stonky mechem. Jako ozdobu můžete vedle květů růže napíchat i drátky, na které navléknete perličkyFoto: Tomáš Rubín

Jaká květina je pro vás symbolem jara? Napište nám!

Reklama

Načítám