Hlavní obsah

Celerové menu: Zkuste pomazánku, polévku i karbanátky

Foto: Jakub Jurdič

Celer jako hlavní ingredience v jídle? Jde to!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celer je kořenová zelenina, se kterou se v kuchyni moc často nepočítá. Změňte to! Zapomeňte na to, že patří jen do základu omáček, a udělejte z něj hvězdu svého kulinářského umění!

Článek

Kořenovou zeleninu byste měli do vašich jídelníčků zařazovat mnohem častěji, než to děláte. Je totiž bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek i éterických olejů. Celer patří mezi nejznámější druhy, a tak jsme se na něj dnes zaměřili. Připravte si s námi lahodnou pomazánku, celerové karbanátky nebo voňavou polévku s modrým sýrem!

Celerovo-jablečná pomazánka

Potřebujete: 1 menší celer, 2 jablka, 3 lžíce zakysané smetany, šťávu z půlky citronu, sůl, pepř, 2 lžíce žervé, petrželku na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Lehká pomazánka je chutná a rychle hotová, jablko celer příjemně osvěžíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Do misky najemno nastrouhejte očištěný celer a oškrábaná jablka. Vymačkejte z nich trochu přebytečné šťávy a zakápněte šťávou z citronu, aby směs nezhnědla. Pak vmíchejte žervé a zakysanou smetanu a pomazánku osolte a opepřete podle chuti. Podávejte namazané na pečivu, ozdobené nasekanou petrželkou.

Celerová polévka s modrým sýrem

Na 4 porce potřebujete: 1 středně velký celer, 3 šalotky do základu + 3 šalotky na ozdobu, 2 lžíce hnědého cukru, 1 litr vývaru (nejlépe zeleninového), 100 ml smetany na vaření, 100 g modrého sýru, sůl, pepř, 2 lžíce másla

Foto: Jakub Jurdič

Celerová polévka s modrým sýrem, ozvláštněná karamelizovanou šalotkou je chuťovým zážitkem. Nebojte se experimentovat!Foto: Jakub Jurdič

Postup: V hrnci rozpusťte lžíci másla a dejte na něj zesklovatět 3 šalotky nakrájené nadrobno. Když začnou vonět, přidejte k nim očištěný celer nastrouhaný nahrubo. Společně opékejte, dokud celer trochu nezhnědne a nezměkne. Pak směs zalejte vývarem a vařte asi 20 minut.

Zatímco se celer vaří, opečte na druhé lžíci másla zbylé pokrájené šalotky. Dejte jim čas a opékejte je na opravdu slabém plameni. Když jsou krásně měkké a zesklovatělé, zasypte je cukrem, vypněte plamen a nechte odpočinout. K provařené polévce přilejte smetanu a přidejte sýr a vařte tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Osolte a opepřete a podávejte ozdobené zkaramelizovanou šalotkou.

Celerové karbanátky

Na 4 porce potřebujete: 2 větší kuřecí prsa, 1 větší celer, sůl, pepř, 2 lžičky žlutého kari, lžíci olivového oleje, lžíci hladké mouky, zakysanou smetanu nebo kvalitní majonézu k podávání

Foto: Jakub Jurdič

Celerový karbanátek je dokonale jemný, jako příloha k němu díky aromatické chuti bohatě stačí lehký salátFoto: Jakub Jurdič

Postup: Do mixéru dejte kuřecí prsa pokrájená na kostky a celer nastrouhaný nahrubo a rozmixujte na hrubší kaši. Pak přidejte sůl, pepř a kari a důkladně promíchejte. Navlhčenýma rukama tvořte karbanátky, které obalte v hladké mouce. Na pánvi rozpalte olivový olej a karbanátky na mírném ohni opékejte asi 7 minut z každé strany. Podávejte s bramborovou kaší nebo lehkým salátem a lžičkou zakysanky nebo majonézy.

Používáte doma celer? Jaká jsou vaše nejoblíbenější celerová jídla?

Reklama

Načítám